23 Temmuz 2024

ORDULU ESNAF AVM KİRALARINDAN DERTLİ

  • PDF

- ORDU ESNAF VE SANATKARLAR ODASI BAŞKANI AYDIN BOSTANCIOĞLU: 
- "ALIŞVERİŞ MERKEZLERİNDE KÜÇÜK ESNAFA VERİLECEK OLAN YÜZDE 5'LİK DÜKKAN HAKKI TAM ANLAMIYLA KULLANILMAYACAKTIR" 
- "AVM'DE BULUNAN DÜKKANLARIN KİRA BEDELLERİNİ KÜÇÜK ESNAFIN VERME GÜCÜ YOK"

Ordu Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Aydın Bostancıoğlu, alışveriş merkezlerinde(AVM) küçük esnafa ayrılan yüzde 5'lik dükkanlarda kira bedellerinin yüksek rakamları bulacağını, buna bağlı olarak da küçük esnafın orada iş yapmasının çok güç olacağını söyledi. 
Perakende Yasası ile AVM'lerde küçük esnafa yüzde 5 oranında yer verileceğini belirten Ordu Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Aydın Bostancıoğlu, AVM içerisinde bulunan dükkanlarla küçük esnafa ayrılacak olan dükkanlar arasında herhangi bir kira farkı olmayacağını kaydetti. Kiraların eşit olmasıyla birlikte küçük esnafın ödeme gücünün yeterli olmayacağına dikkat çeken Bostancıoğlu, yüzde 5'lik hissenin küçük esnafa her hangi bir getirisinin olmayacağını vurguladı.

"KÜÇÜK ESNAF 10 BİN TL KİRA VEREMEZ"
Perakende yasasının getirdiği yenilikle esnafın AVM'de büyük dükkanlara karşı yarışamayacağının altını çizen Aydın Bostancıoğlu, "Beklediğimiz AVM yasası çıktı ve yürürlüğe girdi. Ordu'da AVM yapılması gündemde ve şehir dışına yapılacağı belirtildi. Yeni yapılacak AVM'lerde küçük esnafa da yüzde 5'lik bir yer ayrılacağı da bu yasanın içinde yer alıyor. Yasanın bizi getirdiği yenilikler arasında, odalara kayıtlara ustalık belgesi istenmeyecek. Önemli olan konu AVM'lerde küçük esnafa yüzde 5'lik yer verilecek olması. Benim düşünceme göre küçük esnaf oralarda dükkan kiralayacak ve maliyeti karşılayacak durumda değil. Bunun sebebi, oradaki dükkanların 5 bin TL kirası varsa, küçük esnafında 5 bin TL kira verilmesi istenecek. Küçük esnafın 5 bin 10 bin TL'ye oralardan dükkan kiralaması mümkün değil" dedi.

"KAYBOLMAYA YÜZ TUTMUŞ MESLEKLER 4'TE 1 ÖDEYECEK"
Kaybolmaya yüz tutan meslekler içinde AVM'lerde bazı kolaylıklar olacağını ancak mevcut şartlarda yeterli olmayacağını aktaran Bostancıoğlu, "Kaybolmaya yüz tutmuş meslekler için de AVM'lerde kira indirimi olacak. O da 4'te 1 oranında olacak. Örneğin kira 5 bin TL ise kira bin 250 TL olacak. Kaybolan mesleklerde de bu paraları verecek esnaf olacağını zannetmiyorum. Bizler küçük esnaf olarak AVM'lerden bu kiralarla dükkan kiralama şansımızın olmayacağını düşünüyorum. Tek umudumuz da ilerleyen yıllarda bu fiyatların aşağı çekilmesidir. Belki o zaman dükkan kiralama şansımız olacaktır" diye konuştu.

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde