23 Temmuz 2024

İstihdam Nasıl Artar Konuşuldu

  • PDF

İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kururlu, 2015 yılının ilk toplantısını, Vali İrfan BALKANLIOĞLU Başkanlığında gerçekleştirdi.

İstihdam ve mesleki eğitim politikalarının oluşturulmasını, istihdamı koruyucu, geliştirici ve işsizliği önleyici tedbirler ile uygulanacak aktif işgücü programlarının belirlenmesi, istihdam etkinliklerinin ve mesleki eğitim uygulamalarının izlenmesi ve değerlendirilmesine yönelik çalışmalar yapmak üzere yönetmelik gereği her 3 ayda bir toplanan ‘İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu’nun Ocak ayı toplantısı, Valilik Toplantı Salonu’nda yapıldı. 

Toplantının başlangıcında bir konuşma yapan Vali irfan BALKANLIOĞLU, “İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu, yönetmelik gereği 3 ayda bir toplanmaktadır. Yapılan toplantılarda, ilimizde istihdamın artmasına ne gibi katkı sağlayabiliriz? İlimizde işsizliği nasıl azaltabiliriz? Bunlarla ilgili ne tür projeler geliştirebilir ve uygulayabiliriz? Bunların arayışı içinde oluyoruz. İŞKUR’un yaptığı proje ve çalışmalarla, birçok işsizin işe girmesi sağlandı. İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulumuzun almış olduğu kararlar doğrultusunda açılan mesleki eğitim kursları sayesinde bir çok işsizimiz meslek sahibi oluyor ve iş buluyorlar. İşbaşı eğitimlerine katılıyorlar. Uygulanan toplum yararına program sayesinde işsizlerimiz 9 ay da olsa sigortalı iş sahibi oluyorlar. İş ve meslek danışmanları vasıtasıyla işverenlerle, iş arayanlar buluşturuluyor. Kurul olarak, alınan kararlar ve uygulanan programlarla Ordu’da işsizliğin azalmasına, istihdamın artmasına önemli ölçüde katkı sağladığımıza inanıyorum” dedi.

Vali BALKANLIOĞLU’nun açılış konuşmasının ardından, Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü İsa KAYMAK tarafından 2014 yılının ve bir önceki toplantıda alınan kararların ve yapılan çalışmalara ilişkin sunumda bulunuldu.

İŞKUR’un iş ve meslek danışmanlığı faaliyetleriyle ilgili bilgi veren Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü İsa KAYMAK, “Müdürlüğümüzce, meslek seçme aşamasında olan, mesleki becerilerini geliştirmek isteyen, mesleğini veya işini değiştirmek isteyen, iş bulmada sıkıntıları bulunan, mesleki/işe uyum problemleri bulunan bireyler ile işverenlere danışmanlık hizmeti verilmektedir. Bu kapsamda, 2014 yılında 18.380 görüşme, 3.060 işyeri ziyareti, 108 iş arama semineri ifa edilmiştir. Düzenlenen iş arama seminerlerine 5.350 kişi katılmıştır. İşverenler tarafından Müdürlüğümüze yapılan 9.370 işgücü talebine 34.590 yönlendirme yapılmış olup, bunlardan 4.472’si işe yerleştirilmiştir” dedi. KAYMAK, danışmanlık hizmeti ve meslek danışmanlarınca 15 Mayıs-27 Haziran 2014 tarihleri arasında 1.300 işyerinde yüz yüze işgücü piyasası anket çalışması yapıldığını da belirterek, yapılan anket çalışmasına ilişkin sonuç raporu yayınlanacağını söyledi. 

İş arayanlara iş, işverenlere ise nitelikli işgücü bulmak amacıyla çalışmalarını sürdürdüklerini belirten İsa KAYMAK, “İŞKUR’ kayıtlı 10.679’u erkek, 9.642’si kadın olmak üzere toplam 20.321 iş arayan kişi kaydı bulunmaktadır. Bunların bir kısmı bir işte çalıştığı halde daha iyi bir iş bulabilmek amacıyla iş kaydı yaptırmıştır. 2014 yılında İşkur’a kayıtlı işsizlerden 4.452’si özel sektöre, 20’si kamuya olmak üzere toplam 4.472 kayıtlı işsiz, işe yerleştirildi. Ordu’da Aralık/2014 ayı itibariyle 30.714 kişi işe girmiş olup, bunların 4.472’si İşkur tarafından işe yerleştirilmiştir. İşe yerleştirmede işgücü piyasasına etki oranımız 14,56’dır” dedi.

2014 yılında 292 aktif işgücü programı uygulandığını dile getiren KAYMAK, “İstihdamın korunmasına ve artırılmasına, işsizlerin mesleki niteliklerinin geliştirilmesine, işsizliğin azaltılmasına ve özel politika gerektiren grupların işgücü piyasasına kazandırılmasına yardımcı olmak amacıyla 2014 yılında toplam 292 aktif işgücü programı uygulandı. Toplam 1.954 kişinin katıldığı kurslar sonunda 493 kişinin istihdam edilmesi sağlandı. Düzenlenen kurslar sonucundaki istihdam oranımız % 60 civarındadır. Kursların istihdam süreci devam etmektedir” diye konuştu.

Toplum yararına programlar uygulandığını vurgulayan KAYMAK, “Toplum Yararına Programların(TYP) 2014-2015 döneminde de devam etmesi için Müdürlüğümüze 6.032.000 TL’lık kaynak tahsis edildi. TYP kapsamında 25 ayrı yüklenici ile 1.300 kişinin 9 ay süreyle istihdam edildiği programlar halen devam etmektedir. 2015 yılı için ayrıca 200 kişilik TYP programları düzenlenecektir. 2015 yılı TYP programları için Genel Müdürlüğümüzün bütçe tahsis etmesine müteakip çalışmalara başlanacaktır” şeklinde konuştu.

Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü bünyesinde, çalışma hayatına ilişkin şikayetlerin de değerlendirildiğini belirten KAYMAK, şunları kaydetti: 

“665 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile Çalışma Bölge Müdürlükleri kapatılarak, iş ve işlemleri İŞKUR İl Müdürlüklerine bağlanmıştır. 2014 yılında bu kapsamda yapılan çalışmalarda, 637 işçi şikayeti oldu. Bunların 384’ü Müdürlüğümüz tarafından sonuçlandırıldı. 253’ü ise Bakanlık Müfettişleri tarafından değerlendirildi. 4857 İş Kanunu ve 6331 İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’na aykırı davranan 96 işyerine, 1.121.420 TL idari para cezası uygulandı. 4817 sayılı Yabancıların Çalışma İzinleri Kanunu’na aykırı hareket eden 11 işveren ve 26 yabancı uyruklu kişiye toplam 225.258 TL idari para cezası uygulandı.”

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde