23 Temmuz 2024

DOĞRUCA: TARIM ŞURASINI DEĞERLENDİRDİ

  • PDF

Fatsa İlçesi Gıda Tarım ve Hayvancılık eski Müdürü Ahmet Doğruca ilçemizde yapılan 1 nci Tarım Şurasını değerlendirdi.
Doğruca, “Öncelikle şuna karar vermemiz gerekiyor. Gerçek çifçi kim? bizler çifçimiyiz? Ben kendi adıma söylüyorum, ben emekli devlet memuruyum, ticaretle iştigal ediyorum aynı zamanda tarımla uğraşıyorum. Benim çiftçiliğimle köyünde tarımla iştigal eden çiftçi aynımıdır? Dolayısıyla bana verilen haklar köydeki vatandaşla aynı verilmektedir. Bu bir adaletsizliktir. Kesinlikle bunun ayrımının yapılması gerekmektedir. Eğer devlet destekleyecekse özellikle Alan Bazlı Gelir Desteği için söylüyorum gerçek çiftçi desteklenmeli, esnaflık ve memurluk yapan çiftçiler desteklenmemelidir” dedi.
Fındık bahçeleri dedelerimizden kalma, gençleştirilmesi gerekmektedir
Fındık bahçelerimiz tamamen yaşlandığını söyleyen Doğruca, “Fındık bahçeleri dedelerimizden kalma bahçelerdir, kesinlikle bunların yenilenmesi gençleşmesi lazım. Giresun fındık araştırmada, 2 tane fındık çeşidi geliştirilmiştir. Bu çeşitler kesinlikle fidan şekline dönüştürülüp fındık üreticisine ücretsiz veya uygun şartlarda verilmesi gerekmektedir. Bunun için Giresun fındık araştırma ile görüştüğümde fidan üretiminde zorluklarla karşılaşıldığını söylediler. Doğrudur, fidan üretmek gerçekten zordur. Ancak yeni gelişen teknolojiler bunu daha kolaylaştırmaktadır. Özellikle doku kültürü dediğimiz laboratuarlar da bir fidandan milyonlarca fidan yetiştirilmektedir. Bunun acilen yapılması gerekmektedir” dedi
Fındık bizim için bir lütuftur
Doğruca, Laboratuarların İl Müdürlüklerine veya Ziraat Fakültesi’ne verilip bunlardan fidan istenilmelidir. Bunların finansmanını da odalar rahatlıkla karşılayabilir. Doku laboratuarının maliyeti zaten 300-400 bin lira civarındadır. Kesinlikle bu bölgede yapılması gereken işlerin başında gelmektedir. Allaha şükretmeliyiz ki fındık gibi bir mahsulümüz var. Herkes fındık için lanet okur ama 15 gün yılda bahçeye giderler o yılki geçimi sağlarlar. Fındık bizim için gerçekten bir lütuftur, bunun kesinlikle altını çizerek söylüyorum taban arazide fındık lükstür, doğrudur. Bunun için biz geçmişte kivi ile ilgili bir çalışmalarımız oldu, çalışmalarımız hızlı bir şekilde de devam etmektedir. Tamamen taban arazilerin kivi olması gerektiğini söyledi. 

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde