23 Temmuz 2024

KUZİNELERE BÜYÜK İLGİ

  • PDF

Haber: Sümeyra Özcüre

Binlerce yıl öncesine dayanan geçmişi ile kuzineler hayatımızın vazgeçilmezleri arasında yer alıyor.  Karadenizlinin de vazgeçilmezlerinden biri olan kuzineler, köy ve yayla evlerinin neredeyse hepsinde mevcut. Çünkü kullanış açısından çok verimli olan kuzinede yapılan yemek, patates közlemesi ve çay bir başka güzel olur.

 

İçinde katı yakıt yakılan bir soba üzerinde yemek pişirmeyi ilk kez 17. yüzyılda Amerika’ da yaşayanlar tarafından başlatıldı. Pennsylvania’nın bazı yörelerinde ise dökme demirden yapılmış bazı kuzineler kullanılmaya başladı. Ama bunların sayısı çok azdı. 1798′de Amerika doğumlu Bavyeralı Benjamin Thompson, Münih’te daha geliştirilmiş bir kuzine yapmayı başardı. Thompson, tuğladan yaptığı bir ocağın içine, madeni raflar yerleştirdi ve bunların altına ateş yakarak ısıttı. Üzerlerinde de yemek pişirip kızartma yaptı. 
Bugün kullandığımız fırınların babası ise 1834 yılında, ABD’nin Ohio eyaletinde Philo Pinfield Stewart adlı misyoner ve öğretmen tarafından geliştirildi. O günlerden sonra sürekli icatlar yapıldı ancak kuzine o yıllardan bu güne kadar güncelliği korudu. Karadeniz Bölgesinde özellikle Ordu yöresinde daha çok köy ve yaylalarda kuzine çok yaygın bir şekilde kullanılmaya başlandı.
“Kuzineler Ortalama 200-500 TL Arasında Satılmakta”

Kumru’dan getirdiği kuzineleri Fatsa’da satışa sunan Mustafa Bey; “Kuzinelerin en fazla Karadeniz Bölgesi’nde çok tercih ediliyor. Bunlar köy kuzinesi olarak adlandırılıyor. Satışlar sezon yavaş yavaş geçtiği için biraz azaldı ancak öncesinde çok güzeldi. Şu an herkes kuzinelerini kurdu ve kurmayanlar azınlıkta olmak üzere kuzine alıyorlar. Fiyatlar 200 TL.’den başlıyor ve 500 TL.’ye kadar değişiyor. Kuzineler yemek pişirmek, ısınmak, fırın olarak ve aynı zamanda arka tarafına takılan termosifon ile su ısıtma amaçlı kullanılan cazip bir ürün. Ayrıca kuzinede pişen yemeklerin, kuzinede demlenen çayların daha lezzetli olduğu söyleniyır” dedi. 

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde