23 Temmuz 2024

Üreticilerin Sürekli Kredilere Teşvik Edilmesi Doğru Değil

  • PDF

Haber: Sümeyra Özcüre

Fatsa Ziraat Odası Başkanı Mehmet Özgen; “ Üretici var olan borcunu ödeyemiyorken ek kredi müjdesi vermek ne kadar doğru olabilir?” dedi.

Altınordu Ziraat Odası Başkanı Uğur Çörüt doğal afetlerden zarar gören çifçilerin zirai kredi borçlarının ertelenmesi hakkındaki bakanlar kurulu kararı kapsamında borcu ertelenen çifçilere ek kredi kullandırılacağı müjdesini verdi. Borçları ertelenen çifçilere düşük faizli beş yıla kadar uzun vadeli ek kredi kullandırılacağını belirten Cörüt çifçilerin bu bağlamda rahatlayacağını açıklamıştı.

Üreticileri tekrardan kredi kullanmak daha zor duruma düşürecektir diyen Fatsa Ziraat Odası Başkanı Mehmet Özgen; “ Üreticilerimiz tarsim sigortası yaptırdı. Bu poliçelere göre tarsim bankalara bu paraları yatırdı. Ziraat bankası bu paraları bloke etti. Üreticilerin ödeme riski gördüğü kredi borçlarını sırf sigorta parasından tahsil etmek için bu paralara bloke koydu. Üreticiye kolaylık sağladılar mı derseniz, tabiki sağladılar. Üreticilerin kredi borçlarının yenilenmesinde bankalar tekrardan kredi talebi bulunmasını istedi. Ama bunlar ödeme riski olmayan üreticiler için. Bu gün bütün üreticilerin bankalara kredi borçları var. Kredi borçlarını ödemeden nasıl bir ek kredi talebinde bulunmuş, nasıl kredi müjdesini vermiş? Bunu iyi algılamak lazım. Üreticilerin devamlı kredilere teşvik edilmesi kesinlikle doğru bir olay değildir. 29 Mart’ta yaşadığımız don olayından sonra üretici zaten çaresiz durumda, hazır kredilerini ödeyemezken bir yenisini nasıl ödesin? Üreticilerimiz borcunu ödeyemiyor, ek kredi müjdesi nasıl verilecek bunu iyi öğrenmek gerekir. Bu kredi müjdesi ile ilgili bize henüz yazılı bir bilgilendirme gelmedi. En iyi bilgiyi eminim ki banka müdürleri verilecektir. Eğer üreticiye yönelik tekrardan bir kredi uygulanacaksa bunun çok doğru bir durum olmayacağı düşüncesindeyim” dedi. 

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde