23 Temmuz 2024

CHP Fatsa Örgütü Siyanüre Hayır Direnişinde

  • PDF

İlçemize bağlı Mahsutiye Köyünde kurulan direniş çadırında ki yurttaşlarımıza destek amacıyla, CHP Ordu İl, Fatsa İlçe örgütleriyle beraber, Fatsa ÖDP Yönetimi ve TMMO Yönetim kurulu üyeleri katıldılar.

Çadırlarda toplanan halkla, çeşitli Sivil Toplum Örgütlerinin mensupları konuyla ilişkin bir süre görüş bildirdikten sonra birlikte madenin jiletli tellerle çevrilmiş kapısının önünde toplandılar.

Altın arama gerekçesiyle yüzlerce dönüm ormanlık araziyi adeta kazıyan maden şirketlerinin doğaya verdikleri tahribata dikkat çeken köylüler, bunlara rağmen çalışmalarına izin verilerek ödüllendiriliyorlar diyerek tepkilerini dile getirdiler. Tonlarca ağırlıktaki iş makineleri ve kamyonlarıyla köy içinden geçerek çevreye hasar veren şirketin ayrıca kollanmasını hazmedemediklerini, bizleri mağdur ederek siyanürle altın arayanları ödüllendirdiklerini söylediler.

CHP Ordu İl ve Fatsa ilçe Örgütünün direnişçi köylülere destek amaçlı orada olması memnuniyet yarattı. Maden ocağının hemen önünde Sivil Toplum Kuruluşlarının yaptıkları açıklamalarla maden şirketlerine tepkilerini getiren direnişçiler konuşmaların ardından çadırların önünde tekrar toplanıp konuyla ilgili olarak görüşlerini ve mağduriyetlerini yinelediler.

Konuyla ilgili olarak, CHP Ordu İl Başkanı Osman Güngör yaptığı açıklamalarda şunları söyledi; “ Bu alanın kullanım hakkı halka ait olmalıdır. Ancak buraya gelip yerin altındaki kaynaklarımızı alıp götüren bu şirket bizimle birlikte  mi karar vermiştir!? Buradaki tüm yaptırımları hukuksuzdur. Bunlar kapitalizmin getirileridir. Dünyada kapitalizm nasıl uygulanılıyorsa Fatsa’mızda da öyle uygulanıyor. Her şeyi kar kapısı gören anlayış desteklenmektedir. Siyanürle altın aranmasına göz yuman anlayışın bu hükümetçe desteklenmesi şaşırtıcı değildir. Çevre ve sağlıklı yaşam hakkını gasp eden kapitalizmin bir örneğini Fatsa’da da görmekteyiz. Doğal çevrenin bozulmasında etken olan, her şeyde günü kurtarma peşinde olan, aklın, bilimin geçersiz sayıldığı, insani değerlerlerin yok sayıldığı, toplumsal dayanışmanın ve paylaşım duygusunun ortadan kaldırıldığı kapitalist sistemdir.” Diyerek, yetkililerin siyanürle altın aranmasına sıcak baktığını vurgulayan Güngör, buradaki şirketin arkasında bugünkü hükümet vardır, olacaklardan da onlar sorumlu olacaklardır. Dedi.

CHP Ordu İl Başkanı Güngör’den sonra söz alan Fatsa İlçe Başkanı Çelebi, burada yaşayan insanlarımızın geleceğiyle, yaşamıyla oynamaktadırlar. Çok uzaklardan gelip doğamızı tahrip ederek havamızı, suyumuzu zehirlemek arzusundalar diyerek sözlerine şöyle devam etti; “ madem siyanürle altın arayacaklar bunun zararlarını ya da getirilerini halkımıza açık açık anlatsınlar. Toprağımıza, havamıza, suyumuza karışan siyanürü nasıl temizlemeyi düşünüyorlar, bunları bize açıklasınlar. Bugünkü teknolojide siyanürü temizlemek olası değildir. Allah göstermesin, bir deprem oldu, havuzlar kontrolden çıktı! Ne yapacağız? Demek istediğim çok uyanık olmalıyız. Bize cennet vaat edenlere kanmayalım. Bakın cennet gibi olan ormanlık alanlarımızı, fındıklıklarımızı bir çorak araziye çevirdiler. Oraları siyanür havuzlarıyla doldurup geleceğimizi karartmak istiyorlar. Bütün bunlara izin vermeyeceğimizi, CHP olarak her zaman halkımızın, sizlerin yanında olduğumuzu bilmenizi isteriz. Sizlerde üstünüze düşen görevi yerine getirip, sizleri yıllarca kandıran, her konuda yoksullaştıran, bütün kaynaklarımızı yabancılara kendi çıkarları için peşkeş çeken bu hükümetten bir an önce kurtulmak için gerekeni yapmanızı diliyoruz. Aksi takdirde burada sadece konuşmakla kalırız. Bu anlayıştan, bu sömürü düzeninden ancak sizin demokratik seçiminiz bizi kurtaracaktır.” Diyerek sözlerini tamamladı.

Konuşmaların ve görüşmelerin ardından direnişe güç vermek amacıyla toplanan katılımcılar geri döndüler.

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde