23 Temmuz 2024

Celal Çukurlu İle Rüstem Gürler Kaymakam Mehmet Yapıcı’yı Makamında Ziyaret Ettiler

  • PDF

 

            Ziyaret 22 Ekim 2014 tarihinde Çarşamba günü saat 11:00’de gerçekleşti.Rüstem Gürler ile Celal Çukurlu nezaketen kaymakam Bey’e hoş geldiniz dedikten sonra ilk sözü Celal Çukurlu aldı. Çukurlu; Fatsa’nın dünü, bugünü, geçmişiyle ilgili genel bir bilgi verdikten sonra “DÜNÜYLE BUGÜNÜYLE FATSA” adlı kitabını imzalayarak kaymakam Sayın Mehmet Yapıcı’ya takdim etti.

 

Fatsa’nın Gordıon’u

 Celal Çukurlu, Cıngırt Kalesi’nin Fatsa’nın Gordion’u olduğunu bunu çözenin tarihe geçeceğini belirttikten sonra; Rüstem Gürler’e atıfta bulunarak, sözlerine şöyle devam etti; “Rüstem Bey Fatsa’mızda yetişkin, son derece kültürlü, Cıngırt Kalesiyle geniş bilgiye sahip bir arkadaşımız. Sanırım Cıngırt meselesini ondan dinlemeniz daha yararlı olacaktır.” dedikten sonra Rüstem Gürler Celal Çukurlu’ya iltifatından, Kaymakam Bey’e de kendilerini kabulunden dolayı teşekkür edip şu değerlendirmelerde bulundu: “Çıngırt Kale sadece bir dönemin değil birkaç medeniyetin iç içe yaşadığı devasa bir tarihe sahip son derece önemli bir tarihi mekandır.

 

Fatsa Sadece Türkiye’de Değil

Dünyada Da Saygınlık Kazanır

Arkeologlar burayı Karadeniz’in Kapadokya’sı olarak değerlendirmektedir. Tarihte Çıngırt Kale en parlak dönemini IV. Mithridates döneminde yaşamıştır. Pontus Kralı Mithridates Sinop doğumlu olup ülkesinin sınırlarını Kırım’a kadar genişletmiş ve Anadolu uygarlığı adına emperyal Roma’ya kafa tutmuş Sinop’tan Odesya’ya kadar 75 kale yaptırmıştır. Çıngırt Kalesi bu 75 kaleden bir tanesidir. Mithridates tarihte Roma’yı birkaç kez yenilgiye uğratmıştır. Mustafa Kemal’in hayran olduğu komutanlardandır. Çıngırt Kale bir başına değil Kaleönü, Akkaya, Aslancami, Bolaman uzantılarıyla bir hilal şeklindedir. Bu bölümün değerlendirilmesi ve dehlizin açılıp bu tarihi mekanın turizme kazandırılmasıyla; Fatsa sadece Türkiye’de değil, dünyada hak ettiği saygınlığı kazanacaktır diye düşünüyorum.

            Fatsa gerçekten de Karadeniz’in Kapadokya’sıdır. Burada kazı yapan yetkililer Türkiye’nin hiçbir yerinde eşine rastlanmayan yağmalama ve tahribatın olduğunu söylemektedirler. Bu tarihi mekan da gerekli güvenlik önlemlerinin alınmasına katkıda bulunmanızı sizlerden rica ediyoruz.” diye sözlerini tamamladı.    

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde