23 Temmuz 2024

MUSTAFA KEMAL VE ADIM ADIM CUMHURİYET

  • PDF

Cumhuriyetimizin 91. Yılında “Yeni Türkiye” sloganı ile hem laik demokratik cumhuriyetimizi hem de cumhuriyetimizin tüm değerleri unutturulmaya çalışılmaktadır. Cumhuriyetimizin nasıl ve ne şekilde kurulduğu, Ortadoğu bataklığına nasıl çekilip kurtarıldığını bilmek ve tüm bu yakın tarihimizi özümsemek zorunda olduğumuzu kabullenmek durumundayız.

Birinci Dünya Savaşından yenik çıkan Osmanlı Devleti, İngilizlerin, Fransızların, Yunanlıların, İtalyanların işgalleri altında kalarak ulusumuza kalıcı derin yaralar verdiler.

Ulusuna inanan, güvenen M. Kemal Paşa 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıkarak Ulusal Kurtuluş Savaşımızı başlatmış oldu. Amasya Genelgesinin ardından Erzurum ve Sivas Kongrelerini düzenleyip Ulusun içinde bulunduğu durumu anlatarak köklü kararlar alınmasını sağladı. M. Kemal için tek bir egemenlik vardı, o da “milli egemenlik”. Ülkeyi yine ulusun kendi iradesi kurtaracaktır.

Yurdun dört bir yanından gelen temsilciler, milletin vekilleri 23 Nisan 1920’de Ankara’da 1. TBMM’de bir araya geldiler. Meclis, M. Kemal Paşa önderliğinde Ulusal Kurtuluş Savaşımızı başlatma kararı aldı. Ordularımız, İnönü’de, Sakarya’da, Dumlupınar’da inançla ve büyük özveriler göstererek savaştı. Zafer yakındı, nihayet 9 Eylül 1922’de düşman İzmir’de denize döküldü. Tahtını ve rahatını ülkesine değişmekten kaçınmayan Padişah, Mustafa Kemal’in askerlerinin önünde düşman zırhlısıyla ülkesinden kaçtı.

24 Temmuz 1923’de imzalanan Lozan Barış Antlaşmasından sonra Dünyaca tanınan ulusun, yeni yönetim biçimi belli olacaktı. Kurtuluş Savaşı Kahramanı, Ordularımızın Baş Komutanı Gazi Mustafa Kemal, silah arkadaşlarının da görüşlerini alarak devlet yönetim biçiminin Cumhuriyet olacağına karar verir. Bu kararı tartışılır ortam yarattıysa da Meclisteki ilk oturumda karar açıklanır. Cumhuriyet olgusu coşkuyla kabul görür. Artık Türk ulusunun idare biçimi cumhuriyettir. Mustafa Kemal ise ulusunun 1. Cumhurbaşkanıdır.

Cumhuriyet Rejimi, yurttaşlarının seçme ve seçilme hakkının olduğu bir yönetim biçimidir. Ulus temsilcilerinin kabul ettiği yasarla ülkenin yönetilme olgusudur. Bu yönetim biçiminde egemenlik ulusundur.

CHP Fatsa İlçe Örgütü adına, tüm Fatsalı hemşerilerimizin Cumhuriyet Bayramını kutluyor, saygılarımızı sunuyoruz.

 

CHP Fatsa İlçe Örgütü Adına

Doğan Çelebi

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde