23 Temmuz 2024

ALAN BAZLI DESTEKLEMELER ERKEN ÖDENMELİ

  • PDF

Fatsa Ziraat Odası başkanı Mehmet Özgen; “ fındık üreticileri ciddi anlamda sıkıntı yaşıyor. Bu nedenle herkes üzerine düşen görevi yerine getirmeli ve alan bazlı destek ödemeleri erkene alınmalıdır” dedi.

“Çiftçi Sıkıntı Yaşıyor”

Bölgemizde dokuz tane ilçede rekoltenin sıfır çekmesi bölgede ciddi anlamda bir sıkıntı oluşturmaktadır diyen Fatsa Ziraat Odası Başkanı Mehmet Özgen; “ Bölge çifçisinin bu sıkıntıyı aşabilmesi için 2014 yılı alan bazlı destek ödemelerinin kesinlikle yapılması ve 2015 yılında alan bazlı desteklemenin devam etmesi üreticiyi bir nebze de olsa rahatlatacaktır. Üretici de ekonomik durum iyi olmadığı taktirde bu şehir merkezindeki esnaflara da yansıyacak. Esnaflarda sıkıntıya düşecektir ve akabinde bölge ticari anlamda etkilenecektir. En azından 2014 yılı alan bazlı desteklenmeler ödenirse piyasalarda bir haraket, üreticilerde belirli aylar içerisinde bir rahatlama yaratacaktır” dedi.

“Bölge Milletvekillerimize Sorumluluk Düşüyor”

Bir ülkenin kalkınması ve refahı ekonomik gelişmesine bağlı olduğuna dikkat çeken Başkan Özgen; “Tarımsal faaliyeti yükselmeyen, tarımsal faaliyetini iyileştirmeyen ülkede ciddi anlamda bir refah beklentisi içine girme şansımız yok. Ülkenin kalkınması tamamen tarıma bağlıdır. Tarım ürünleriyle alakalı tarım çiftçilerinin kesinlikle 2014 yılı alanbazlı destekleme ödemelerinin 2015 yılına aktarılması veya 2015 yılı Mart – Nisan – Mayıs ayında ödenmesi üreticiyi rahatlatmayacaktır. Şu anda hepimiz şehir merkezinde yaşıyoruz. Şehirdeki hareketliliği görüyoruz. Geçen kurban bayramında daha önceki bayramlara kıyaslama yaptığımızda bayramımız bile sakin geçti bizim. Bu ödemelerin bu yıl içerisinde yapılması bu nedenle büyük önem teşkil etmektedir. Bize gelen üreticilerin tek sorduğuğu soru alan bazlı destek ödemeleri ne zaman ödenecek oluyor. Bu sorumluluk biz STK’lara ve bölge milletvekillerimize düşüyor. Alanbazlı desteklemenin sürekliliği çok önemli ve ben özellikle bölge milletvekillerine bu konuda biraz daha uğraş, biraz daha çaba sarfetmelerini tüm üretici adına talep ediyorum. Biz bölge koordinatları olarak bunların hazırlıklarını, raporlarını tutyoruz. Genel başkanımız Şemsi Bayraktar’da bu işin ciddi anlamda uğraşını veriyor. Bizim tek temennimiz bu yıl içerisinde bu ödemelerin yapılması yönündedir” dedi.

“Gelecek Sene Mahsül Elde Edilecek Mi Endişesi Var”

Üreticilerin gelecek yıl ile ilgili endişe ve korkuları olduğunu kaydeden başkan Özgen, “500 rakım üzeri alanlarda yapılan incelemeler sonucu poliçelere yüzde yüz hasar olarak işlendi. Sahile yakın bölgeler geçen yıl kadar ürün alamasalar bile yarıya yakın ürün aldılar. 500 rakım üzeri mahsül almaktan çok, mahsül olacak mı endişesi yaşıyor. Bizim bünyemizde çalıştırdığımız Ziraat Mühendisleri de bölgede yapmış olduğu çalışmalarda bunları gördük ve yaşadık. Yüksek kesimlerdeki vatandaşlarda önümüzdeki sene ürün elde edebilecek miyiz endişesi var. Tarım bakanlığımız tarımsal üretim gösteren üreticilerimizin yanında olması gerekmektedir” dedi.

“ Çalışmalarımız Hızla Devam Ediyor” 

Fındıkta verimlilik ve kaliteyi artırma hedefli ciddi anlamda çalışma sarfettiklerini belirten Özgen; “Bünyemizde bulundurduğumuz mühendisler köylere çıkıyor ve verimlilikle ilgili arazilerde incelemelerde bulunuyor. Fındık ağaçlarının yaşlanması söz konusu. Biz Fatsa Ziraat Odası Başkanlığı olarak Fatsa’mıza Karadeniz Bölgesinde son sistem en güzel şekilde hizmet verebilecek bitki, sulama suyu, toprak analiz laboratuvarı kurduk. Üreticilerimizin gübreleme ve ilaçlama konusunda daha duyarlı olmalarını ve verimi artırmak için tahlil yapmalarını rica ediyoruz. Toprak anadır, toprak neye ihtiyacı varsa nasıl bir gübreye ihtiyacı varsa bu şekilde gübreleme yapmaları en doğru olanı olacaktır. Üreticilerimiz bu konuda duyarlılık göstermeye ve topraklarını incelemeye getirmeye başladılar. Bahçe gençleştirmeye gibilmediği zaman en azından gübreleme konusunda biraz daha duyarlı olmaya davet ediyoruz. Bu çalışmalar iyi sonuçlar verecek diye bekliyoruz” dedi.

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde