22 Temmuz 2024

“Metip Projesinde Bayağı Mesafe Katettik”

  • PDF

Haber : Muharrem Göç

Kaymakam Bekir Atmaca Yerel basınla birlikte Mevsimlik Gezici Tarım İşçilerinin Çalışma ve Sosyal Hayatlarının İyileştirilmesi Projesi (METİP) kapsamında oluşturulan geçici barınma alanı gezdi.

Alanının gezilmesinin ardından basına açıklamalarda bulunan  Kaymakam Atmaca,  “Ülkemizde biliyorsunuz mevsimlik tarım işçileri var. Yani ikamet ettiği yer dışında tarımda çalışmak üzere bu mevsimde özellikle Adıyaman’dan, Urfa’dan, Diyarbakır’dan, Malatya’dan vs gibi illerimizden gelen işçilerimiz var. Bu vatandaşlarımız fındık sezonunda fındık bölgelerine geliyorlar  ve 1-1,5 ay buralarda kalıyorlar. Bu alan hazineye ait, 2010 yılında İl Özel İdare’si adına tescil edilip mevsimlik tarım işçilerimizin konaklaması için gerekli alt yapılar yapılması sonucunda bu hale geldi. Bu sene ise Uluslararası Çalışma Örgütü, Çalışma Bakanlığı, Ordu Valiliği, İşkur,  Kaymakamlık, Belediye ve Milli Eğitim’in katkılarıyla bir proje üretilmekte. Bu projenin amacı kanunen 16 yaşından küçük çocukların çalışması yasak. Dolayısıyla aileler fındık toplamaya gittiğinde bu alanda kalan çocuklarımızın vakitlerini değerlendirilmesi için hazırlanmış bir  proje. Bu projenin amacı ise, bu alanda kalan çocuklarımızın eğitim dönemlerine göre yaşlarına göre okul öncesi ve okul sonrası ilkokul, ortaokula yönelik  bir proje olması.  Okul öncesi, ilkokul,  ve ortaokul öğretmenizim olmak üzere toplam 7 öğretmenimiz var. Fen, Matematik, Türkçe gibi dersler veriyorlar. Çocuklar biliyorsunuz sürekli gezdikleri için eğitimde geri kaldılar. Hem çocukların eğitim alması hem de sosyalleşmesi açısından oldukça önemli bir proje. Bu proje ile öncelikli hedef çocukların çalıştırılmaması, İkince hedef ise bu boş vakitlerde çocukların eğitim ve diğer sosyal faaliyetlerde vakitlerdin değerlendirilmesidir. Okul öncesi çocuklarımız için oyuncaklarımız, masalarımız, sandalyelerimiz, çeşitli faaliyetlerde bulunacak eğitim eşyaları var. Bu şekilde çocuklarımızın  vakitlerini değerlendirebiliyoruz” dedi.

Kaymakam Atmaca  “ geçen yıl bu alanda 150 çadır vardı   bu sene ise 100 çadır var.  Fındık olmadığından dolayı fındık işçisi azaldı. Yani ortalama 600-700 kişi civarında işçi var. Geçen sene bu rakam 1000’in üzerinde idi. Gelenleri  görevlimiz tarafından kayda alıyoruz. Burası jandarma bölgesi olduğu için jandarmamıza da bildiriyoruz”dedi

Bir  soru üzerine Kaymakam Atmaca, “ belirlenen Türkçe, Matematik, Fen dersleri gibi  temel derslere daha çok ihtiyaç olduğu için  proje kapsamında biz seçiyoruz.  Bunların yanı sıra resimde yapılıyor,okul öncesi çocuklar için eğitimler yapılabiliyor. onun dışında sportif faaliyetler yapılabiliyor, çocuklar gezdiriliyor. Biraz daha sosyalleşmesi ve kültürün artması anlamında çalışılıyor. .  Emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum ”dedi.

Son Güncelleme: Çarşamba, 13 Ağustos 2014 07:19

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde