21 Mayıs 2024

“Büyükşehir Borçtan Bizi Kurtarmalı”

  • PDF

Milliyetçi Hareket Partisi Fatsa İlçe teşkilatı Fatsa Belediyesinin borçları ve çözüm yolları hususunda bir basın toplantısı düzenledi.

Milliyetçi Hareket Partisi Fatsa İlçe Başkanı Şakir Cemal Uygunun başkanlığında düzenlenen toplantıya meclis üyeleri Mustafa Çörtük, Burak Eroğlu ve Günay Karaağaç katıldı.

“Borç İçinde Yüzen Bir Belediye Var”

Açılış konuşmasını yapan meclis üyesi Mustafa Çörtük; “ 30 Mart seçimlerinden sonra dört kez meclis toplantısı düzenlendi. Genel bir değerlendirme yapmak amacıyla bir basın toplantısı düzenledik. İkinci yapılan meclis toplantısında bizden şöyle bir yetki istendi. İlçe sınırımızın köylerinde mahalle olma münasebetiyle 1.8 trilyon borçlanma yetkisi verin dediler. Sebebi ise yeni mahallelerin kuma, çakıla ve bakıma ihtiyacı var denildi. Meclis kendi gücüyle bu yetkiyi aldı. Diğer yandan belediye borçları fazla olması nedeniyle mülk satışı yetkisi istendi ve o da onaylandı. Ardından yol katılım payı yetkisi istendi. Daha sonra belediyenin 2013 faaliyet raporları bizlere sunuldu. Biz bu raporları inceledik. Bu bizden önceki meclisin faaliyetleri, bizim bu konuda bir şey dememiz doğru değil dedik. Bu faaliyet raporuna bir önceki yıl mecliste olan arkadaşlar yazdıkları sonuç notunda da belirttiği gibi belediyemizin faiz külfeti altında olduğu aşikardır. Bu nedenle belediye faaliyetlerinin gerçekleşmesi için bir an evvel ilave kaynak arayışları yapılmalı, faiz borçlanmalarının oranları çok fazla artırılmamak için belediye faaliyetlerinde acil tasarruf sağlanmalıdır. Biz bize sunulan faaliyet raporları üzerinden soru ve cevaplarımızı alalım istedik. Gördük ki belediyenin 2013 yılı itibariyle eski para ile yaklaşık 73 trilyon borcunun olduğunu gördük. Bu rakamlar faizsiz olan rakamlar. Gördük ki kendi faaliyetlerinde bir yıl içerisinde 2.7 milyon  faiz oranı ödenmiş. Bir de seçim süresi ardından harcanan harcamalar mevcut. Biz soru önergelerimizi sunduk. Son üç ay içerisinde harcamaları belirtmelerini talep ettik. Yapılan meclis toplantıları ardından mecliste bir ciddiyetin olmadığını gördük. Konuların ciddi işlenmediğini ve çözüm önerilerinin arayışı olmadığını gördük” dedi.

“Borçlanmanın Asıl Sebebi Nedir?”

Belediye meclisinde bir gruplaşmanın olduğunu ve alınan kararlarda oy azınlığı olduğu için Ak Parti Meclis üyelerinin dışındaki meclis üyelerinin büyük bir etki yaratmadığına dikkat çeken Mustafa Çörtük; “ belediye iş hanı satışının kararı için MHP ve CHP meclis üyeleri davet edildi. Bizim altı meclis üyemizden dördü katılım gösterdi. Borçların çok olduğu ve çözüm aşamasında mülk satışları önerildi. Borçların neden bu kadar çok olduğu konusunda sorularımız oldu. Cevap olarak kültür Sarayı, Spor Kompleksi, Cumhuriyet meydanı ve Adliye önü gibi yatırımlar esnasında borçlanmaların olduğu açıklandı. Bunlar ekstra yatırımlar. Fakat istimlaktan dolayı 8.5 milyon zaten Karayollarından para geldi. 2.5 milyon kaymakamlık önü satışından alındı. 5 milyon tutarında dolmuş hattı satıldı. 2 trilyon spor kompleksi için Kültür Bakanlığı hibe verdi ve 3 trilyon da devlet yatırım verdi. Daha sonra da bizim borcumuzun asıl sebebi asfaltlama çalışmaları denildi. Yaklaşık 35 milyon asfalt maliyetinden bahsedildi” dedi.

Borçlar Katlanarak Artıyor

Borcumuz çok ve borcumuz katlanarak artıyor diyen meclis üyesi Burak Eroğlu; “ 2011 yılında bizim gelirimizle giderimiz arasındaki fark eksi 8 trilyon olmuş. 2013 yılında 22 trilyona çıkmış, 2014 yılının ilk üç ayında 6 trilyon. Bu hızla devam ederse bu yıl 24 trilyon artı borçlanma ile bitireceğiz. 2014 yılı hariç faizsiz bilinen borç eski para ile 73 trilyon. Burada kötü olan şey borçlar katlanarak artıyor. Yani durumdan netice çıkarılmıyor. Belediye bu borçların ödenmesi amacıyla mülkiyet satışı yapıyor. Bunun bir örneği dahi yok.  Belediyenin mülkiyetini satan tek kişi hali hazırdaki yönetim ve meclistir. Biz bu mülk satışları konuşulduğu andan itibaren karşı çıktık ve halka sorulmasını önerdik. Fakat Ak Parti meclis üyeleri buna karşı çıktı ve oy fazlalığı ile satışlar onaylandı. Bu borçlar bütün Fatsa’nın sıkıntısıdır. Ne olacağımız belli değil. Buna dur demek muhalefet görevi değil vatandaşlık görevidir. Biz faydalı önergelerde MHP meclis üyesi olarak evet oyu veriyoruz. Çözüm noktasında büyükşehir, bu borçların ödenmesi aşamasında destek vermelidir. Büyükşehrin Fatsa Belediyesine bu borçlar konusunda çok acil bir şekilde destek çıkması lazım. Enver Bey yapılan basın toplantısında yeni çıkacak torba yasasından da bahsetti. O torba yasada şöyle bir şey var. Kişi veya kurum peşin öderse faizsiz ödeyecek. Bu rakamlarında faizleri büyük Mevlalar tutuyor. Fatsa belediyesi bu borçları yapılandırma dahi yapsa 36 taksit olarak ödese, yaptığı taksitin faizini atacak yine. 36 takside bölündüğünde ayda 1 trilyon ödeme çıkıyor ortaya. Fatsa Belediyesinin ayda 1 trilyon sadece geliri var zaten ki birde giderler var. ” dedi.

“Personel Azaltmalarına Gidebiliriz”

Fatsa Belediyesinin borçlar konusunda acil çözüm yolları üretmesi gerektiğini belirten meclis üyeleri; “ Belediye ilk olarak tasarruf yoluna gitmelidir. Personel azaltmaları alınacak önlemler arasında olabilir. Biz Mhp olarak yönetime gelseydik yapacağımız ilk işlem yapılan ödemeleri sorgulatmak olacaktı. Bundan önce yapılmış ihaleler sorgulanacak ve bunların sonuçlarında bir yöntem uygulanacaktı. Belediyenin uygulayabileceği diğer bir yöntem, 19 tane ilçe başkanları var. Büyükşehir Belediye Başkanları ve 5 tane milletvekilleri var. Eski bakan, yeni bakan başbakanları var. Peki biz neden borç ödemek için mülk satıyoruz? Niye bu halk iktidardan gelene oy verdi o zaman? Ortada tuhaf bir durum var ve bu duruma noktayı koymak lazım. Bu borcun bir büyüğümüz tarafından ödenmesi lazım. Büyükşehir bizi kurtaracak ve bu borçları ödeyecek. Nasıl ki bir ailede borçlanma olur evin büyüğü baba olaya müdahale eder, Büyükşehirde bize yardım edecektir. Ordu Büyükşehir’e bu yüzden oy verdik” dedi.

Son Güncelleme: Cuma, 20 Mart 2015 13:27

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde