17 Mayıs 2024

Tarımda yaşanan sorunlar tartışıldı

  • PDF

tm02.07.2014

Fatsa Demirci Mahallesi’nde, Demirci Köyü Doğa Platformu'nun tarım üreticilerini bilgilendirmek amacıyla düzenlediği toplantıda HES’lerin tarıma etkileri ve fındıkta yaşanan sorunlar değerlendirildi.

Açış konuşmasını Demirci Köyü Muhtarı Cevat Aydemir'in yaptığı toplantıda Fındık Sen Genel Başkanı Kutsi Yaşar “Tarım, Fındık, Su” başlıklı sunumunda tarımda suyun önemine değindi.

Kutsi Yaşar “Ovalardaki nehirlerin veya derelerin suyu ile yılda iki kez ürün alan çiftçiler, sular HES'ler nedeniyle borulara hapsedilince, iki yılda bir ürün alabilecek ve dört kat yoksullaşacaktır.” dedi. Mevsimlik tarım üretiminde çocuk işçi kullanımının yasaklandığını, üreticilerin de bu konuda duyarlı olması gerektiğini belirtti.

Ziraat Mühendisi, Fındık Sen Tarım Teknik Danışmanı İsmail Öztürk ise “Ülkemizdeki Fındık Alanları” konusunu ele aldı. Fındık üretim alanlarını sınırlayan 2844 sayılı yasanın uygulanamadığını, eğer uygulanabilseydi üretimin 600 bin tonla sabitlenebileceğini söyledi. Son yıllarda yaşanan don olaylarına karşı neler yapılabileceğini, yaşlı fındık ocaklarının yenilenmesi gerektiğini, gübreleme ve dip sürgünlerinin alınması sırasında yapılan yanlışlardan bahsetti.

Yüksek Ziraat Mühendisi Özgür Güneş, Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu'nda yapılan değişikliği açıklayarak, kanunun yürürlüğe girmesiyle üreticilerin karşılaşacakları sorunlar konusunda bilgi verdi.

“Bölge yok edilecek”

Fındık Sen Yönetim Kurulu üyesi, emekli öğretmen Atalay Kesikoğlu, tohumların saklanması ve korunması konusunda bilgi vererek, tohumun da en az su kadar önemli olduğunu vurguladı. Yeşil Yol projesinin turizmle ilgisinin olmadığını, bu yolla yaylaların ve meraların talan edileceğini, HES'lerle suların yok edildiği gibi Yeşil Yol projesiyle de bölgeyi yok edeceklerini söyledi.

Toplantıya katılan üreticiler, köylerini etkileyen Attila HES nedeniyle yaşanan hukuksuzluğu kınayarak, Ordu İdare Mahkemesi ve daha sonra Danıştay'ın Atilla HES'in ÇED Raporunu iptal etmesine karşın şirketin hâlâ çalışmaya devam ettiğini, bu çalışmaların derhal durdurulması için yetkilileri göreve çağırdılar. 

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde