20 Mayıs 2024

“Oruç insanı terbiye eder”

  • PDF

rdr25.06.2014

12 ayın sultanı “Ramazan” ayının insanlar tarafından iyi değerlendirilmesi gerektiğini ve İslam dininde orucun olmazsa olmaz bir ibadeti olduğunu ifade eden Fatsa Müftüsü Hüseyin Can; oruç ayı ile ilgili gazetemize özel açıklamalarda bulundu.

“Oruç İnsanı Terbiye Eder”

Orucun en önemli farz ibadetlerden biri olduğunu belirten Fatsa İlçe Müftüsü Hüseyin Can ; “Ramazan ayı insan bünyesi için bir dinlenme dönemidir. Fakat insanlar Ramazan aylarında daha fazla yemek yemeye başladılar. Gün içerisinde tüketemediği ürünleri iftar vaktinden sonra tüketmeye başladılar. Bu doğru değil. Ramazan ayında oruç tutulur. 30 gün boyunca oruç tutmak farzdır. Biz aç kalmazsak, açlığın ne olduğunu bilmezsek şayet aç insanlara yardım edemeyiz. Oruç açlığı hissettirmeyi ve zorluğunu fark ettirmeyi hedefler. Oruç toplumdaki düzene fayda sağlamayı amaçlar. Bir diğeri ise açlık insan nefsini en güzel terbiye eden şeylerden bir tanesidir. Bir insanı döverek islah edemesiniz ancak açlıkla islah edebilirsiniz” dedi.

“İftar Saatlerini Kontrol edin”

Orucun Müslüman olan, akıllı olan, ergenlik çağına ermiş olan ve sağlıklı olan herkese farz olduğunu belirten Hüseyin Can; “ Diyanet İşleri Bakanlığının söylediği zaman zarfı içerisinde oruçlu olmamız gerekmektedir. İftar saati olduğu zaman ezan okunması beklenmeden eğer saatinize güveniyorsanız imsakiyeye bakarak orucunuzu açabilirsiniz. Ezan okunmasını beklemek tabi ki güzel bir şey fakat yine de saatlerinizi kontrol etmekten kaçınmayınız. Geçen yıl başımıza gelmişti, hoca ezanı 3 dakika erken okumuştu ve herkes orucunu kaza etmişti. Bu nedenle dikkatli olmayı öneriyorum” dedi

“Kötü Davranışlardan Uzak Durun”

Oruç tutarken bazı davranışlardan kaçınmamız gerektiğine dikkat çeken Fatsa Müftüsü Hüseyin Can; “ oruçluyken gıybet, başkalarının aleyhinde konuşmak, dedikodu, yalan ve kötü davranışlardan da uzak durmamız gerekmektedir. Toplum içerisinde rahatsızlık verici hal ve davranışların bütününden uzak duracağız. İbadetlerimize daha da yakınlaşacağız” dedi.

“Ramazan Ayı Bereket Ayıdır”

Ramazan ayının kaynaşma ayı olduğuna dikkat çeken Can;” Ramazan ayının en belirgin özelliklerinden birisi teravih namazıdır. Erkekler hanımlar çocuklar camiye koşarlar ve heryer hareketlenir. Bu bize Ramazan ayının ne kadar bereketli bir ay olduğunu gösterir. İnsanlar arasında bir yardımlaşma ve hoşgörü dayanışması oluşur. Buda Ramazan Ayının, orucun insanları birbirine yakınlaştırdığının en önemli göstergesidir. Mukaveleler düzenlenir, insanlar birbirlerini kendi sofralarına davet ederler. Zekat verilir yardıma muhtaç olanlara yardım edilir. Oruçluyken nefsimize hakim olup günahtan uzak dururuz. Bu nedenle biz bütün halkımızı Ramazan Ayını iyi değerlendirmeyi öneriyoruz. Herkese hayırlı bir Ramazan geçirmesini Cenabı Allah’tan diliyorum” dedi.

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde