17 Mayıs 2024

Fatsa Ticaret Ve Sanayi Odası Başkanı Tayfun Karataş: “Turizmde Yapılacak Çok Şey Var”

  • PDF

tkk25.06.2014

Fatsa Ticaret ve Sanayi Odası (FATSO) Başkanı Tayfun Karataş, sene başından itibaren başlayan süreçle birlikte gelecek aylarda piyasalarda kaçınılmaz bir daralma yaşanacağını söyledi.
Bölgenin daha çok tarımsal girdilerle ayakta durmaya çalıştığını kaydeden Karataş, fındıkta yaşanan don hadisesiyle birlikte üretimin düşeceğini ve bunun da daralmayı hızlandıracağını ifade etti. Karataş, “Bu yıl tamamlanmamış olsa da ilçemizde ekonomik gelişmenin arzu edilen yönde olmadığını söyleyebilirim. Şanssızlık olarak niteleyebileceğimiz mart ayının sonundaki don olayı, sadece Fatsa’mızda değil, tüm Karadeniz’deki fındık üreticilerini zor durumda bıraktı. Dolayısıyla rekoltedeki bu düşüş fındık fiyatlarının artmasına neden olurken, bir yandan da fındık üretimi sıfıra inen üreticinin (ki bu sayı oldukça yüksektir) bölge ekonomisinde ciddi yaralar açacaktır. Hepimizin bildiği gibi piyasa ekonomisi insanlarımızın kazançlarıyla doğru orantılıdır. Yaşadığımız bölgede fındığın yeri tartışılmazdır. Fındık üreticilerimizin ciddi bölümü hasattan yoksun kalacağı için piyasalardaki daralma kaçınılmaz olacaktır” dedi.

“Fındık Piyasası Maniple Ediliyor”
Karataş ayrıca ilgili-ilgisiz kişilerin rekolte açıklamalarının fındık fiyatları üzerinde olumsuz oynamalara yol açtığını, bunun da üretici ve piyasalar açısından büyük bir talihsizlik olduğunu ileri sürdü. Bazı çevrelerin fındık fiyatlarını maniple edeceğini sanmalarının, kendilerine kazanç sağlasa bile özellikle üreticinin aleyhine gelişmelere neden olduğunu vurgulayan Karataş, “Bu konuda geçerli bilgiyi verenlerin resmi odalar olduğunu belirtmek isterim. Sonuçta rekolte büyük farklılıklarla sonuçlanmaz. Arz- talep olgusu kendini gösterir” diye konuştu.
Fatsa ve bölgesinin ekonomik kalkınmasında rol oynayacak etkenlerden birinin de turizm olduğunun altını çizen Karataş, söz konusu sektörde alınması gereken önemli mesafeler olduğundan söz etti. Karataş, turizm konusundaki ifadeleriyle sözlerini tamamladı: “Turizm konusunda olmazsa olmazımız deniz yoludur. Dünyadaki en ucuz taşımacılık deniz yoludur. Klasik söylemdir; ‘ülkemizin üç yanı denizlerle çevrili’, ama biz bunu değerlendiremiyoruz. Son 3-4 yıldır Fatsa limanımızın geliştirilmesi, yolcu gemilerinin yanaşabileceği rıhtımların yapılması için başvurularda bulunmamıza karşın, bununla ilgili ne gibi çalışmalar yapıldığı konusunda doğrusu bilgilendirilmedik. Bölgemizde turizmi canlandıracak en belirgin öğe yaylalarımızdır. Karayoluyla turist taşıyamayacağımız belli... Havayolu bir seçenek olsa da, bize kıyısı olan komşularımızı konuk etmek, her iki ülke açısından da ekonomik kazanç olacaktır.”

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde