21 Mayıs 2024

Rekolte Düşmediyse, İhracatçılar Neden Fındık İthal Etmeye Çabalıyor?

  • PDF

f11.06.2014

29-30 Mart tarihlerinde yaşanan zirai don olayı, beraberinde tartışmaları da gündeme getirdi. Sektör bünyesinde halen devam eden rekolte tartışmaları hakkında “İhracatçı kesim kamuoyunu speküle ediyor” diyen Ordu Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkan Yardımcısı Evren Enginyurt şu açıklamalarda bulundu.

“Dananın Kuyruğu Bir Ay Sonra Kopar”
İhracatçı kesimin yaşanan zirai don felaketine rağmen tahmini fındık rekoltesini ısrarla 500 bin ton civarında gösterdiğini belirten Evren Enginyurt; “12 Haziran tarihinden itibaren fındık üretim bölgelerinde tahmini rekolte çalışmalarının Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı uhdesinde başlayacağını, rekolte tespit heyetinde Ticaret Borsaları, Ticaret ve Sanayi Odaları, Ziraat Odaları, İhracatçılar Birliği, Fiskobirlik, Fındık Araştırma İstasyonu gibi birçok kurum ve kuruluşun temsilcileri yer alacak. Tahmini rekolte sonuçları açıklandığında ihracatçı kesimin hevesi kursağında kalabilir” dedi.

“Fındık Fiyatlarını Düşürmek İçin Çabalıyorlar”
Ordu Ticaret Ve Sanayi Odası Meclis Üyeleri olarak 4 kişilik bir heyetle Batı Karadeniz’de fındık üretim alanlarında incelemelerde bulunduklarını belirten Evren Enginyurt; “Batı Karadeniz’deki incelemelerimizde, bölgenin Doğu Karadeniz Bölgesi’nden aşağı kalır yanı olmadığını, beklenenin aksine zirai dondan oldukça olumsuz şekilde etkilendiğini gördük. Örneğin 150 rakımdaki fındık bahçeleri, Doğu Karadeniz Bölgesi’nde nasılsa aynıdır. Orta ve yüksek kesimlerde ise adeta fındık var ile yok arasında. Orta kesimde yüz de 70 oranında olumsuzluk varken, yüksek kesimler zirai dondan en fazla etkilenen bölge olmuş. Dolayısıyla bu sezon rekolte miktarı oldukça düşük olacağı gözlenmiştir. Ancak ihracatçı kesimin ısrarla 500 bin ton rekolte açıklamaları kamuoyunu speküle etmeye yöneliktir. Asıl niyetleri yeni sezonda fındığı 7-8 lira civarında başlatmaktır. Oysa bugünkü şartlara bakıldığında fındık yeni sezona 10 liradan aşağı girmemelidir. 10 liradan aşağısı üreticiye zarar verir.”

“İhracatçı Kesmin Etkilenmemesi Manidar”
İhracatçı kesimin fındığın zirai dondan etkilenmediğini vurgulamasının manidar olduğunu da vurgulayan Enginyurt, sözlerini şöyle tamamladı: “Şayet fındık ciddi anlamda donmadı veya zarar görmedi ise niçin 30 Mart gününden sonra fındık tüccarlarının bazıları Gürcistan, Azerbaycan’a giderek fındık alım yollarına gitmiştir? Fındık ithalatında niçin ısrar edilmektedir? İhracatçı kesimin telaşlı tavır ve söylemleri, alivre satışın olduğunu açıkça ortaya çıkardı. Çok satıcı ile az alıcının buluştuğu bu pazarda, serbest piyasa ekonomisinden söz edilemez. Bir yandan fındık fiyatlarının serbest ekonomi koşulları altında şekilleniyor algısı oluşturulmaya çalışılırken bir yandan alivre satışlara endeksli bir piyasa oluşturulmaya çalışıldığı ortaya çıktı. İhracatçı kesimin telaşlı, tedirgin ve ne yapacağını bilmez tavır ve söylemleri bunu kanıtlamaktadır.”

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde