21 Mayıs 2024

“Ordunun dereleri artık kuruyor”

  • PDF

rl04.06.2014

Fatsa CHP İlçe Teşkilatı geçtiğimiz pazartesi günü gerçekleştirilen meclis toplantısının ardından basın toplantısı düzenledi.

Düzenlenen basın toplantısına Fatsa Chp İlçe Başkanı, yönetim kurulu üyeleri ve belediye meclis üyeleri katıldı.

Gerçekleştirilen basın toplantısında önemli açıklamalarda bulunan Fatsa Belediyesi Meclis Üyesi Erol Yerabasmaz; “Belediye kaynaklarının verimli kullanılamadığından ve bu yüzden ekonomik çıkmaz içine düşüldüğünden” dem vurdu.

“Belediyenin gelirleri iyice azaldı”

30 Mart 2014 yerel seçimlerinden sonra büyük umutlarla kurulan Ordu Büyükşehir Belediyesi’nden sonra ilçe belediyelerinin ve köylerinin çıkmaz içine düştüklerini pazartesi günü yapılan Belediye Meclis toplantısında bir kez daha gördük diyen Erol YEREBASMAZ açıklamalarına şu şekilde devam etti: “ Belediye Meclisinde konuşulan konulara göre ve bizzat Belediye Başkanı Sayın Hüseyin Anlayan’ın daha önceki ifadelerine göre; Büyükşehir olduktan sonra ilçe belediyelerinin gelirlerinin yarı yarıya azaldığını, İller bankasından gelen paranın yarıya düştüğünü, büyükşehir yapılanmasıyla beraber Fatsa Belediyesine ait olan ve gelir getiren belirli yerlerin Büyükşehire devredilmesi sonucu belediyenin gelirlerinin iyice azalacağı bir kez daha ortaya çıktı” dedi.

Büyükşehir olmamız münasebetiyle Fatsa Belediyesi’nin elinde olan cenaze hizmetlerinin, su ve kanalizasyon hizmetlerinin, otogarın, mezbahanenin, büyük park ve meydanların büyükşehire devrinin yapıldığı ve bu işlemlerin devam ettiği, bunların gelirinin de büyükşehir tarafından devralındığı artık gün yüzüne çıktı. Kısaca şöyle diyebiliriz. Ordunun dereleri artık kuruyor “diye konuştu.

“Bu satışlar kısa vadede etki eder”

Geçtiğimiz pazartesi günü yapılan meclis toplantısında gayrimenkul satışları için yetki istenerek borç yükünün hafifletilmek istendiğini söyleyen Erol YEREBASMAZ; “ Fatsa Belediyemiz bu aşılmazların içinden çıkmak için elindeki gayrimenkullerini satmak üzere Belediye Meclisinden yetki istedi. Bu satılacak garimenkuller arasında 7 adet arsa ve bir adet iş hanı bulunuyor. Bu gayrimenkuller zamanında dönemin Belediye Başkanları tarafından Fatsa’ya kazandırıldı. Benim şahsi kanaatim bu satışlar belediyenin borç yükünü ancak kısa vadede etki eder “şeklinde konuştu.

“Kaynaklar verimli kullanılmadı”

Fatsa Belediyesi kaynaklarını verimli kullanamamıştır diyen Yerebasmaz; “Belediyelerin borcu olabilir, bunun karşılığında hizmeti olabilir ancak ortaya çıkan bir gerçek var ki Fatsa Belediyesinin kaynaklarının verimli kullanılamadığıdır. Hizmet planlamasında acil hizmetlerin yerine daha çok gösterişli hizmetlerin ortaya koyulduğu ve akabinde de belediyenin ekonomik bir çıkmaz içerisine düştüğü görüldü” dedi.

“4 tane belediye başkan yardımcısı fazla”

Bu sorun içerisinden hep birlikte çıkalım ancak, bir tasarrufa gidilecekse belediye personelleri gözden geçirilmelidir diyen Yerebasmaz; “ Belediyenin yoğun kadrosunda 96 memur ve 78 işçi düşürülüyor. Yani toplamda belediyemizin hizmet alımları dışında 74 kişilik bir kadrolu personel olacağı aşikardır. Ancak tasarruf sürecine girdiğimize göre Fatsa’nın daha önceki yıllarda 2 olan Belediye Başkan Yardımcısını birden bire 4’e çıkarılması gözden geçirilmelidir. Bu artış nüfüsun kalabalık olmasına bağlı olabilir ancak norm kadronun tamamı kullanılmak zorunda değil. Esas tasarrufa tepeden aşağıya başlamak lazım. İki başkan yardımcısının yaklaşık olarak 10 bin lira aldığını düşünürsek yıllık 120 bin lira, 5 yılda 600 bin lira gibi bir gider, sosyal hizmetleri de üzerine kattığımızda iki başkan yardımcısının 5 yıl tasarrufunun 1 trilyon lira olacağını düşünüyoruz. Bununla ne yapılır? Bir çok mahalleye çocuk parkı yapılabilir. Tasarrufun inandırıcı olabilmesi için Belediyenin üst yönetiminin de bu işte ben buradayım, işte örneği bizim bu ekonomik çıkmazdan kurtulmak için iki başkan yardımcımızı da kadrosu olmasına rağmen kullanmıyoruz diye bir öncülük yapmasını bekliyoruz. Son olarak bu mülklerin satışı belediyeyi kısa süreli rahatlatabilir, ama Fatsa halkının kazanımlarını 3-5 aylık kazanımlar için elden çıkarılmasının ne derece doğru olacağını Fatsa kamuoyunun kararlarına bırakıyorum” diyerek açıklamalarını sonlandırdı.

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde