21 Mayıs 2024

“Türk yargısı basın özgürlüğüne gereken değeri vermiştir”

  • PDF

ahm14.05.2014

Gazetemiz sahibi ve başyazarımız Yavuz Selim Eser “basın yoluyla hakaret” iddiasıyla yargılandığı davadan beraat etti.

30 yıla yakındır gazetecilik yapan Yavuz Selim Eser, bir çok kez yargılanmış ve tüm yargılandığı davalardan beraat etmiştir.

Fatsa Asliye Ceza Mahkemesinde yargılanan Yavuz Selim Eser, Çınar Tıp Merkezi Doktoru Mustafa ADIGÜZEL tarafından davalık olmuş ve ilgili mahkeme tarafından beraat ettirilmişti.

Yeni Haber Gazetesi Avukatı Av. Ahmet Karamustafa’nın vekilliğinde süren davayı titizlikle yürüten Karamustafa, davaya konu yazının anayasal ve yasal zeminde eleştiri çerçevesinde olduğunu belirtti.

Karamustafa yaptığı açıklamada “Müvekkilimin beraat kararı verilen yazılarında sarf ettiği cümleler anayasa ve basın kanununa göre kabul edilebilir düşünce özgürlüğü ve eleştiri sınırları içerisindeydi. Unutulmamalıdır ki basın özgürlüğü demokratik toplumun vazgeçilmez unsurlarından biridir” dedi.

Avukat Ahmet Karamustafa “Müvekkilim Yavuz Selim ESER’in 21 Temmuz 2010 ve 4 Ağustos 2014 tarihinde sahibi ve Başyazarı olduğu gazetesinde yazdığı yazılarla alakalı olarak, o tarihte Çınar Tıp Merkezinde doktor olan Mustafa ADIGÜZEL tarafından Fatsa Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulmuştu. Bu suç duyurusuna ilişkin olarakta Fatsa Asliye Ceza Mahkemesinde basın yoluyla hakaret suçuna ilişkin müvekkilime ceza davası açılmış durumdaydı. İşbu ceza davasıyla alakalı olarak müvekkilim 25 ekim 2011 tarihinde beraat etmişti. Müşteki Mustafa ADIGÜZEL tarafından dosya Yargıtay’a gönderilmişti. Yargıtay 4. Ceza Dairesi tarafından da 11 Mart 2014 tarihinde temyiz davası red edilerek hüküm onanmıştır. Müvekkilim Yavuz Selim ESER beraat etmiştir” diye konuştu.

Basın özgürlüğünün demokratik toplumların vazgeçilmez unsuru olduğunu vurgulayan Ahmet KARAMUSTAFA; “Belirtmek isterim ki demokratik toplumlar temel hak ve özgürlüklere dayanan toplumlardır. Bu tür toplumlarda devletin görevi temel hak ve özgürlükleri korumak ve geliştirmektir. Temel hak ve özgürlüklerin arasında düşünce ve kanaat açıklama özgürlüğünün önemli yeri bulunmaktadır. Bu özgürlüğün kullanılmasının en önemli yollarından biri de basındır. Halkı ilgilendiren tüm olaylar hakkında gerçekleri objektif şekilde aktarmak, toplumsal ve siyasal olaylar hakkında doğru ve gerçeğe uygun bilgilerle donatmak, yöneticileri eleştirmek, uyarmak ve bu yöntemlerle denetlemek, toplumun sorunları hakkında bireyleri bilinçlendirme görevi olan basına ihtiyaç duyacağı birtakım haklar verilmiştir. Bu haklar; bilgi edinme, yayma, eleştirme, yorumlama ve eser yaratma haklarıdır. Müvekkilimin beraat kararı verilen yazılarında sarf ettiği cümleler anayasa ve basın kanuna göre kabul edilebilir düşünce özgürlüğü ve eleştiri sınırları içerisindeydi. Unutulmamalıdır ki basın özgürlüğü demokratik toplumun vazgeçilmez unsurlarından biridir. Verilen mahkeme kararından da görüleceği üzere Türk yargısı basın özgürlüğüne gereken değeri ve önemi vermiştir ve müvekkilim beraat etmiştir” açıklamasında bulundu.

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde