17 Mayıs 2024

Fatsa’dan Japonya’ya Başarı Öyküsü

  • PDF

j14.05.20104

17 yıl önce gittiği Japonya’da büyük başarılara imza atan Tuncay SAYILI; birçok kişiye Japonya’da iş imkanı sağlıyor.

İlk olarak kurduğu ”Fatsam” adlı şirketiyle faaliyetlerini sürdüren ve daha sonra şirket ismini oğlunun adı “Aytuğ” olarak değiştiren Tuncay SAYILI, 11 kamyon, 4 küçük araç ve 5 iş makinasıyla birlikte Japonya’da 22 kişi istihdam ediyor.

Tuncay Sayılı, Japonya’da inşaat üzerine faliyet gösteren bir işletmeci. Genellikle inşaat yıkımları işi yaptıklarını belirterek, yıkım esnasında özellikle ayrıştırmaya dikkat edildiğini vurguluyor. Bir yıkımda ahşap, demir, beton gibi maddelerin ayrı ayrı yapıldığını beyan eden Sayılı, “Japonlarher işinde çok titiz davranmaktalar” dedi.

Japonya’da 10 yıl önce evlenerek mutlu bir yuva kuran Tuncay SAYILI, “Japonya’ya göç etmeyi düşünen ama tereddütte kalan herkese burada gelip iş ve aile kurmasını tavsiye ederim” dedi.

Japonya’daki sosyal yaşantının ve kültürel faaliyetlerin Türkiye’ye nazaran daha fazla olduğunu vurgulayan Tuncay SAYILI açıklamalarına şöyle devam etti; “Japonya’ya 1998 yılında gittim. O yıllarda Fatsa’dan ve Ordu’dan Japonya’ya göç akımı vardı. Türkiye’ye nazaran kazançların Japonya’da daha iyi olması amacıyla göç ettik. İlk önce tek gittim, sonradan eşimizi, dostumuzu, arkadaşlarımızı yanımıza almaya başladım. Böylelikle orada kendi şirketimizi kurduk. Kendi şirketimizi kurduktan sonra çevremize daha fazla fayda sağlamaya başladık. Zamanla orada aile hayatı kurdum. Eşim Japon uyruklu biri, oranın aile yapıları da bizimkine benzediği için oraya çok çabuk adapte olduk. Oranın insanları çok cana yakın ve sevecen. Oraya gidip de aile kuramam diyen insan yoktur diye düşünüyorum. Japonya’nın iç bölgelerinde sosyal yönden yaşam buraya göre daha gelişmiş. Mesela gürültü kirliliği yok, gereksiz araç kornaları yok. Ben orada inşaat sektörü, yıkım üzerine çalışıyorum. Yıkım derken buradakine göre biraz daha farklı. Düzenli bir yıkım. Yani kademeli bir şekilde yıkım yapıyoruz. Orada odunu oduna, keresteyi keresteye, betonu betona şeklinde yıkım yapıyoruz. Ben orada kaldığım sürece Türkiye’den oraya götürdüğüm insan sayısı çok fazla. Çok fazla kişiye burada istihdam sağladım. Şu anda Türk olarak 16 tane, toplamda 22 kişi çalışanım var. Şirketimin ilk ismi Fatsam idi daha sonradan oğlumun da adı olan Aytuğ olarak değiştirdim. Japonya’ya göç etmeyi düşünen ama tereddütte kalan herkese gelip burada iş ve aile kurmasını tavsiye ederim. Bizim gittiğimiz zamanlar şöyle bir ortam vardı. Stres atmak için eski video kasetleri nejat uygur, kemal sunal kasetleri izlerdik. Türkiye’de herkesin bulabildiği şeyleri biz burada alabilmek için saatlerce yol gidip kasetleri alıp evimize dönüp eğlenebilmek için uğraşırdık. İlk gittiğimiz zamanlar bu konulardan sıkıntı çektik. Ama şimdi her şeye daha kolay ulaşabiliyoruz. Aile özlemlerimizi kolaylıkla giderebiliyoruz. ” şeklinde konuştu.

Japonya’ya gezme amacıyla giden fakat daha sonra orada temelli kalma kararı alan Nurettin DEMİRBAŞ ise yaptığı açıklamada; “ Ben ilk etapta Tuncay beyin öncülüğünde Japonya’ya gezme görme amacıyla gittim. Kafamda soru işaretleri vardı ama oraya gittiğimde hepsinden kurtuldum. Burası benim kalabileceğim bir yer diye düşündüm. Ondan sonra iş hayatına başladım. Orada da çalışan Türk arkadaşların yardımıyla çok fazla zorlanmadım. Japonya çok değişik ve güzel bir yer. Şu andan itibaren de temelli kalmayı düşünüyorum. Bende orada şu anda bir evlilik hazırlığı yapıyorum. Japonya’da çok mutlu ve huzurluyum” diye konuştu.

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde