17 Mayıs 2024

38 yıldır ağ örüyor

  • PDF

ag14.05.2014

38 yıldan bu yana el emeğiyle ilmik ilmik balık ağı ören Mesut CANBAZ; mesleğine olan aşkını bir an olsun kaybetmediğini vurgulayarak; “ dünya’ya bir daha gelsem yine bu işi yapardım” dedi.

Fatsa’da balık ağı (saçma) ören tek kişi olduğunu söyleyen Mesut CANBAZ, bu mesleğin yıllar geçtikçe unutulmaya yüz tuttuğundan dem vurdu.

Balık ağı örmeyi amcasından öğrendiğini ve 38 yıldır zevkle yaptığını belirten Mesut CANBAZ; “ Fatsa’da benden başka balık ağı örüp imal eden kimse kalmadı. Bende bu mesleğin unutulmaya yüz tutmaması için birkaç kişiye öğretmeye çalışıyorum. Bu sabır gerektiren bir iş. Bende 38 yıldan bu yana sabırla ve zevkle balık ağlarını örerek müşterilerime satıyorum” dedi.

İkibin, üçbin metrelik balık ağlarını 25 günde ördüğünü söyleyen Canbaz, “ Geçtiğimiz günlerde Fatsa Deniz Bilimleri Fakültesinden bu konu hakkında bilgi almak için çağırdılar. Bende seve seve gittim ve tecrübelerimi aktardım. 5 yıl boyunca İstanbul / Kilyos’ta balıkçılık ve ağ örme işiyle uğraştım. Yaptığım işi okadar çok seviyordum ki, örgü örmeyi bana öğretmesi için amcamın saçmalarını bilerekten yırtıyordum. İyiki bu mesleği amcam bana öğretti. Benden sonrada bu mesleğe sahip çıkılmasını ve devam edilmesini istediğim için bilgi ve tecrübelerimi aktarıyorum” diye konuştu.

Yaptığı işin maddi karşılığını alamadığından dem vuran Canbaz; “ bir saçmanın bana 120 TL maliyeti var fakat benden 50 TL’ye yaptığım işi satın almak isteyenler oluyor. Bu saçmayı yaparken naylon ip ve 7 tane kalıp kullanıyorum. Saçmanın göz aralıklarını isteğe göre şekillendiriyorum. Benim yaptığım saçmalar en az 5 yıl hasar görmeden kullanılıyor. Bu konu hakkında bilgi almak ve saçma satın almak isteyenler bu numaradan bana ulaşabilirler; 0533 538 96 12“ dedi.

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde