17 Mayıs 2024

“Gözlerimiz Fatsa Deniz Bilimleri Fakültesi’ni Aradı”

  • PDF

Yalıköy Su Ürünleri Kooperatif Başkanı Eftal Mutlu; “4-7 Mayıs arasında Türkiyede balıkçılığının sorunları hakkında Bodrumda gerçekleştirilen toplantıya Fatsa Deniz Bilimleri Fakültesinden kimsenin katılmadığından dem vurdu ve sitemini ifade etti.

“Toplantıda olması gerekenler yoktu”

Türkiye’nin heryerinden balıkçıların, sivil toplum kuruluşlarının ve bakanlığın katıldığı toplantıda balıkçılığın genel sorunları hakkında görüşmeler yapıldığını söyleyen Eftal MUTLU; “ Bu toplantıda maalesef Fatsa Deniz Bilimler Fakültesinden

kimse yoktu. Toplantıda olması gereken insanları gözlerimiz aradı fakat göremedik. Balıkçılığın sürdürülebilir olması için biz balıkçılar olarak elimizden geleni yapıyoruz. Devlette bize bu konuda destek oluyor. Bizleri dışardan birileri yönetsin istemiyoruz. Balıkçılar işlerine ve denizine sahip çıkacak. Bizler bu bilince ulaştık. Devlet gücüyle olan bu sistemin içine balıkçılarında katılması gerekiyor” diye konuştu.

Bodrumda gerçekleştirilen toplantıda küçük balıkların avlanması, denizlerin korunmasıyla alakalı kararların alındığını belirten Mutlu; “ Bu toplantıya Türkiye’nin heryerinden katılım sağlandı ve balıkçılığın genel sorunları hakkında görüşmeler yapıldı. Buradan çıkan karar doğrultusunda balıkçılığın Karadeniz’de varolan problemleri hakkında ilerleyen günlerde bizde toplantı yapacağız” dedi.

“Böyle giderse balıkçılık azalır”

Gürcistanda yapılan balıkçılık ülkemize zarar vermektedir diyen Mutlu; “ Gürcistanda kaçak olarak yapılan yasal balıkçılık var. Bizde 9 cm altında yakalanması yasak olan hamsi, Gürrcistan da hiçbir yasak olmadan sınırsızca yakalanmakta. Bu rekabet kurallarına aykırı olaraktan, Türkiye’den gidip Gürcistanda balıkçılık yapanlar haksız rakabete sebeb olmaktadır. Türkiye’de 50 kuruştan balık alıp balık unu yapan ile, öte yandan Gürcistanda 30 cent’den balık alıp balık unu yapan fabrikalar arasında da haksız rekabete sebeb olmakta ve Türkiye ekonomisini olumsuz etkilemektedir. Türkiye’ye kaçak olarak gelen balıkların önlenmesi gerekmektedir. Bizim ülkemizin bu konuda balıkçısını korumasını istiyoruz. Türkiye balık konusunda sınırlarını korumalıdır. Bu şekilde devam edildiği sürece Karadeniz bölgesinde balıkçılığın azaldığını göreceğiz” dedi.

“Karadenizde yangın var”

Şuanda Karadenizde bir yangın var ve bu yangında ilk korunması gereken balık hamsi diyen Mutlu; “ Bu sene Gürcistan’da 150 bin ton küçük hamsi avlandı. Gürcistanda katliam yapıldığı düşüncesindeyiz. Bizim ülkemize Gürcistan’dan gelen kaçak hamsinin önlenmesini talep ediyoruz. Dışarıdan gelen balık ithalatına kota konulmalıdır. Bu konu biran önce çözüme kavuşturulursa Karadeniz bölgesinin ekonomisine katkı sağlayacaktır diye düşünmekteyim” şeklinde konuştu

“Balık ithalı yasaklanmalı”

Arda Soğuk Hava Deposu Sahibi Hulusi Yerebasmaz ise yaptığı açıklamada; “Miiletin hamsiyi uzun yıllar yemesi için, fabrikaların çalışması için, balıkçıların ekmek yemesi için devletin bu işi kontrol altına alması lazım. Devletin Karadeniz bölgesinde ki hamsiyi koruması gerekiyor. Bizim hamsi filomuza sahip olan başka bir ülke daha yok. Zaten hamsiyle bizim kadar ilgilenen bir ülke daha yok. Bu üründen ülkemizin daha fazla gelir elde etmesi için ve vatandaşların daha uzun yıllar hamsi yemesi için bu konuya devletin el atması gerekiyor. Biz ülkeye 12 ay boyunca balık yedirecek konuma geldik. En azından balık sezonu açıldığında ithal balığın yasaklanması talep ediyoruz” şeklinde konuştu.

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde