03 Mayıs 2024

“Yüzlerce Esnaf Büyük Bir Yükten Kurtuldu”

  • PDF

ayhn5-2-2014Fatsa Esnaf Kefalet Kredi Kooperatifi ve Fatsa Madeni Eşya Sanatkarlar Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Baş gazetemizi ziyaret etti.

Ayhan Baş ziyareti sırasında Basit Usule geçen mükellefler adına Fatsa Vergi Dairesi Müdürü’ne, personellerine ve ayrıca Fatsa’daki tüm muhasebecilere teşekkür etti. 

Yeni kanunla birlikte yüzlerce esnafın basit usule geçtiğini belirten Ayhan BAŞ; “Basit Usulde vergilendirme kanunu ile ilgili gerek Vergi Dairesi ve gerekse de muhasebeciler tarafından yapılan bilgilendirme ve duyurular sayesinde Fatsa'daki yüzlerce esnaf büyük bir yükten kurtuldu” dedi.

Ayhan Baş: "Muhasebeciler esnaflarımızı uyararak Basit usule geçmeleri konusunda bilgilendirdiler. Fatsa Vergi Dairesi personellerimiz de esnaflarımızın geçiş işlemlerini hızlı bir şekilde tamamlayarak büyük bir özveri gösterdiler. Esnaflarımızla tek tek ilgilendikleri için sonsuz teşekkür ediyorum" şeklinde konuştu.

Gazetemizi ziyareti sırasında basit usulle ilgili açıklamalarını yineleyen Ayhan Baş: "Basit usulde vergilendirme kapsamında bulunan mükelleflere, gerçek usulde vergilendirilen mükelleflerden farklı bir takım kolaylıklar sağlanmıştır. Basit usulde vergilendirmenin sağladığı bazı kolaylıklar şunlardır: Defter tutulmaz. Vergi tevkifatı yapılmaz ve muhtasar beyanname verilmez. Geçici vergi ödenmez. Basit usulde vergilendirilen mükelleflerin teslim ve hizmetleri katma değer vergisinden istisnadır. Ticari kazancın tespitinde amortismana tabi iktisadi kıymet alışları ve satışları dikkate alınmaz. Alınan ve verilen belgelerin kayıtları mükelleflerin bağlı oldukları meslek odalarındaki bürolarda tutulmaktadır. Ancak, isteyen mükellefler kayıtlarını hiçbir yerden izin almadan kendileri tutabilecekleri gibi meslek mensuplarına da tutturabilirler" dedi.
Basit Usule tabi olmanın bazı genel ve şartları olduğunu anlatan ve mükelleflerin bu şartlara uyması gerektiğini belirten Ayhan Baş : "Basit usule tabi olmanın genel şartları: 1. Kendi işinde bilfiil çalışmak veya bulunmak, (işinde yardımcı işçi ve çırak kullanmak, seyahat, hastalık, ihtiyarlık, askerlik, tutukluluk ve hükümlülük gibi zaruri ayrılmalar dolayısıyla geçici olarak bilfiil işinin başında bulunmamak bu şartı bozmaz. Ölüm halinde, iş sahibinin dul eşi veya küçük çocukları namına işe devam olunduğu takdirde, bunların bilfiil işin başında bulunup bulunmamalarına bakılmaz.) 2. İşyeri mülkiyetinin iş sahibine ait olması halinde emsal kira bedeli, kiralanmış olması halinde yıllık kira bedelinin toplamının; büyükşehir belediye sınırları içinde; 2013 takvim yılı için 5.300 TL, 2014 takvim yılı için 5.500 TL, diğer yerlerde; 2013 takvim yılı için 3.700 TL, 2014 takvim yılı için 3.800 TL'yi aşmaması. 3. Ticari, zirai veya mesleki faaliyetler dolayısıyla gerçek usulde gelir vergisine tabi olmamak.
Basit usule tabi olmanın özel şartları: Satın aldıkları malları olduğu gibi veya işledikten sonra satanların yıllık alımları tutarının; 2013 takvim yılı için 75.000 TL, 2014 takvim yılı için 77.000 TL veya yıllık satışları tutarının 2013 takvim yılı için 110.000 TL, 2014 takvim yılı için 110.000 TL'yi aşmaması. (1) numaralı bentte yazılı olanların dışındaki işlerle uğraşanların bir yıl içinde elde ettikleri gayri safi iş hâsılatının; 2013 takvim yılı için 37.000 TL, 2014 takvim yılı için 38.000 TL'yi aşmaması. (1) ve (2) numaralı bentlerde yazılı işlerin birlikte yapılması halinde, yıllık satış tutarı ile iş hâsılatı toplamının; 2013 takvim yılı için 75.000 TL, 2014 takvim yılı için 77.000 TL'yi aşmaması. 2014 yılında beyanname verecek olan mükellefler 2013 takvim yılı için geçerli olan tutarları esas alacaklardır." Diyerek açıklamalarını sonlandırdı.ayh5-2-2014

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde