03 Mayıs 2024

Ali Feyzi ‘Bölge Milletvekillerinden’ Hangi Talepte Bulundu?

  • PDF

fyz29-1-2014Fatsa Ticaret Borsası Başkanı Ali Feyzi gazetemizi ziyaret ederek, fındığın sorunlarıyla bölge milletvekillerinin ilgilenmesini istedi ve fındıkla ilgili mecliste komisyon kurulmasını talep etti.

Gazetemize özel açıklamalarda bulunan Ali Feyzi; son zamanlarda dolar fiyatı yükselirken, fındığın fiyatında düşüşler meydana geliyor. Oysa ki dolar yükseldikçe, fındığın fiyatı da yükselmelidir. Çünkü fındık ihracatı dolar bazlı gerçekleşmektedir. Dolar fiyatıyla, fındık fiyatı arasında doğru orantı olmalıdır” dedi.

“Milletvekillerinden rica ediyorum”

Açıklamalarına devam eden Ali Feyzi: “ İlk olarak bölge halkını saygıyla selamlıyorum. Seçim arefesinde bölge milletvekillerinden fındık ve fıdığın sorunlarıyla ilgilenmelerini Allah rızası için rica ediyorum. Doların 2.30 TL olduğu bir yerde 2 ay öncesini baz alırsak dolar fiyatı 2.00 TL, fındık fiyatı 6,80 TL. idi. Şuan da ise dolar fiyatı 2,30 TL iken fındık fiyatı 6,30 TL’ye düştü. Yani fındık 50 kuruş değer kaybetti. Dolar mantığıyla hareket edersek; 8 TL civarı seyretmesi gereken fındık fiyatları 6 TL’ye doğru gerilemektedir. Bu durumda hükümetin fındıkla ilgili eylem planı olması gerekiyor. Hükümet bu eylem planını mevcut sistemin içerisine sokmalıdır. Hükümetimiz mecliste fındıkla ilgili 4-5 kişiden oluşan bir komisyon kurmalıdır. Bu komisyonda milletvekillerinden oluşmalıdır. Bu komisyon aracılığıyla piyasaya doğrudan müdahele edilmelidir” diye konuştu.

“Başbakan talimat verse...”

Bu müdahale de TMO ve Fiskobirlik aracılığı ile yapılabilir diyen Ali Feyzi: “Hükümet her zaman fındıkla içli dışlı olmalıdır. Fındığın akıbeti 3-5 tane ihracatçı firmanın eline bırakılmamalıdır. Biz ihracatçılarla sohbet edip niçin bu fındık fiyatları düştü dediğimiz zaman, fındıkla doların arasında doğru orantı yok mu dediğimiz zaman, bizlere cevap olarak Avrupalı fiyatları düşürdü diyorlar. O zaman fındığımızı Avrupa’ya peşkeş çekmemeliyiz. Yarın Başbakan talimat vererek dese ki açın TMO’nun depolarını 50 bin ton fındık alın. Benim üreticim, benim köylüm, benim manavım, benim tüccarım madur olmasın dese. İnanın fındık piyasası dedikoduyla hareket eden bir piyasadır. 50 bin ton bile fındık almaya gerek kalmadan, fındık fiyatları 8-9 TL’leri görecektir. Böylelikle yeni sezonda fındık fiyatları 10 TL’leri görecektir. Fındık fiyatları yükseldiğinde ise insanlar bağına bahçesine daha çok sahip çıkacak ve çiftçilik tekrardan aktif hale gelecektir. Bir de fındığa olan doğrudan gelir desteği kalkmalı ve destek direk ürüne verilmelidir.Fındık Karadeniz bölgesinde bu kadar geniş alan bulurken; mecliste fındığı temsil eden bir fındık komisyonu olmalıdır. Fındık komisyonu olursa sisteme müdahele edip fiyatları daha yüksek seviyelere çekebilirler. Dolar yükselirken fındık fiyatının düşmesinin sebebi fındığın sahipsiz olmasından ve büyük fındık ihracatçı firmaların meydanı boş bulasından dolayıdır. Hükümet nezdinde bölge milletvekillerimizin fındıkla ilgili çalışma yapmalarını talep etmekteyim” diyerek açıklamalarını sonlandırdı.

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde