05 Mayıs 2024

Balıkçılık Teknolojisi Mühendisi Halit Şahin; Balık Sezonunun Açılmasıyla Birlikte Önemli Uyarılarda Bulundu

  • PDF

hlt4-9-2013Balık ve balıkçılık üzerine önemli açıklamalarda bulunan “Balıkçılık Teknolojisi Mühendisi” Halit ŞAHİN gazetemize özel açıklamalarda bulundu.

Bölgemizde ki asıl sorunun balık tüketimi olduğunu söyleyen Halit ŞAHİN : “ Dünyada kişi başına düşen balık tüketimi 16 kg iken; Türkiye’de ise bu rakam 8 kg’dır. 3 tarafı denizlerle çevreli bir ülke olarak vatandaşlarımızın balık tüketimi çok az diyerek; vatandaşlarımızın balık tüketimi konusunda daha özenli davranmaları gerektiğini belirtti.

Aşırı Avlanmaya Dikkat

Aşırı avlanmanın balık çeşidini ve miktarını azalttığını belirten ŞAHİN: “ 2011 yılında 530 bin ton balık yakalandı, 2012 yılında bu rakam 430 bin tona düştü. Bu düşüşün sebebi aşırı avlanmadır.

Önceden 18 metre derinlikte avcılık yasak iken şimdi bunu 24 metreye çektiler. Şuanda 24 metrenin altında balık avcılığı yasak. Sahil güvenlik ekipleri 24 metre altında avlananları uyarıyor ve ceza yazıyor.

Balıkçılar 24 metre yasağına uymalıdır. Çünkü avcılık 24 metrenin altına düştüğünde balık ağları zemine sürtüyor ve buda balık yuvalarını dağıtıyor. Bu durumda da balık çeşidi ve miktarı azalıyor. Balık çeşidi ve miktarı bakımından verimli bir sezon geçirmek istiyorsak; Sahil Güvenlik tarafından denetimler sıklaştırılmalı ve avlananlar 24 metreye dikkat etmelidir” dedi.

Balığın Yasal Boyu Önemli

1 Eylül’de balık sezonunun açılacağını belirten Halit ŞAHİN: “ Her balığın üreme ve et verimi açısından kendine özgü yasal boyu vardır. Örneğin hamsinin 9 cm, istavrit 13 cm’dir. Buradan özellikle belirtmek istiyorum ki; balık avcılığı yapan herkes avlanırken balığın yasal boyuna dikkat etmelidir. Eğer yasal boyun altında ki balıklar avlanırsa bir dahaki sezona balığın üremesi engellenmiş olur ve balıklar neslini devam ettiremez. Balıktan lezzet ve verim almak isteniyorsa yasal boyun altında ki balıklar avlanmamalıdır” diye konuştu.

Çiftlik Balıkları Gönül Rahatlığıyla Tüketilebilir

Yetiştiricilik yoluyla elde edilen balıkların gönül rahatlığıyla tüketilebileceğini söyleyen Halit ŞAHİN; Yıllar geçtikçe bölgemize balık yetiştiriciliği artmakta. Bu balıklar yetiştirilirken, organik balık unu ve balık yağından yapılan yemlerle besleniyor. Fakat insanlarımız da genellikle havuz içinde yetiştirilen balıklar ilaçlı ve antibiyotiklidir; bu balıklar sağlığa zararlıdır tarzında bir algı var. Bu algı yanlıştır. Havuzların içerisine bir arada bulunan balıkların sağlıklarını korumaları açısından çeşitli ilaçlar verilir; fakat bu ilaçların atım süreleri vardır. Bu İlaçların atım süresi dolduktan sonra balık pazara indirilir. İnsanlarımız yetiştiricilik yoluyla elde edilen balıklara sağlıklı gözüyle bakabilirler ve gönül rahatlığıyla bu balıkları tüketebilirler. Deniz balığından aldıkları mineralleri ve yağ asitlerini çiftlik balığından da alabilirler” diyerek açıklamalarını sonlandırdı.

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde