05 Mayıs 2024

En Fazla Fındık Alan İşletme Olmaya Yine Aday!

  • PDF

niyazi28-8-2013Geçen yıl Fatsa Ticaret Borsası kayıtlarına göre en fazla fındık alan işletme olarak bilinen Serdaroğlu Tarım, bu yılda aynı unvanı elde edecek gibi görünüyor.

“Şu anda ki gözlemlerime ve tahminlerime göre yine en fazla fındık alacak ve tescil yaptıracak firmanın ben olacağımı düşünüyorum” diyen Serdaroğlu Tarım sahibi Niyazi Serdaroğlu; “Allah nazarlardan saklasın diyorum. İnsanlar şeffaf ticareti seviyorlar, sağ olsunlar bize güven duydular. Bizde onların bu güvenini boşa çıkarmıyoruz. Elimizden geldiğince daha iyi hizmet verebilmek için çalışıyoruz” diye konuştu.
Fındık fiyatlarına da değinen Niyazi Serdaroğlu; “6,5-7 TL’nin fındığın hakkı olduğunu düşünüyorum. Şu anda Türkiye genelinde Rekolte düşük olduğu için fındık fiyatları yüksek. Rekolte yüksek olsa da rakamların bu şekilde kalabilmesi temennimizdir. Fındık bir yıl para edip bir yıl para etmediği zaman vatandaşın dengesi şaşıyor. Bu sene fiyat yüksek, insanlar bir daha ki seneye bu fiyatlara göre hazırlık yapıyor ve fındık fiyatları düşünce bocalıyor. Öyle bir denge olması lazım ki bunun biraz stabil hale gelmesi lazım. Çok büyük fiyat aralıkları olmamalı! Bunu da dengeleyecek bir kurum olmalı. Bu hem bizi korur hem üreticiyi korur. Önceden Fiskobirlik vardı dengeyi koruyordu” dedi.
Niyazi Serdaroğlu açıklamalarını konuşmasını şöyle sürdürdü.
“Fındık Az Olursa Para Ediyor, Bol Olursa Para Etmiyor”
Mesela geçtiğimiz yıllarda Toprak Mahsulleri Ofisi fındık aldı ama pahalı aldı. Pahalı alıyor ama o fiyatların karşılığı Avrupa’da satışlar olmuyor. Böyle olunca da hazine zarara uğruyor. İşin özü şu, fındık az olursa para ediyor, bol olursa para etmiyor. Bu işin temel kuralı bu ama gönlümüz fındığın tabii ki iyi para etmesi ve üreticinin mağdur olmaması. Geçtiğimiz yıllarda bahçesinde işçi çalıştıran üreticiler, son 2-3 yıldır işçi almıyorlar. Kendi fındıklarını kendileri topluyorlar. Eskiden olduğu gibi işçi çalıştırmaya hücum edilmiyor. Üretici kendi fındığını kendi toplamazsa değil kâr yapmak maliyeti bile kurtaramıyor…

“Üreticinin de Fındığa Sahip Çıkması Gerek”
Tabii ki bu yıl iklim koşullarından dolayı fındıkta aflatoksin, çürük olayı yok. Ancak üreticinin kendi geleceği açısından fındığını iyi kurutması, naylon çuvallarda bekletip toksin oluşturacak pozisyonda saklamamalarını, pazara ihtiyacı kadar ürün getirmelerini rica ediyorum. Çünkü fındığın kalitesi için bunlar önemli hususlar. Aynı zamanda fındığın önünün de açık olduğunu düşünüyorum. Çünkü bu fındığın işçiliğini Türkiye’den başka yapabilecek bir memleket bu dünyada yok. Zor bir iş olduğu için rakibi yok diye düşünüyorum. Fındığa üreticinin de biraz sahip çıkması gerekiyor. Kurumayan ürün Avrupa’dan geri dönüyor ve zararını yine üretici çekiyor.nyazi28-8-2013

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde