05 Mayıs 2024

Ticaret Borsası Başkanı Ali FEYZİ : “Üretici Randımana Dikkat Etmelidir”

  • PDF

ali21-8-2013Fatsa Ticaret Borsası Başkanı Ali FEYZİ yaptığı basın toplantısında : Üreticilerimiz kesinlikle fındığın randımanına dikkat etmelidirler”dedi.

Ticaret Borsasında yapılan basın toplantısına; basın mensuplarının yanı sıra, Ticaret Borsası yöneticileride katıldı.

Borsa Başkanı Ali Feyzi yaptığı açıklamada şu görüşlere yer verdi: “2013 yılı fındık sezonunu değerlendirecek olursak; bu sezonun hasat dönemi diğer yıllara göre 1 hafta daha erken başladı. Bu Sezon 50 randıman kabuklu fındık 5,85 TL’den açtık. Üreticimiz fındığının kalitesine ve randımanına göre hesaplamalar yapmalıdır. 1 randıman 117 kuruşa tekabul eder. Vatandaşın fındığı 52 randıman gelirse üzerine 2*117 kuruş koyup kendi ürününün hesabını kolayca yapabilir.

Vatandaşlar serbest piyasada fındık fiyatları 6 TL iken niçin Fatsa Borsası 5,85 TL’den taban fiyat açıkladı diye sormakta. Şöyleki vatandaşlarımız 50 randıramla 53 randıman fındığın arasında ki farkı hesaba katmıyorlar. Biz fiyatımızı 50 randıman üzerinden yazıyoruz. Üreticinin mahsülünün kaç randıman geldiğini biz bilemeyiz. Üretici bunu kendisi belirleyecektir.

Üreticilerimizin bizi dikkatle dinlemelerini tavsiye ediyoruz. Önce fındığın kurutulup ve depolanması açısından üreticiyi uyarmak istiyorum. Şuanda fındığımızın en önemli sorunu pazara yaş fındığın inmesidir. Önümüzde ki günlerde de fındık yaş şekilde pazara inerse piyasamızı ciddi şekilde zora sokacaktır. Üreticiler fındığın kalitesini arttırmak açısından; fındık kurutmalarına ve çuvallarmalarına dikkat etmelidir. Bu fındık fiyatının artması açısından da önemlidir.

Fındık kurutulurken; fındığı harmana getirip harmana serdikten sonra bohçalama şeklinde değilde, çakılama sistemi şeklinde kurutulmalıdır. Fındığın üzerine sıfıra sıfır branda örtülürse fındıkta rütubet oranı artar ve fındık çürümeye kadar gider. Kuruttuktan sonra fındığını depolamak isteyen üretici fındığı naylon çuvallarda ve rutubetli alanda saklanmamalıdır.

Fındığın fiyatı bu yıl, geçen yılın üzerinde seyretmektedir. Fındığın kaliteside artarsa fındığın fiyatı hakettiği konuma gelecektir.

Fındığın fiyatını belirleyen pazara erken yada geç inmesi değildir. Fiyatı belirleyen rekoltedir. Atıyorum fındık eylülde ve ekimde pazara inmedi. Kasım ayında piyasaya birden yüzlerce ton fındık inerse o zaman fındık fiyatları artmaz aksine düşer. Fındık piyasaya ne çok inip pazarı boğmalı nede hiç inmeyip piyasayı sıkıntıya sokmamalıdır.

Bölgemizde vadeli alışveriş vardır. Fındık veresiye mantığı vardır. Bu kesime fındığınızı piyasaya indirmeyin demek esnafı zora sokar. 6 TL güzel bir rakamdır. Borçlu olanının fındığını bekletmesine hiç gerek yoktur.

Üreticimiz fındığı kuruttuğu gibi hiç seçmeden satmaya getiriyor. Bu durum üreticinin aleyhinedir. Koruk ve çürük fındık fiyatların geri gelmesine sebeb oluyor. Türk fındığının fiyatının düşük olmasının nedeni kaliteyle alakalıdır.

Türk fındığının damak tadı dünyada tektir. Biz bu fındığa sahip çıkmalıyız.

Yüksek fiyata fındık alan firmalara itibar etmemek lazım. Türkiyede geçen yıl iç piyasada 150 bin ton fındık tüketildi. Türkiye’de 200 bin ton fındık olursa eğer işte ozaman fındığın fiyatı 10 TL olur. Çünkü iç piyasada çoğu tüketiliyor. Dış piyasanın da talebi üretilen fındıktan fazla olursa ozaman fındığın fiyatı fahiş düzeylere ulaşır.

Ordu Borsası fındık fiyatını 5,80 TL’den açtı. Biz Fatsa Borsası olarak 5,85 TL’den fiyatımızı belirledik. Bu demek oluyor ki Fatsa Borsası üreticinin yanındadır. Piyasa daha az kar marjı ile üreticisine hizmet sunuyor” dedi.

Ayrıca şunu da söyleyeyim: “Fındık Borsasının Almanya’da olduğuna dair kulaktan kulağa dolaşan bir söylenti var. Almanya/ Hamburg’da fındık borsası diye bir şey yoktur. Bunu özellikle bende araştırdım ve böyle bir şey olmadığının kanaatine vardım” söyleminde bulundu.borsa21-8-2013

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde