05 Mayıs 2024

LİDAŞ Müdürü Şenol Köksal “Lisanslı depo ile kazanacaksınız”

  • PDF

lids21-8-2013Türkiye’de ilk kez 2012 yılında Ünye’de açılan Lisanslı Depoculuk A.Ş.’nin (LİDAŞ) fındık üreticilerine sağlayacağı yararları anlatıldı.

5 Ağustos 2013 Pazartesi günü Fatsa Belediyesi Kültür Sarayında gerçekleşen toplantıda Ziraat Odası, İlçe Tarım Müdürlüğü, Muhtarlar Derneği ve üreticilere Lisanslı Depoculuk hakkında bilgiler verildi.

LİDAŞ Müdürü Şenol Köksal “Lisanslı depolar ile hem üretici, hem sanayici, hem tüccar, hem de ülkemiz kazanacak” dedi.

 

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) ve Ordu İl Özel İdaresi’nin ortaklığıyla kurulan ve Türkiye’nin ilk lisanslı depoculuk şirketi olan Lisanslı Depoculuk A.Ş. (LİDAŞ), “Lisanlı Depoculuk Sistemi ve Fındıkta Lisanslı Depoculuk” konusunda bilgilendirdi.

 

- Bu sistemle ülkemiz kazanacak -

LİDAŞ Müdürü Şenol Köksal, Lisanslı Depoculuk A.Ş.’nin fındık ürünü için çok önemli olduğunun altını çizerek, sektöre öncülük edilmesi amacıyla LİDAŞ’ın 51 milyon TL sermaye ile kurulduğunu, fındık depolama kapasitesinin ise 25 bin ton olduğunu söyledi.

Devletin Lisanslı Depoculuğu çok önemsediğini ve sürekli gündeminde olduğunu belirten Köksal; “İnşallah bu uygulama başarılı olacaktır, başarılı olması için de biz elimizden geleni yapıyoruz. Üreticilerimize sistemi anlatmak üzere Ramazan ayı içerisinde gerek Ünye’de, gerekse Fatsa’da köy ziyaretlerinde bulunduk.

Bizim görevimiz sizlere uygulamayı izah etmek. Bu sistemle hem üreticilerimiz, hem sanayicilerimiz, hem tüccarlarımız, en başta ülkemiz kazanacak” dedi.

 

Fındık konusunda 2012 yılında TMO-TOBB-LİDAŞ tarafından Ünye ve Düzce ilçelerinin pilot bölge seçildiğini hatırlatan Köksal, “Ünye'deki 25 bin tonluk tesis için 08.10.2012 tarihinde, Düzce’deki 10 bin tonluk tesis için 16.11.2012 tarihinde lisans alınmıştır. Ürününü lisanslı depoya teslim ederek ürün senedini borsada satanlarda yüzde 2 oranındaki zirai stopaj kesintisi yapılmayacaktır” diye konuştu.

Fındığın piyasaya satılmasında %2 oranında zirai staboj vergisi kesildiğini dikkat çeken Köksal, “Lisanslı depoculuğu tercih eden üreticilerin bu vergiden muaf olduğunu, 12 bin TL tutarında fındık satan üreticiden 240 TL. Vergi kesilirken, lisanslı depoda bunun üreticiye kaldığını, dolayısıyla üreticilerin fındığının muhafazasında ödeyecekleri tutarlar bu muhafiyet kapsamında üreticiye yansımamış olacaktır.” dedi.

 

- Amaç ürünün gerçek değerinde satılması -

Fındık üreticisinin ürününü gerçek değerinde satması ve alın terinin karşılığını alması için Lisanslı Depoculuğun önemli bir adım olduğunu vurgulayan LİDAŞ Müdürü Şenol Köksal, açıklamasında şunları kaydetti:

“Merkezi Ankara’da bulunan Lisanslı Depoculuk A.Ş. tarafından yapılmak istenen, onlarca yıldan beri bu topraklardan beslenen alın terini döken ve fındık mahsulünü üreten üreticimizin üretmiş olduğu ürününün gerçek piyasa değerine ulaşması ve değerince piyasaya sürülmesinin sağlanması. Bu noktada hali hazırda geleneksel yöntemlerin ve durumun üreticinin lehine olmadığı gözleniyor. Üreticinin malının daha fazla değerlenmesi adına bunun Lisanslı Depoculuk marifetiyle yapılmasının çok daha faydalı olduğu kanaatine varılmış durumda. Bu sistem üreticiyi daha mantıklı ve piyasa şartlarının oluştuğu bir yöntemle ürününü piyasaya sürmesi sağlanacak.

Lisanslı Depoculuk Sistemiyle Üreticilere;

  • Sağlıklı ve Güvenli Ortamda Depolama,
  • Standartlara Göre Kalite Tasnifi,
  • Ürün Senedi ile Ticarette Kolaylık,
  • Ürün Senedine Karşılık Kredi Temini,
  • Ürünleri Gerçek Değerinde Pazarlama İmkânı,
  • Vergide Muafiyet (Stopaj, KDV, Damga ve Gelirler Vergisi),

sağlanmaktadır.

Lisanslı depoya teslim edilen tüm ürünler, üretici lehine her türlü riske(yangın, deprem, sel vs.) karşı sigortalıdır.

Tüm bu hizmetler için ton başına aylık KDV dahil 15 TL kira ücreti talep edilmektedir.

Fındıkta lisanslı depoculuğun ülkemize, ilçemize ve üreticilerimize hayırlı olmasını diliyoruz.” dedi.

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde