25 Nisan 2024

FATSA BELEDİYESİ GERİ DÖNÜŞÜM İLE YILLIK 1.5 MİLYON TASARRUF SAĞLADI

  • PDF
Son iki yılda sıfır atık konusunda önemli çalışmalar yaptıklarını söyleyen Fatsa Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürü Derya Özcan Ateşli, 2023 yılında toplanan tüm atıkların miktarını artırmayı, sıfır atık getirme projelerini tamamlamayı hedeflediklerini  kaydetti.
 
“SIFIR ATIK YÖNETİM SİSTEMİMİZİ KURDUK”
 
Tüm dünya ülkelerinin ortak çevre problemi olan küresel ısınma kaynaklı yaşanılan iklim değişikliğine karşı şehirde etkin ve hızlı mücadele edebilmek adına abiyotik denilen insan kaynaklı olan atıkların geri dönüştürülmesi adına çalışmalarının devam ettiğini belirten İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürü Derya Özcan Ateşli, “Bunlar geri dönüştürülebilir ambalaj atıkları(Kağıt, Plastik, Metal), bitkisel atık yağlar, elektronik atıklar, atık piller, ömrünü tamamlamış lastikler, tekstil atıkları, madeni atık yağlar gibi tüm bu atıkların sıfır atık yaklaşımı ile kaynağında ayrı toplanmasından bertarafına kadar geçen sürecin etkin yönetimi ve proje çalışmalarını yürütmekteyiz. Bu anlamda Müdürlük olarak 2021 ve 2022 yılları içerisinde şehrimizde yetkimiz dahilinde Sıfır Atık Yönetim Sistemimizi kurduk. 4 adet Mobil Atık Getirme Merkezi, 153 adet karışık ambalajı, atık kumbarası, 106 adet tekstil atık kumbarası ve 3 binin üzerinde iç mekan geri dönüşüm kumbaralarını halkımızın hizmetine sunmuş bulunmaktayız.” dedi.
 
“ATIK MİKTARINI 18 KAT CİVARINDA ARTIRDIK”
 
Geçmiş yıllara oranla son 2 yılda karışık ambalaj atıkları dediğimiz kağıt, cam, plastik, metal miktarını 18 kat civarında artırdıklarını ifade eden Fatsa Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürü Derya Özcan Ateşli, “Bu miktarı aylık 6-7 tonlardan 150 tonlara kadar çıkardık. Böylece 1 buçuk milyon yıllık atık üzerinden tasarruf sağlamış durumdayız. Bir yıl içerisinde 25 ton bitkisel atık yağ atığı, 2 ton atık pil ve elektronik atık, 87 ton ömrünü tamamlamış lastik, 1.6 ton motor yağı dediğimiz madeni atık yağ, toplanarak geri dönüşüme kazandırıldı. Daha önceleri çöpten ambalaj atıkları toplayarak geçimini sağlayan atık toplayıcılarını sıfır atık sistemimize dahil edip belgelendirme çalışması başlattık. İmar ve Şehircilik Müdürlüğümüz ile birlikte, site ve konutlarda ruhsat aşamasında sıfır atık toplama sistemini kurmaları yönünde yetkimiz dahilinde çalışmalar başlattık. Şehrimizde çevre bilincini geliştirmek amacıyla okullarımızda iklim değişikliği, sıfır atık, çevre kirliliği ve enerji tasarrufu konularında kademeli olarak 4 bin 500 öğrenciye uygulamalı eğitimler verdik. 2023 yılında 26 bin öğrencimize ulaşmayı hedefliyoruz. Bu konuda, Çevre Haftasında ve özel günlerde farkındalık amaçlı ödüllü yarışmalar ve programlar düzenlemekteyiz. Bu eğitim ve farkındalık çalışmalarıyla amacımız, çevreye duyarlı, bilinçli, sıfır atık kültürünü yaşam biçimi haline getirerek doğaya karşı sorumluluk bilinci içerisinde olan doğal kaynaklarımıza ve ülkemize sahip çıkacak bir nesil bırakmak. 2023 yılında topladığımız bu tüm atıkların miktarını artırmayı ve sıfır atık getirme merkezi projemizi hayata geçirmeyi hedefliyoruz.” diye konuştu.

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde