20 Nisan 2024

“ÜRETİCİNİN ALIN TERİ 4 DOLAR OLMALI”

  • PDF
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Fındık taban fiyatı 4 dolar olmalı. Bu 4 doları da sakın çok büyük bir rakam olarak görmeyin. Sadece alın terinin karşılığı. Biz hakkı olanı üreticiye teslim etmek zorundayız” dedi.
 
Bir dizi temaslarda bulunmak için Ordu’ya gelen CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’na; partisinin milletvekilleri ile il ve ilçe teşkilatları da eşlik etti.
Ordu’daki temaslarına Gülyalı Belediyesi ziyareti ile başlayan Kılıçdaroğlu, burada Başkan Ulaş Tepe ile bir süre sohbet etti.
 
Ayağının tozuyla fındık bahçesine
 
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Ordu’da ayağının tozuyla fındık bahçesine girdi. Akyazı Mahallesi’nde bir fındık bahçesinde incelemelerde bulunan Kılıçdaroğlu’na fındıkla ilgili bir rapor sunuldu. Kılıçdaroğlu, stratejik bir ürün olan fındığın sorunlarını çözeceklerini söyledi.
 
Tek tek dinledi
 
CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nu Ordu’da Demokrat Parti Ordu Milletvekili Cemal Enginyurt karşıladı. Ardından Zübeyde Hanım Caddesinde esnaf ziyaretlerinde bulunan Kılıçdaroğlu, esnafları tek tek dinledi.
 
Esnaf, bakanlık istedi!
 
Bir esnaf, ‘Esnaf Bakanlığını bekliyoruz. Çok çok önemli. Esnafın derdini anlatacak bir bakanlık istiyoruz. Çok bakanlık var ama hiç birisi esnafın derdini söylemiyor. Kapısını çalabileceğimiz bir bakanlık çok güzel olacak. Kredi için sicil sorunu yaşayan esnafa da çare istiyoruz.” dedi.
 
“Tüm sorunlarınızı çözeceğiz”
 
Kılıçdaroğlu ise; “Sözlerimizin arasında var. Esnaf Bakanlığı kuracağız. Esnaflarımız bizim baş tacımız. Safın üretmesi, alın teri dökmesi ve bunun karşılığını da alması lazım. Halkbank da size hizmet edecek. Esnafların tüm sorunlarını çözeceğiz.” diye konuştu.
Esnaf ziyaretlerine Ulubey Dolmuş Durağı ile devam eden Kılıçdaroğlu, burada da dolmuş esnaflarının dertlerini dinleyerek, çözüm bulacaklarını dile getirdi.
Ordu Kültür Sanat Merkezi’nde Kanaat Önderleri, Muhtarlar ve STK’lar buluşmasında konuşan CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun ana konusu fındık oldu.
 
“Üreticinin hakkını verin”
 
’Fındığı işleyebilirsek hem üretici kazanır hem de sanayici çok kazanır’ diyen Kılıçdaroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü; “
Fındık teşvik ediliyor ama yıllardır aynı fiyat 170 lira. 14 yıldır aynı fiyat. Bu teşvik midir? Tarım Kanununun 21. Maddesi ‘Her yıl üreticiye milli gelirin en az % 1’i oranında teşvik verilir’ der. Ama bugüne kadar 2006’dan bugüne kadar hiçbir zaman % 1’i verilmedi. Bu kanun maddesinin uygulanması lazım. Çiftçi Kayıt Sistemi’ne göre 43 ilde yaklaşık 735 hektarlık alanda 400 bin fındık üreticisi var. Büyük bir rakam. Milyonlarca kişi buradan bir şekilde geçiniyor. Fındık bahçelerinin miras yoluyla bölünmesi de ayrı bir sorundur. Karadeniz Bölgesi’nde fındık ağaçlarının yaşlanması ve üretimden yeterli verim alınamaması ayrı bir sorundur. Bunların tamamının mecliste görüşülmesi için CHP tarafından önergeler verildi. Fakat fındık üreticisinin sorunlarının mecliste görüşülmesini AK Parti ve MHP reddetti. Görüşülse de görüşülmese de, fındık üreticisi hak ettiği değeri mutlaka alacaktır. Çünkü fındık bu bölgenin stratejik ürünüdür.
 
“Sorumlu siyaset kurumu”
 
Fındık ve bal deyince aklımıza Ordu geliyor. Az önce fındık bahçesine gittiğimde orada bir üretici anlattı. 150 milyarlık bir sektöre fındık satıyoruz. 150 milyar dolarlık bir sektörden biz fındık üreticileri olarak ne kadar kazanıyoruz? 1.5-2 milyar dolar. Biz fındık üretiminde dünyada birinci sıradayken neden ve hangi gerekçelerle biz neredeyse fındık bahçelerini terk eder noktaya geldik? Biz nasıl oluyor da şimdi fındık bahçelerimizi uluslararası tekellere teslim eder noktaya geldik, kim yaptı bunu? Sorumlusu siyaset kurumu.”
 
“4 doların karşılığı olmalı”
 
Fındık taban fiyatı hakkında da değerlendirmelerde bulunan Kılıçdaroğlu; “Fındık taban fiyatının ne olması gerektiği de sürekli tartışılıyor. Eğer siz 4 doların karşılığında bir fiyat belirlerseniz ve bunu da her yıl düzenli olarak karşılığını Türk Lirası olarak verirseniz olur. Bu 4 doları da sakın çok büyük bir rakam olarak görmeyin. Sadece alın terinin karşılığı. Mazota, gübreye, ilaca zamla birlikte fiyatların ne kadar yükseldiği ortada. Standart bir rakam belirliyorsunuz ve kilosu 4 dolar. Alacaksınız ihraç edeceksiniz. 150 milyar dolar ciroyu yapan sanayiye kaynak aktarıyorsunuz, siz kilo başına 4 dolar bile alamıyorsanız, o zaman bu onların değil, bizim ayıbımızdır. Onlar kazanmak isterler. Fındığı bedava da almak isterler. Ama biz hakkı olanı üreticiye teslim etmek zorundayız.”
 
“Şekeri bile vermediler”
 
Ordu’nun bal üretiminde de çok önemli bir kent olduğunun altını çizen Kılıçdaroğlu, “Ordu bal üretiminde Türkiye’de bir numara. Bal üreticileri arıları için toz şeker almaları lazım. Bunu bile vermiyorlardı. Bir grup toplantısında bunu dile getirdim. Birer kilo vereceğiz dediler. Israr edince 4’er kilo vermeye başladılar. Bal üreticisinin hakkının da teslim edilmesi lazım.”
 
“6 ayda nefes aldırırız”
 
Son olarak ülke gündemine de değinen Kılıçdaroğlu; “Doğru durduğunuz takdirde, haksızlık yapmadığınız takdirde bu memlekete 6 ayda nefes aldırırız. 6 ay, öyle uzun değil! Efendim soruyorlar, “Nasıl kurtuluruz bu işten?” Niye kurtulmayalım arkadaşlar! Her şeyimiz var. Birikimli insanlar bir köşeye atılmış. Doktorasını yapmış, yurt dışında eğitimini almış, devleti bilen o kadar nitelikli insanlar var ki, her birisini bir köşeye attılar. Sevgili Ordulular, plansız hiçbir şey olmaz. Koskoca Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin Devlet Planlama Teşkilatı’nı kapattılar! Devleti çökerttiler ve çıkarmak zorundayız.”
Ordu Kültür Sanat Merkezi’nde Aile Destek Sigortası Sunumuna katılan Kılıçdaroğlu, Gençlik Buluşmasında da Ordulu gençleri dinledi. İki ayrı toplantıda da iş insanları ile bir araya geldi.

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde