26 Nisan 2024

“GENÇLERİMİZ GÖÇ ETMEYE YÖNELMEMELİ”

  • PDF
2019 yılından Almanya’da “yılın doktoru” seçilen yapay kalp cerrahı Dr. Dilek Gürsoy gazetemizi ziyaret etti.
 
Almanya doğumlu ve Aybastılı olan Dr. Dilek Gürsoy; “Almanya’da yılın doktoru seçilmemin nedeni 2010 yılından beri yeni nesil yapay kalp araştırmaları içerisinde operatör ve cerrah olmamdan kaynaklıdır. Yapay kalp konusunda mühendislerle birlikte çalışıyoruz. Hatta bu konuda mühendislere büyük bir iş düşüyor. Her şey benim kontrolümde ilerliyor ve benim yönlendirmem ile hareket ediyoruz.” Dedi. 
 
Türkiye sizin dünyanızda nerede yer alıyor? sorumuza;
 
“Türkiye bu konuda İstanbul (İstanbul Kalp) isimli bir işyeri çalışmalar yapıyor. Kalbi destekleyen cihaz çalışmaları yapıyorlar. Ben istiyorumki tam yapay kalp grubu da oluşsun. Çünkü buradaki mühendislerde çok değerli, ne kadar fazla kişi uğraşırsa çok daha iyi. Fransızlar, İsveçliler, Almanlar, Amerikalılar zaten uğraşıyor. İstiyorumki Türkiye’de de açılsın. Dediğim gibi bir tane var ama hangi durumda hangi aşamada bilgi sahibi değilim. Tam yapay kalp çalışmaları olsa çok güzel olur.”
 
“ŞİMDİYE KADAR İNSAN KALBİ KADAR İYİ YAPAY KALP ÜRETEMEDİK” 
 
Araştırmalarımız gösteriyor ki bundan 5-10 yıl sonra daha iyi yapay kalpler piyasaya çıkacak.  
Yapay kalp denemelerimizde öncelik hayvanlarda. Önce hayvanlarda deniyoruz. İnsan ameliyatı gibi çok steril ortamda yapmak zorundayız. Çünkü hayvanı yaşatmak zorundayız. Hayvanı kapatıyoruz uyandırmaya çalışıyoruz. Uyandıktan sonra kalp makinası çalışıyormu çalışmıyormu onu görüyoruz. Önce hayvanlar üzerinde deniyoruz bu çok uzun bir prosedür. Veterinerler ile beraber yürütüyoruz bu süreci.
 
Türkiye’de insanlar kendilerine çok iyi baksınlar. Burada herkes çok stresli bir ortamda yaşıyor, gençlerimiz de dahil, gelecek korkusu gelecek kaygısı gibi burada stres fazla yüksek. Hatta gençlerimizin göç etme eğilimleri çok yanlış. Göç etmek istedikleri memleketlerde de çalışma koşulları çok zor. Dolayısıyla gençlerimiz göç etmeye yönelmemeli”
 

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde