03 Temmuz 2024

“TOPRAKLARIMIZDAN VAZGEÇMEYECEĞİZ”

  • PDF
Fatsa’daki maden arama şirketinin alan genişletme çalışmalarına ve  kapasite artırımına tepkiler büyüyor.
Fatsa Doğa ve Çevre Derneği Başkanı Zeki Odabaş, topraklarından vazgeçmeyeceklerini belirtti.
 
Fatsa Çevre Derneği önderliğinde Fatsa Cumhuriyet Meydanı’nda bir araya gelenler arasında CHP Ordu Milletvekili Dr. Mustafa Adıgüzel, İyi Parti İl Başkanı Ekrem Şentürk, siyasiler, sivil toplum örgütleri ve vatandaşlar yer aldı.
 
“Toprağımızdan vazgeçmeyeceğiz”
 
Fatsa Doğa ve Çevre Derneği Başkanı Zeki Odabaş, Ordu Fatsa’da Cevher Zenginleştirme Tesisi ve ADT Projesi ÇED Raporu ile ilgili 27 Nisan 2022 tarihinde Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ÇED İzin Denetim Genel Müdürlüğünde düzenlenmesi planlanan ve ilgili ÇED raporu onayı için yapılacak İnceleme Denetleme Kurulunun toplantısının yapılacağını belirterek, şunları söyledi; “Daha önce 3 defa değiştirilip son hali verilen ve Kasım 2020 de yayımlanan ÇED raporunu onaylayacak ve Aralık 2020 de itirazlarımız sonucu iptal edilen IDK toplantısının yeniden yapılmak istenmesi açık bir art niyettir. Bilimsellikten ve gerçeklikten uzak, bilinçli olarak yanıltmalarla dolu, Fatsa, Ünye, Ordu ve bölgemiz için hatta göz bebeğimiz fındığımız için vazgeçilmez bir hata olan bu Kapasite artırımı; bölge insanına karşı “bilinçli bir kötülüktür. Bugün Fatsa da kapasite artırımına onay verirsek yarın Kurşunçalı, Çamaş, Ünye, Kabadüz ve Ulubey de olan Ruhsatlara da izin vermiş oluruz! Sadece işletilen altın madeninin etkileri bu haldeyken Ordu’nun gelecekte ne hale geleceği somut olarak karşımızdadır. İtirazlarımızı ilgili toplantıda yazılı ve sözlü olarak ifade edeceğimizi belirtiyoruz. Madenci şirket; bu memlekette kamulaştırma yapacağını söyleyerek kendini mülki idare yerine koymaktadır. Bu raporun onaylanmaması için gereken her şeyi, hep beraber yapacağımızı, Fatsa’dan, fındığımızdan, suyumuzdan ve toprağımızdan vazgeçmeyeceğimizi belirtiyoruz. “
 
“Peşkeş çekiliyor”
 
CHP Ordu Milletvekili Dr. Mustafa Adıgüzel, ‘Ordu’nun %74’ü maden sahası. Bu alanlar uluslararası sermayeye peşkeş çekiliyor’ diyerek, şunları kaydetti;
“Burada açık bir ihanet var. Çocuklarınızı zehirliyorlar. ‘Devletin bir bildiği vardır’ diyenler bir hesap yapsın. Fındıktan kaybımız 2 milyon dolar olur. Bu firma 5 yılda Türkiye Cumhuriyeti’ne 10 milyon dolar verdi. Sadece işgal ettiği alanda fındık üretsek, bu adamların devlete verdiği paradan daha fazlasını devlete veriyoruz. Ey Recep Tayyip Erdoğan’a çağrı yapıyorum. Bu alana fındık dikip, aldığınız o paranın fazlasını sana vereceğim. Sadece zehriyle posasını size bırakıp gideceğiz.
 
“Cinayet işleniyor”
 
Fatsa’nın derelerine yapılan bu siyanüre ben sarı çıban dediğim için mahkemeye verdiler. Şimdi de o alanı iki katına çıkaracaklar. Fatsalı buna müsaade edecek mi? O sarı çıbandan zehir akmıyor. Cinayet işleniyor, binlerce canlı ölüyor. Bu Fatsa’da olan bir soykırımdır. Ya herro ya merro demenin zamanı geldi. Artık sessiz kalan milletvekili ve belediye başkanı bu işe ortaktır. Biz ortak olmayacağız, itiraz etmeye devam edeceğiz. Burayı artık darmadağın etmelerine izin vermeyeceğiz.”

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde