15 Mayıs 2024

Altı Ayda 12 Trilyon Kredi Kullandırdı

  • PDF

esnaf31-7-2013İlçemizdeki çesitli sivil toplum kuruluşları kendi çalışma alanlarındaki yenilkileri yakından takip ediyor ve iştirakçilere bu imkanları yasalar çerçevesinde layıkıyla kullandırmaya çalışıyor.

Fatsa Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Ayhan Baş Harman Dergisine verdiği demecinde 6 ayda 12 Trilyon kredi kullandırdıklarını açıkladı.

Nisan ayında küçük esnafın kullandığı kredi faizlerinin düşmesinden sonra yoğun bir kredi talebiyle karşı karşıya kalan bu kuruluşumuz, gelen talepleri karşılamak adına en ince detayları kullanıyor.

Ayhan Baş; Harman dergisinde çıkan habere göre “Bu krediyi Madeni Eşyalar Odası, Şoförler Odası, Giyim Eşyaları Odası ve Gıda Maddeleri Odası üyeleri kriterleri yerine getirdikleri taktirde kooperatifimizden kullanabilirler.” Dedi.

Baş konuşmasında “Eskiden Esnaf Kefalet Kooperatifleri 2 yıl için kredi verirlerdi.

Esnaflarımız bunu ödemekte de zorlanıyorlardı. Yeni yasayla bu kredi önce 4 yıllığına, sonra da 5 yıllığına uzatıldı. Bu krediyi alan esnaf da borcunu 60 aya kadar vaadelendirip ödeyebiliyor. Buna bağlı olarak da verdiğimiz kredi miktarında belirgin bir artış oldu. 2012 yılında verdiğimiz kredi 5 milyon 800 bin lira civarındaydı. 2013 yılının ilk 6 ayında ise bu miktar 12 milyonlara ulaştı. Daha yıl bitmeden 7 milyon lira civarında bir artış olduğunu görüyoruz. Bu da vadenin daha uzun olmasına bağlıdır. Burada faiz oranlarında da bir iyileştirme olmuştur. Bir yıllık kredi kullanımında 0.4, iki veya üç yıllık kredilerde ise 0.5 faiz uyguluyoruz. Bu da yıllık %5 gibi bir rakama karşılık gelmektedir.

Madeni Eşyalar Odası, Şoförler Odası, Giyim Eşyaları Odası ve Gıda Maddeleri Odası üyeleri kooperatifimizden kredi kullanabilirler. Biz onlara her türlü kolaylığı sağlıyoruz.

Özellikle kiralık iş yerinde çalışan üyelerimizin mülk sahibi olabilmeleri için çaba harcıyoruz. Aldığı kredi borcunu, iş yerine kira verir gibi ödeyerek birkaç yıl sonra dükkan sahibi olmalarını istiyoruz. Bu konuda onlara her türlü kolaylığı gösteriyoruz. İster aylık, ister üç aylık, isterlerse de 6 aylık vadeler halinde aldıkları krediyi geri ödeyebiliyorlar.

Biz hazine destekli bir ko- operatifiz. Bizim verdiğimiz kredinin faizinin yüzde 6’sını devlet karşılamaktadır.

Kooperatifimiz adından da anlaşılacağı gibi, üyelerimizin Halk Bankası’ndan kullandığı kredinin biz kefili durumundayız. Krediyi kullanan kişinin ödeyememesi durumunda banka bizi muhatap olarak alır. Bu nedenle vatandaş ödemediği zaman bizim hesabımızdan banka parasını alır ve ödemenin takibini biz yaparız. Diyelim; 6 ay taksitli krediyi kullanan esnaf, 6 ayın sonunda borcunu ödeyemedi. Banka bize 1 ay süre tanır. 1 ay dolunca bizim hesabımızdan parasını alır. Bu nedenle kooperatifler de güçlü olmalıdır. Durumu iyi olmayan kooperatiflerin kredi ihtiyaçlarını banka karşılamayabilir. Biz bu konuda Karadeniz’de önde gelen kooperatiflerden biriyiz.

Yasalar bize 60 ay vadeli krediyi istersek aylık, istersek üç aylık istersek de 6 aylık ödemeler şeklinde kullanma yetkisi vermiştir. Biz de bunu, üyemizin isteği ve ödeme durumuna göre ayarlıyoruz.

Yukarıda adını saydığımız 4 odanın üyesi olanlardan bizden kredi kullananlar bizim de üyemiz olmuş sayılır.

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde