28 Mart 2024

FATSA DOĞA VE ÇEVRE DERNEĞİ’NDEN BASINA VE KAMUOYUNA;

  • PDF
Fatsa Doğa ve Çevre Derneği olarak;
Fatsa Bahçeler Köyü sınırlarında işletilmekte olan ve son bir yıldır genişleme çalışmalarını yürüten altın madeni işletmesi ile ilgili altın madenciliğinin çevresel, sosyal ve ekonomik olarak nasıl bir tahribatla yüz yüze kaldığımızı; bilimsel çalışmalarla, raporlarla ve araştırmalarla ortaya çıkarmaya ve bu bilgileri basına, yöre halkına, fındık üreticilerine, siyasi parti temsilcilerine ve kurumlara ve tüm Türkiye ye anlatmaya çalıştık. Bu çalışmalarda vurgulamaya çalıştığımız gibi;
İlgili işletme 11.02.2013 tarihinde çalışmaya başlamış, ÇED raporunda taahhüt ettiği üzere madencilik faaliyetlerinin Eylül 2016 tarihinde biteceği ve yine maden sahasının Eylül 2018’de rehabilite edilip kapatılacağı taahhüt edilmiştir. Buna Rağmen Maden işletmesi faaliyetlerine devam etmektedir.
Aralık 2019 tarihinde Fatsa Doğa ve Çevre Derneği tarafından siyanürlü altın madenciliğinin yarattığı çevresel kirliliğin belirlenmesi ve bu kirliliğin maden kaynaklı olup olmadığının araştırılması amacıyla bölgede bir bilimsel araştırma-analiz çalışması yapılmış, maden çevresinden, yakın yerleşim yerlerinden (Bahçeler, Erenyurt v.b), madenin etrafındaki derelerden, bu derelerin kavuştuğu Elekçi Irmağı’nın denize kadar olan her bir kilometresinden ve maden sahasından daha yüksek bölgelerden, toprak (sediment) ve su örnekleri alınmış ve akredite laboratuvarlarda analizleri yaptırılmıştır. 
Sonuçlar bölgedeki altın madenciliği faaliyetleri, çevre ve insan sağlığı için çok tehlikeli boyutlara ulaştığını ortaya koymuştur. Hatta siyanürlü madenin yakın çevresindeki ağır metal kirliliğinin tüm canlı popülasyonunun yarısından daha fazlasını ölümcül düzeyde etkilediği tespit edilmiştir.
Faaliyete başladığı 2013 yılından bu yana çevresindeki köylerin içme sularını kirleten ve siyanürlü maden şirketi, zaten içme suyu konusunda sıkıntılar yaşayan ve dönemsel kuraklıklarla sarsılan vatandaşlarımızı en temel yaşam hakkı olan su hakkından mahrum bırakmaktadır.
Kanser gibi yayılan vahşi madenciliğin ise sadece Fatsa nın sorunu olmadığı Ordu ilininde bu riskle karşı karşıya olduğu ortaya çıkarılmıştır.
TEMA Vakfı Ordu İli madencilik raporuna göre; zengin canlı tür çeşitliliği, su varlığı, doğası, tarım alanlarıyla öne çıkan ve Türkiye fındık ihracatının merkezi olan Ordu ilinin %74’ü madenlere ruhsatlıdır. Ordu ili özelinde IV. Grup madenlere ilişkin hazırlanan çalışmanın ilk bulguları bölgenin 435 maden ruhsatına bölündüğünü ortaya çıkarmıştır.
BUGÜN İSE ;
Yok olan Doğal Kestane Ormanlarınızdan,  kirlenen içme suyu ve yeraltı kaynaklarına ve tahrip olunan Fındık Tarım arazilerine kadar bir çok kaybımızla ilgili yürütmüş olduğumuz hukuki mücadele de bugün önemli bir karar tarafımıza tebliğ edilmiştir.
Mahkeme tarafından tebliğ edilen karara göre ;
ALTINTEPE MADENCİLİK A.Ş. ye ait IR:22460 ve IR:19468 saylı maden ruhsatları ile ilgili tüm yürütme faaliyetleri durdurulmuştur.
Bu kararla Fatsa da faaliyetlerine devam eden işletmenin tüm faaliyetlerin durdurulması gerekmektedir.
Mücadelemiz işletmenin tüm olumsuz etkileri ortadan kalkana kadar devam edecektir.
Kamuoyuna Saygı ile duyurulur…
Fatsa Doğa ve Çevre Derneği
 

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde