27 Nisan 2024

Fatsa'dan Sessiz Çığlık!

  • PDF
Fatsa Sessiz Çığlık İnsiyatifi, Cumhuriyet Meydanında 344 gündür sürdürdüğü kitap okuma eylemini 6 Kasım'da maden alanına çıkarak devam ettirdi. 
 
Maden alanında İyi Parti Fatsa İlçe Başkanı Av. Eda Doruk Çivici, Gelecek Partisi Fatsa İlçe Başkanı Hakan Ertürkmen, CHP Fatsa Kadın Kolları Başkanı Hale Cevahir Akar, Saadet Partisi Fatsa İlçe yönetimi, Yeşil Sol Parti İlçe yönetimi, Derelerin Kardeşliği Platformu Fatsa Sözcüsü Osman Güvenalp, Fatsa Ekolojik Yaşam Derneği, Atatürkçü Düşünce Derneği, Fatsa Alevi Kültür ve Dayanışma Derneği, bazı dernek yöneticileri ve vatandaşlar yerini aldı. 
 
Yapılan basın açıklamasında kitap okuma eylemini başlatan Aktivist Onur Güngör şunları söyledi. 
 
Güngör, "Bugün küresel iklim krizine dikkat çekmek ve ilçemize yansımalarıyla ilgili bir basın açıklaması planlamıştık. Dünyada vahşice açık havza Madenciliğinin ormanların yok olmasına sebep olduğunu, yok olan ormanların kirlenen suyun iklimin krizinin ana sebeplerinden birisi olduğundan bahsedecektir. İklim krizinden en fazla etkilenen kesimin dünyanın en fakir insanlarının olduğundan bahsedecektik ama ilçemizde 7 yıldır faaliyetini sürdüren siyanürle toprak ayrıştırma yapan dünya emperyalist sermayesinin taşeronu olarak gördüğümüz şirketin ruhsatının iptali davasında Samsun İdari Mahkemesinin yürütmeyi durdurma kararı verdiğini öğrendik. Bu kararın ardından şirketin yapmış olduğu açıklama bizim bu vahim durumu gündeme getirme durumunda bırakmıştır. Malum şirketin bu şehrin ve bu dünyayı kirletmesine izin vermeyeceğimizi bilmesini istiyoruz. Yasaların müsait ettiği ölçüde çalışmaya devam ettiğini iddia eden şirket bilmelidir ki ruhsatı durdurulan bir alanda çalışma yapılması mümkün değildir. Lafı dolandırılarak kazanılan hukuk başarısını kamuoyu önünde itibarsızlaştırma çabası boşunadır. Parayla her şeyi satın alabileceğinizi sanıyor olmanız sizin en büyük yanılgınızdır. Bizler biliyoruz ve umuyoruz ki bugüne kadar sizleri bizlerin tepkisinden koruyan kolluk kuvvetleri bugün bu hukuki kuralları uygulayacak ve sizi bir daha gelmemek ve doğayı katletmemek üzere yollayacaktır. Bu süreç içerisinde çevre ve ekoloji mücadelesinin en ağır hukuki mücadelesinden bilimsel çalışmalara yapılan eylemlerden evinde, lanet olsun bunlara diyen herkesin katkısı olmuştur. Doğaya geri dönüşümü mümkün olmayan hasarlar veren Madenciliğe tüm Fatsa halkı hayır demelidir. Buradaki madende saha genişletmek için istenilen ÇED (Çevresel Etki Değerlendirme) raporunun olası riskler bölümünde tüm Fatsa ilçesinin taşınabilme riskinden bahsedilmektedir. 
Bizler sessiz çığlık insiyatifi olarak bu olası durumlara dur demek için 344 gündür sürdürdüğümüz protestomuzu 365. güne kadar sürdürme kararı aldık. Ordu idari mahkemesinin vereceği nihai karara göre tekrar eylem başlatmaya da nasıl bir eylemle devam edeceğimiz kamuoyuyla paylaşılacaktır." dedi.

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde