28 Mart 2024

Afet ve Acil Durumlar İçin Ordu’da Toplanma Alanları Belirlendi

  • PDF
Ordu’da, afet ve acil durumlar sonrasında geçici barınma merkezleri hazır olana kadar geçecek süre içerisinde yaşanacak paniği önlemek ve sağlıklı bilgi alışverişini sağlamak amacıyla vatandaşlarımızın tehlikeli bölgeden uzaklaşarak toplanabileceği alanlar, Vali Tuncay Sonel’in talimatı üzerine yürütülen çalışma sonucu belirlendi.
 
İlimizde afet ve acil durum toplanma alanları tespit çalışmaları, Ordu Büyükşehir Belediyesi, 19 İlçe Belediyesi, İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğünün ortaklaşa çalışması ile tamamlanarak, 19 ilçede belirlenen 198 güvenli alanlara işaret levhaları yerleştirildi. 
 
Toplanma alanlarının belirlenmesi çalışmalarına ilişkin bilgi veren İl Afet ve Acil Durum Müdürü Osman Işık, “İlimizde yaşanabilecek bir afet ve acil durum halinde vatandaşlarımızın tehlikeli bölgeden uzaklaşarak toplanabileceği alanların belirlenmesi için Sayın Valimizin talimatlarıyla bir çalışma yürüttük. Ordu Büyükşehir Belediyesi, 19 İlçe Belediyesi ve İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğünün ortaklaşa çalışma sonucunda; Altınordu’da 49, Akkuş’ta 9, Aybastı’da 8, Çatalpınar’da 5, Çaybaşı’nda 17, Çamaş’ta 4, Fatsa’da 28, Gülyalı’da 10, Gürgentepe’de 1, Gölköy’de 11, İkizce’de 1, Kabadüz’de 7, Kabataş’ta 4, Korgan’da 9, Kumru’da 5, Mesudiye’de 10, Perşembe 2, Ulubey 5, Ünye’de 13 olmak üzere il genelinde 198 güvenli toplanla alanı tespit ettik ve buralara toplanma alanı işaret levhalarını yerleştirdik. Bu alanlar, temel ihtiyaçlara yakın, yapısal olmayan tehlikelerden ve ikincil tehlikelerden uzak, ulaşımına uygun, ulaşılabilir ve tahliye edilmesi kolay olacak şekilde İlçe Belediyelerimizce belirlenmiş olup, AFAD İl Müdürlüğünce de e-devlet sistemine aktarımı sağlandı” dedi.
 
Belirlenen ve işaretlemeleri yapılan toplanma alanlarının tüm belediyelere ve muhtarlıklara bildirildiğini ifade eden Osman Işık, “Vatandaşlarımız, ikametgah adresine en yakın toplanma alanını öğrenmek için, e-devlet’e T.C. kimlik numarası ile giriş yaptıktan sonra, AFAD’ın sunduğu hizmetlerden Afet ve Acil Durum Toplanma Alanlarını seçerek, ikamet ettiği yere en yakın toplanma alanını öğrenebilecek. Ayrıca, ikamet ettikleri site veya apartmanların giriş kısımlarında toplanma alanlarının adreslerini görebilecekler. Vatandaşlarımız, herhangi bir afet sırasında toplanma alanına giderken, Afet ve Acil Durum Çantasını yanına almayı unutmasın ve geçici barınma merkezleri oluşturulana kadar bu alanda beklesinler” diye konuştu.
 
2021 yılı Afet Eğitim Yılı kapsamında yürütülen çalışmalar hakkında da bilgi veren Osman Işık, “2021 yılı İçişleri Bakanlığımızca Afet Eğitim Yılı ilan edilmiştir. Bu kapsamında vatandaşlarımıza afet öncesi, sırası ve sonrasında doğru davranış şekillerini öğrenebilmeleri için afet farkındalık eğitimleri verilmektedir. Bu kapsamda, 19 ilçemizde 772 muhtar ve 1.544 azamıza afet farkındalık eğitimleri verilmiştir. Bu eğitimlerde ilimizde en çok meydana gelen afetlerin neler olduğu, mahallelerimizde bulunan toplanma alanlarının nereler olduğu muhtar ve azalarımıza bildirilmiştir. Muhtarlarımızın mahallelerinde meydana gelen afet ve acil durumlarla ilgili gerekli hassasiyeti göstermeleri, afet sonrası vatandaşlarımızın izlemesi gereken yollar konusunda bilgilendirmeleri, yaşanan afetler için AFAD Müdürlüğümüze 7/24 ulaşabileceklerini, sürekli iletişim halinde olmamız gerektiğini belirtilmiştir. Mart ayı içerisinde Altınordu İlçesi Ceren Özdemir Meydanı’nda eğitim çadırı ve standı kuruldu. Valimiz Sayın Tuncay Sonel’in de ziyaret ettiği eğitim çadırı ve standında vatandaşlarımıza afet ve acil durumlarla ilgili bilgilendirmeler yapılmış ve broşür dağıtılmıştır. Yine Mart ayı içerisinde Ordu Üniversitemiz ile ‘2021 Yılı Afet Farkındalık Eğitimi İşbirliği Protokolü’ imzalandı” şeklinde konuştu. 
 
Pandemi sürecinde yürütülen eğitim faaliyetlerinde online eğitim platformlarından da yararlanıldığını belirten Işık, şunları kaydetti: “Uzaktan eğitim platformu üzerinden kamu çalışanlarına ve Milli Eğitim Bakanlığımızın EBA sistemi üzerinden de tüm öğrenci ve ailelerine afet farkındalık eğitimleri verilmektedir. Afet eğitim yılı kapsamında ilimizde bulunan görsel ve yazılı medya kurumları kanalıyla afet ve acil durumlarla ilgili eğitim bilgilendirme çalışmaları devam etmektedir. Vatandaşlarımıza yönelik afet ve acil durum aile planlarını hazırlamaları, afete dirençli yapılarda yaşamaları, riskli binalardan uzak durmaları, ev içindeki riskleri tespit etmeleri ve buna göre önlem almaları, afet ve acil durum çantalarını hazırlamaları ve kendilerine yakın toplanma alanlarını öğrenme konularında bilgilendirmeler devam etmektedir. Afet sonrasında ilk 6 saatin çok önemli olduğu, bu saatlerde haberleşmenin kesilmemesi için telefonların sadece SMS veya internet tabanlı uygulamalarının kullanılmasının gerektiği, yolların açık tutulması için araç ile trafiği çıkılmaması konularında farkındalık oluşturulmaktadır. Planlanan eğitimlerimiz arasında; Nisan ayı sonuna kadar din görevlilerimize Afet Farkındalık Eğitimleri verilecektir. Akredite olan AFAD Gönüllerimize de eğitimlerimiz devam edecektir. Ayrıca OSB bulunan özel işletmelere afete hazır işyeri eğitimleri verilecektir. Yıl boyunca devam edecek eğitim faaliyetlerimizde toplumumuzun tüm kesimlerine ulaşmayı, afet farkındalığı oluşturmayı ve afetlere dirençli bir toplum oluşturmayı hedefliyoruz.”

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde