19 Nisan 2024

OTİZMLİ ÇOCUKLAR MAVİ LADİN DİKTİ VE MAVİ BALON UÇURDU

  • PDF
Fatsa Sosyal Hizmetler Müdürlüğü tarafından, 2 Nisan Otizm Farkındalık Günü nedeniyle etkinlik düzenlendi.
  Fatsa Orman İşletme Şefliğinde günün anlamına uygun olarak Mavi Ladin Ağacı diken otizmli küçük çocuklar ve aileleri sonrasında Fatsa Cumhuriyet Meydanında mavi balonlarını uçurdular.
  Programa Kaymakam Ömer Lütfi Yaran, Fatsa Belediye Başkan Vekili Muharrem Okyay Sarıhan, Belediye Başkan Yardımcısı Ruhi Özbay, İlçe Emniyet Müdürü Sercihan Barutçu, Sosyal Hizmetler Müdürü Mehmet Ekici’de katıldı.
 
“OTİZM SPEKTRUM BOZUKLUĞU DA BİR EKSİKLİK DEĞİL; BİR FARKLILIKTIR”
 
 
Programda bir konuşma yapan Sosyal Hizmetler Müdürü Mehmet Ekici 2 Nisan "Dünya Otizm Farkındalık Günü" olup ülkemizde de bu konuda farkındalık yaratabilmek üzere çeşitli etkinlikler düzenlendiğini belirterek, “Bireysel farklılıklar yaş, cinsiyet, fiziksel görünüm, kişilik özellikleri vb. pek çok özelikler açısından diğerlerinden farklılaşma durumudur. Otizm spektrum bozukluğu da bir eksiklik değil; bir farklılıktır. Otizm Spektrum Bozukluğu, yaygın gelişimsel bozukluk terimiyle eş anlamlı kullanılan, ciddi sosyal etkileşim ve iletişim bozukluğunun yanı sıra, tekrarlı ve takıntılı davranışlarla kendini gösteren, hafiften ağıra kadar, değişen çeşitli özellikleri olan gelişimsel nörobiyolojik bir bozukluktur.
 
Otizm Spektrum Bozukluğu tüm dünyada artan tanı alma oranlarıyla dikkat çekmektedir. İkibinli yıllarda her 150 çocuktan biri otizmli olarak tanılanırken, günümüzde bu oran her 50 - 60 çocuktan bire düşmüştür. Günümüzde Otizm Spektrum Bozukluğu olan çocukların, erken dönemde tanılanması mümkün olabilmekte, dolayısıyla nitelikli özel eğitim ve destek hizmetlerin sunulmasıyla yaşam işlevlerinde önemli ilerlemeler gerçekleşebilmektedir. Her engel grubunda olduğu gibi evde bir otizmli bireyin bulunması aile ilişkilerinde olumsuzluk yaratabilir. Bu durumda ailenin profesyonel destek almaktan kaçınmaması gerekir. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü ve Sosyal Hizmet Merkezi olarak otizmli bireylerin ihtiyaçlarını karşılamak yaşam kalitelerini artırmak, toplumdaki temel hak ve özgürlüklerden faydalanmasını teşvik ve temin etmek, diğer bireylerle eşit koşullarda hayata tam ve etkin katılımlarını sağlamak amacıyla bireysel ve aile danışmanlıkları gibi çalışmalarda bulunmaktayız” dedi.
 
“ÖNÜMÜZDE DURAN TEK ENGEL TOPLUM İLE KAYNAŞMAK”
Otizmli Altay Aşık’ın annesi Fatma Aşık’da yaptığı konuşmada, “3 oğlum var hepsi birbirinden güzel, Altay diğerlerinden farklı, 6 yaşında iken öğretmenleri Altay da bir farklılık olduğunu söylemişlerdi, bende biliyordum ama yüzleşmek korkutuyordu, konduramıyorduk, bir anda çocuğunuzun farklı olduğunu öğrenmenizi kabullenemiyorsunuz. 
 
Altay şimdi 11 yaşında öğrenmeye devam ediyor, biz bunu başardık, önümüzde duran tek engel toplum ile kaynaşmak, biz Altay ile sinemaya tiyatroya gidemiyoruz, bir alışveriş merkezinde iken öfke nöbeti geçirdiği zamanlar olabiliyor ve insanlar bize çok tuhaf bir şekilde bakıyor, bizim için zor olan bir durum daha üzücü ve kırıcı bir hal almaya başlıyor. Keşke o anlarda yanımıza gelip sadece nasılsınız deseler. Son olarak bize farklı gözle bakılmasına zaten gerek yok ya da farklı davranılmasına gerek yok Altay’ ın ve diğer arkadaşlarının sadece bir farklılığı var yani herkese nasıl davranılıyorsa bize de öyle davranılması bizi mutlu eder. Çünkü bizim kabullenmemiz uzun zaman aldı sizin de kabullenmeniz bizi de Altay’ a da en büyük destektir” diye konuştu.
 
Cumhuriyet Meydanında düzenlenen programda Kaymakam Ömer Lütfi Yaran, Fatsa Belediye Başkan Vekili Muharrem Okyay Sarıhan, Belediye Başkan Yardımcısı Ruhi Özbay, İlçe Emniyet Müdürü Sercihan Barutçu, Sosyal Hizmetler Müdürü Mehmet Ekici’de otizmli çocuklara destek olmak için mavi balon uçurdular.

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde