18 Nisan 2024

Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum, Ordu’nun Çehresini Değiştirecek Yatırımların Müjdesini Verdi

  • PDF
İlimizde devam eden yatırımlarla hayata geçirilecek çevre ve şehircilik projelerini yerinde görmek, istişare etmek ve değerlendirmelerde bulunmak üzere Ordu’ya gelen Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Ordu’nun çehresini değiştirecek yatırımların müjdesini verdi.
 
Ankara’dan havayoluyla Ordu’ya gelen Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Ordu-Giresun Havalimanında Vali Tuncay Sonel, AK Parti Ordu Milletvekilleri Ergün Taşçı, Metin Gündoğdu, Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler, Gülyalı Kaymakamı Aydın Yanık, Altınordu Belediye Başkanı Aşkın Tören, AK Parti İl Başkanı Halit Tomakin, MHP İl Başkanı Naci Şanlıtürk tarafından karşılandı.
 
Ordu Valiliği’ni Ziyaret Etti
 
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, ilimize gerçekleştirdiği çalışma ziyaretine Ordu Valiliği’ni ziyaret ederek başladı. 
 
Ordu Valiliği Şeref Defteri’ni imzalayan, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum daha sonra Valilik Makamına geçti. Ziyaret sırasında Bakan Kurum’a Vali Tuncay Sonel tarafından Ordu ile ilgili bazı bilgiler verildi.
Makam ziyareti sonrası Valilik Toplantı Salonunda,  Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un başkanlığında, Vali Tuncay Sonel, AK Parti Ordu Milletvekilleri Ergün Taşçı, Metin Gündoğdu, Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler, ilçe belediye başkanları, ilgili kurum yöneticileri ve Bakanlık bürokratlarının katılımıyla Koordinasyon Toplantısı gerçekleştirildi.
 
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Koordinasyon Toplantısının ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.
 
“Ordu’ya 25 Milyar TL’lik Yatırım Yapıldı”
 
“Şehir ziyaretlerimize devam ediyoruz. Bugüne kadar 300’ün üzerinde şehir ziyaretimiz olmuştur. Doğasıyla, deresiyle, yaylalarıyla, kültürel değerleriyle öne çıkmış Karadeniz’imizi Akdeniz’imize bağlayan yollarımızın güzergahı üzerindeki Ordu’muzu bugün ikinci kez ziyaret ediyoruz” diyerek konuşmasına başlayan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, “Bugüne kadar Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde Ordu’muza 25 milyar liralık yatırım yapıldı. Hem çevre şehircilik alanında, hem de sanayi, sağlık, turizm ve ulaşım alanlarında birçok yatırımı yaptık, yapmaya da devam ediyoruz. Ordu’muzu bölgesinde güçlü şehir haline getirecek, ‘Güçlü Şehirler, Güçlü Türkiye’ anlayışıyla çalışmalarımızı sürdürmeye gayret gösteriyoruz” şeklinde konuştu.
 
“Ordu’yu Çok Önemsiyoruz”
 
Ordu’yu hem bulunduğu konum, hem de ülke ekonomisine kattığı değerler itibariyle çok önemsediklerini belirten Bakan Kurum, ”Bugün 19 ilçe Belediye Başkanımız, Milletvekillerimiz, Valimiz, Büyükşehir Belediye Başkanımız, İl Başkanlarımızla birlikte Ordu’muzun geleceği adına, güçlü Ordu adına birçok önemli kararlar aldık. 2023’ e giden yolda Ordu’muzu çok daha güçlü, çok daha yaşanabilir alt yapısıyla, üst yapısıyla vatandaşa vermiş olduğu değer itibariyle çok daha yukarılara çekecek adımları da birlikte attık” dedi.
 
“Kentsel Dönüşüm, Tarihi Yenileme ve Kent Meydanı Projesini Hayata Geçireceğiz”
 
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, depremle ve kentsel dönüşümle ilgili daha yeşil bir Ordu, kültürel değerleri ön plana çıkaracak, daha yaşanabilir Ordu adına bazı kararlar aldıklarını söyleyerek, konuşmasını şöyle sürdürdü;
 
“Valilik binamızı, Askerlik Şubesini yine buradaki tarihi tescilli binaları içine alan toplamda 83 bin metre karelik alanda denizimizi şehir merkeziyle buluşturan çok önemli projeyi kentsel dönüşüm, tarihi yenileme, kent meydanı projesini hayata geçiriyoruz. Bu çerçevede 83 bin metre karelik alan içerisinde eski Ordu stadımızın bulunduğu yine Kaymakamlık, Askerlik Şubemizin bulunduğu alanda tarihi ve tescilli binaları gün yüzüne çıkaracak ve bu alanın altında 750 araçlık kapalı otoparkıyla şehrin içindeki trafik problemini otopark problemini tamamen çözecek bir projeyi hayata geçiriyoruz. Millet bahçesi projesini kent meydanıyla, tarihi binaların restorasyonuyla, altındaki otoparkıyla, yürüyüş yolu, bisiklet yoluyla yatırım değeri 150 milyon lira olan bu projeyi bakanlığımız Toplu Konut İdaresi Başkanlığımız ve Büyükşehir Belediye Başkanlığımızla birlikte gerçekleştiriyor olacağız. Altıncı ay içerisinde ihalesini yapıp, 2022 yılında Ordu’muza kazandırmak istiyoruz. Bu kapsamda alan içerisinde bulunan tüm tarihi binaların restorasyonunu da yapıp tarihimizi gün yüzüne çıkarmış olacağız. İçinde bulunduğumuz Valilik binamızı, yine hemen yanımızdaki tarihi binalarımızı aslına uygun bir şekilde restore ederek, şehir kütüphanesi, millet kıraathanesi, gençlerimizin, çocuklarımızın, yediden yetmişe tüm vatandaşlarımızın burada vakit geçireceği alanlar haline getireceğiz. Bu alan içerisinde şehre yürüme mesafesinde ulaşabileceği aynı zamanda buradan sahile ve sahildeki meydana bağlantısını yapacak yürüyüş yollarıyla hakikaten Ordu’muzun gelecek elli yılına damga vuracak projeyi de hep birlikte gerçekleştiriyor olacağız. En kısa zamanda bu projemizi bitirip Ordu’muza teslim ediyor olacağız.  Yenimahallede eski otogar ve eski sanayi alanımızın bulunduğu bir alanımız var. Bu alanda eski sanayi sitelerinin yapı olarak riskli yapıların içinde bulunduğu toplamda 56 bin metrekarelik alanda bir kentsel dönüşüm projesi gerçekleştiriyoruz. Vatandaşlarımızla görüşerek yerinde hızlı, gönüllü prensipleriyle kentsel dönüşüm projemizi başlatacağız. Yapacağımız projede bilhassa Altınordu ilçe sınırları içerisinde yeşil alanlarıyla, kültürel alanlarıyla bu bölgede ihtiyaç duyulan tüm sosyal alanları içinde barındıracak şekliyle, yine altında otoparkları, kongre merkeziyle Ordu’muzda tarımı, turizmi, sanayiyi tartışabileceğimiz ve bu alanda her türlü kültürel faaliyetleri yapacağımız kültür merkeziyle bir proje gerçekleştireceğiz. Yoğunluğumuz bölge yoğunluklarının da altında, yatay mimari esaslı Ordu’nun özüne, kültürüne, mimarisine yakışacak şekliyle bir proje olacaktır. Bakanlık olarak biz de hem maddi, hem de teknik olarak her türlü desteği bu projeye vereceğiz. Bu projeyi de altıncı ay itibariyle başlatıp, 2022 sonu itibariyle de tamamlamak istiyoruz.”
 
“Fatsa, Ünye ve Perşembe İlçelerinde de Önemli Projeleri Hayata Geçireceğiz” 
 
Bakan Kurum, Fatsa, Ünye ve Perşembe ilçelerinde yapılacak yatırımlara da değinerek, ”Fatsa ilçemizde Evkaf Mahallemizde 520 bin m2’lik alan içerisinde 500 tane hak sahibi vatandaşımız var. Uzun yıllardır kentsel dönüşümü, deprem dönüşümünü bekleyen bu alanda da 520 bin m2’lik alanda da kentsel dönüşüm projesi yine gerçekleştiriyor olacağız. 520 dönümün yaklaşık 100 dönümünü tamamen Millet Bahçesi olarak Fatsa’ya kazandırmış olacağız. İçinde Adliye binamızın,  Selahattin Camiimizin oradaki sosyal, kültürel alanların olduğu ve buraya yapacağımız yaklaşık 500 rezerv konutla Evkaf Mahallesindeki vatandaşlarımızın dönüşümünü de sağlayacağımız rezerv alana konut üreterek oradaki vatandaşlarımızı hemen yerinde gönüllerinin, rızalarının alındığı bu projeyi de gerçekleştireceğiz. Ünye ilçemizin Saraçlı Mahallesinde 79 bin metrekare alan üzerinde 315 esnafımız bulunuyor. Burada da Ünye belediyemiz, Büyükşehir Belediyemiz bu sanayi sitesinin dönüşümü amacıyla vatandaşlarımızla yarından itibaren görüşmelere başlayacaklar. Burada da Ünye’mize, Ordu’muzu yakışacak, istihdamı arttıracak inşallah modern sanayi sitesinin adımlarını da hep birlikte atıyor olacağız. Perşembe ilçemizde yine Büyükşehir Belediyemiz, İller Bankası Genel Müdürlüğü ile birlikte önemli bir sokak sağlıklaştırma, cephe iyileştirme çalışması yapacak ve yine Perşembe merkezde dere güzergâhı üzerinde bulunan binalar var, bu binaların da dönüşüm projesini Kentsel Dönüşüm Genel Müdürlüğümüz, Büyükşehir Belediye Başkanlığımızla birlikte yaparak dere güzergahı üzerinde bulunan, taşkın riski tehlikesi altındaki evlerin taşınma sürecini Ordu’nun genelinde 3 ay içerisinde tamamlayarak yeni sağlam, güvenli konutların inşasını da gerçekleştiriyor olacağız” diye konuştu.
 
“Ordu’da Taşkın Riski Altında Bulunan 131 Binayı Yıkacağız”
 
2018 yılında aşırı yağış sonucu yaşanan sel afeti sonrası Ordu’ya geldiğini hatırlatan Bakan Kurum, ”Türkiye’nin her yerinde yaşadığımız felaketler iklim değişikliğinin etkilerini artık daha da fazla hissettirmektedir. Buna ilişkin Karadeniz Bölgesinden başlamak üzere İklim Değişikliği Eylem Planlarımızı açıklamıştık. Bu çerçevede dere güzergâhı üzerinde bulunan yapıların kaldırılacağını, bunların tespitlerinin yapılacağını ve vatandaşlarımızı sağlıklı, güvenli ortamlara taşıyacağımıza ilişkin eylem planımızla birlikte çalışmalarımızı da başlatmıştık. Bu çerçevede 131 binanın, 400’e yakın bölümünün olduğu Ordu genelindeki dere güzergâhı üzerinde taşkın riski altında olan binaların yıkımını da 3 ay içerisinde tamamlıyoruz. Bu binaları kaldırarak vatandaşlarımıza da bu süreçte taşınma ve kira yardımı vermek suretiyle ve en yakın yerde yine Büyükşehir Belediyemizin, Valiliğimizin ortak yürüteceği çalışma çerçevesinde vatandaşlarımıza TOKİ Başkanlığımızca da köylerimizde ahırlı konutlar, tarım köy uygulamaları, şehrimizde az katlı ama sağlam, güvenli alanlarda konutlarımızı inşa ediyor olacağız ve bu süre içerisinde de vatandaşlarımızın mağdur olmamaları adına da taşınma ve kira yardımlarını kendilerine veriyor olacağız. Ordu’muza 4.500 sosyal konut ürettik. Bugün açıkladığımız hem Kentsel Dönüşüm Projeleriyle, yürüyüş yollarıyla, bisiklet yollarıyla devam eden daha önce başlatmış olduğumuz birçok projemiz var. Sokak sağlıklaştırma projelerini bugün 19 belediyemizi de dinledik. Hemen hemen her ilçemizde şehrin meydanı diye tabir edeceğimiz alanlarda sokak sağlıklaştırma projeleri, bisiklet yolu projeleri, çevre temizliğine dair, bölgenin artırma tesisi atık su arıtması altyapısına dair tüm projelerine hem hibe desteği, hem kredi desteği vermek suretiyle bakanlık olarak Ordu’muza,  tüm ilçelerimize desteklerimizi yaptık. İnşallah bu projeleri de hızlı bir şekilde bitirip ilçeleriyle, doğal alanlarıyla, yaylalarıyla Ordu’muzu daha da güzel hale getirecek adımları atıyor olacağız” şeklinde konuştu.
 
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, “Ben misafirperverliği için tüm Ordulu kardeşlerimize, başta Sayın Valimiz, Büyükşehir Belediye Başkanımız, Milletvekillerimiz, tüm Belediye Başkanlarımız, İl Başkanlarımıza ayrı ayrı teşekkür ediyorum, hepinize saygılar sunuyorum” diyerek, konuşmasını tamamladı.
 
Ordu Valiliği ziyaretinin ardından kentsel dönüşüm projesi uygulanacak yerlerde incelemede bulunan Bakan Kurum, Millet Bahçesine dönüştürülecek 19 Eylül Stadyumunda yaptığı incelemenin ardından AK Parti İl Başkanlığını ziyaret etti.
 
Ordu Büyükşehir Belediyesi ziyareti ile Ordu programını tamamlayan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ve kıymetli Heyeti akşam saatlerinde Ordu-Giresun Havalimanından Ankara’ya hareket etti.

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde