29 Mart 2024

FATSA OLASI BiR DEPREME HAZIR MI?

  • PDF
MHP Fatsa İlçe Başkanı Murat Kaçak'ın gündeme dair bir Basın açıklaması yaptı.
Murat Kaçak yaptığı açıklamada şu beyanlara yer verdi;
“Maalesef millet olarak başımıza bir musibet gelmeden bazı konuları gündeme almamak gibi bir zafiyetimiz var. Çevre illerimizde görüyor ve yaşıyoruz ki, “deprem” diye bir gerçeğimiz var ve biz bu gerçekten hiç te uzak değiliz.
 
Daha geçen ay Elazığ’da yeniden 5.3 şiddetinde bir deprem yaşadık. Daha 10 Ocak akşamı Ankara’da 4.3 büyüklüğünde bir sarsındı yaşadık. Bundan sonrada değişik illerimizde bu gerçeği yaşamaya devam edeceğiz.
 
Peki, Fatsa olarak olası bir depreme ne kadar hazırız? Yapılan konutlar deprem yönetmeliğine ne kadar uygun?
 
Fatsa’mız adına bu tür bir açıklama duymadık, varsa da haberimiz olmadı. Acaba bu sessizlik deprem haritasında 3. Derece deprem bölgesinde görünmemizden mi kaynaklanıyor.
 
Fatsa’ya şöyle baktığımızda, dikey mimariye fütursuzca izin verilmiş olması bu haritadan kaynaklı olduğu izlenimi veriyor.
 
Ancak, yaptığımız ufak bir araştırmanın sonucunda, deprem konusunda hiç te rahat bir konumda olmadığımızı görüyoruz.
 
Ordu inşaat mühendisler odasına ait güncel verilere göre, Kuzey Anadolu Fay Hattı’ndaki kırılmalardan dolayı Ordu il sınırımıza kadar olan bölge, 3’üncü derece deprem kuşağındayken, şimdi 1’inci dereceden deprem kuşağında yer almaya başladığını görüyoruz.
 
Hatırlayalım, en son Kandilli rasathanesi deprem verilerine göre, Nisan 2020 tarihinde Kumru ilçemizde 4.1 büyüklüğünde bir deprem yaşadık. Burnumuzun dibinde yaşanan bu hadisenin yarın sahil ilçelerimizde de olmayacağının garantisi yok.
 
Testi kırıldıktan sonra “eyvah” demenin bir faydasının olmayacağından hareketle, sayın yetkililerimizden konuya ilişkin sorularımıza cevap olacak bir açıklama bekliyoruz.
 
Fatsa’da son 15 yıldır yapılan konutlar deprem yönetmeliğine ne kadar uygundur? Yapılan binalar kaç şiddetinde depreme dayanıklı yapılmaktadır? Genel hükümetin yatay mimari talimatlarına rağmen, hala daha çok katlı binalara izin verilmeye devam edilmekte midir? Eski binalar depreme dayanıklılık testinden geçirilmekte midir?
 
Kısacası, olası bir depreme Fatsa ne kadar hazırlıklıdır?”

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde