22 Temmuz 2024

“FATSA BİLDİĞİNİZ FATSA DEĞİL ÖZLEDİĞİMİZ, HAYALİNİ KURDUĞUMUZ FATSA OLACAK!”

  • PDF
Fatsa Belediye Başkanı Etem Kibar gazetemiz sahibi Yavuz Selim Eser’e çok yönlü açıklamalarıyla bir röportaj verdi.
 
“FATSA BİLDİĞİNİZ FATSA DEĞİL ÖZLEDİĞİMİZ, HAYALİNİ KURDUĞUMUZ  FATSA OLACAK!” diyen Etem Kibar; Soru-cevap şeklinde geçen röportajda “Göreve geldiğimiz 1,5 yıllık süreç içerisinde hem Fatsa’nın öncelikli sorunlarını planlarken hem de bunların çözümlerine yönelik geceli gündüzlü ekibimizle birlikte mesai harcadık. Alt yapıda eksikleri olan ana arterler dediğimiz şehrimizde Sevgi, Beyazıt, Barbaros ve Ata Caddelerinde alt yapı çalışmalarını bu yıl itibarı ile bitiriyoruz. Bu caddelerimizde alt yapı çalışmalarının bitmesi ile birlikte üt yapısında oluşacak yeni yayalandırma ve aydınlatma çalışması ile şehrimiz trafik anlamında da nefes alabileceği duruma gelecektir. 
 
Ata Caddemizde uzun yıllardır kurulan bir Pazar yerimiz vardı. Bu pazarımızı geçici olarak set caddesi olarak bildiğimiz elekçi ırmağı yanına taşıdık. Yeni Pazar yerimizin ihalesini büyükşehir belediyemiz öncülüğünde gerçekleştirdik. 7 milyon TL maliyeti olacak kapalı Pazar yerimiz Fatsalı hemşerilerimizin uzun yıllardır hayali olan modern Pazar yeri ile çözüme kavuşacaktır. 
 
Vahşi çöp depolama ile özellikle yaz aylarında etrafa yaydığı koku ile o güzergâhtan geçen her vatandaşımız şikâyetçi idi. Büyükşehir belediye başkanımız talimat vererek ilçemizde ki vahşi çöp depolama alanı kapatıldı. Bunun sonrasında da üstü rehabilite edilmeye başlandı. Artık bu durumla birlikte ilçemize çöp dökülmeyen konumuna geldik. 
 
Eski çınar hastanesi olarak bilinen yer yıl sonuna kadar toplum sağlığı merkezi olarak faaliyete geçecek. Özellikle bu pandemi sürecinde ne kadar kıymetli bir hizmet olduğunu anlamışızdır. OSKİ Müdürlüğümüzün ilçemize taşınması ile birlikte Türkiye’de bulunan 30 resmi müdürlükten bir tanesinin ilçe düzeyinde merkez faaliyetlerini yürütecek olması Fatsa’mızın merkez olma yolunda önceliklerinden bir tanesi.  Bu sadece Fatsa’nın kazanımı değil tüm Ordu’nun bir kazanımıdır. OSKİ Tüm ilçelere aynı seviyede hizmetleri sunan bir konumdadır. Bu durumun kalıcı olması için  OSKİ’ye bir hizmet binası kazandırmanın planını gerçekleştiriyoruz. 
 
Ağır ceza mahkemesinin ilçemize kurulması Fatsa’da ki birlik ve beraberliğin göstergesidir. Bu birlik be beraberlikle ilçemizin mega sorunları olarak tabir edeceğimiz sorunları 1,5 yılda sorunları çözüm noktasında sıralamaya koyduk. İlçemizin daha büyük yatırımlara ihtiyacı var. Özellikle spor alanında gençlerimize spor yapmaya, gençlerimizin engellilerimizin yaşam alanı anlamında sosyal anlamda millet bahçesine, mesire alanına ihtiyacı var. 
 
Bolaman, Yalıköy, Belicesu olarak tabir ettiğimiz, bunları da CıngırtMağarası ile birleştireceğimiz her biri turizm açısından Ordumuzun en önemli halkalarını oluşturacak turizm alanlarımızın bu yıl iki tanesinin somut adımlarının atıldığı döneme gireceğiz. 
 
Geldiğimiz günden itibaren yarım kalan işlerimizle uğraşıyoruz. Fatsa’ya yakışan hizmet binamız yeni binasında hizmet vermeye başladı. Yine yarım kalmış cumhuriyet meydanını hareketlendirdik. Fatsa ve bölgesine hizmet edecek mezbahane projesi lokal anlamda hizmet veriyor. Ekibimizle birlikte 24 saat esasına göre çalışıyoruz. 
 
Pandemi sürecinde vermiş olduğumuz mücadele ile birlikte Fatsa’mı daha güzel günler bekliyor. Bu anlamda hizmetlerimiz kaliteli bir şekilde devam edecektir. Ülkemiz pandemi sürecinde dünya da örnek olacak bir çalışa sergilediyse bizde Fatsa ilçesi yönetimi olarak tüm kurumlarla sağlamış olduğumuz kurumlarla birlikte örnek gösterilecek çalışmalara imza attık. 
Her türlü pandemi ile ilgili bir problem için önlemler bile aldık. Şehrimizin limanı, millet bahçesi, plaj ve sahil kesiminde bulunan oto galericilerin hayali olan site için 2021 yılı için somut adımların atıldığı döneme gireceğiz. Ve orta vadede Fatsa; bildiğiniz Fatsa değil, özlediğimiz, hayallerini kurduğumuz Fatsa olacak. Bunu başaracak ehliyet, liyakat ve kadrolara sahibiz.” Dedi. 
 
SORU: ALTYAPI ÇALIŞMALARI VE SÜREÇLERİ KONUSUNDA BİLGİ VERİR MİSİNİZ?
 
Cevap: Şehrin ana caddesi olarak tabir edebileceğimiz Sevgi Caddesi göreve geldiğimizde şehrin en geri kalmış caddelerinden bir tanesiydi ve şehrin nefes alması, olası sel taşkınlarına su baskınlarına karşı önüne geçmek için alt yapısının bitirilmesi gerekiyordu. OSKİ Genel Müdürlüğümüzle kurmuş olduğumuz irtibatta 2023 yılı yatırım programında olduğu söylenmişti, göreve geldiğimizde. Ve Çok maliyetli bir cadde olduğunu bunu da aynı zamanda hibe fonlarıyla yapılabileceği söylenmişlerdi. Biz bunu sayın bakanımıza arz etik ve Fatsa’nın herhangi bir yağmurunda şehrin ana caddesi olarak tabir ettiğimiz Reşadiye caddesinin sel riskiyle karşı karşıya olduğunu dile getirdik. Bunun gerekçesininde sevgi caddesinin alt yapısının olamamasının nedeni olduğunu söylemiştik. Bakanımızın talimatlarıyla birlikte sevgi caddemiz büyükşehir yatırım programına alındı ve 2020 yılı şubat ayı itibariyle başlayan caddemiz 2020 yılı bitmeden asfaltlanıp yayalaştırma çalışmalarına başlanarak bitirilmiş olacak. 
 
SORU: SEVGİ CADDESİ ARTER BAĞLANTILARI YAPILACAK MI?
 
Cevap: 1980 yılında yapılmış bu kadar yüksek maliyetli bir caddeye 40 yıldır hiç kimse cesaret edipte girememiş. Kaynakların bu kadar kıt olduğu dönemde sayın bakanımızın talimatlarıyla büyükşehir belediyesi, Fatsa belediyesi ve OSKİ genel müdürlüğünün bu alt yapı yatırımına 10 milyon TL harcadığı bir dönemden geçiyoruz ve bir ay sonra şehirdeki bu sorunu kimse konuşmayacak. Ordu’nun şuan maliyet anlamında en pahalı alt yapı caddemizden bahsediyorum. Ara sokaklarda bizim yetki alanımızdaki yerler ile birlikte Ordu’nun en maliyetli caddesi şuanda. Kurtuluş mahallemizden Sakarya mahallemize kadar toplamda 1 buçuk kilometrelik yol ağına sahip bu caddemizde 12 tane dört yol kavşağı var. Ara sokaklarıyla birlikte toplam 2 buçuk kilometreye çıkıyor bu caddemiz.  Bir ay içerisinde asfaltlanma çalışmalarının tamamen tamamlandığında alt yapı sorunlarının bittiği bir caddemiz olacak. Burada OSKİ genel müdürlüğümüz kanalizasyon ve yağmur suyu, içme suyu, aksa doğal gaz çalışması, yedaş altyapıda elektrik çalışmasını tamamladı. İçme su hatlarının ara mahallelere bağlanmasıyla birlikte çok köklü ve koordineli çalışmalarının olduğu, işlerin yürüdüğü bir cadde olduğunu söyleyebiliriz. Sevgi caddesi aynı zamanda aydınlatma, kaldırım ve ağaçlandırma çalışmalarıyla birlikte şehrin vizyon caddelerinden bir tanesi olacak. 
 
SORU: ELEKÇİ PARKIN DURUMU NEDİR? BİR KİRALAMA SÜRECİ VAR. İLİM YAYMA CEMİYETİNİN TALEBİ VAR MI?
 
Cevap: Bizim seçim döneminde söz verdiğimiz “kitap kafe” projemiz vardı. İlim yayma cemiyeti de bizleri ziyaret ettiklerinde “kitap kafe” kurmayı düşündüler. ‘Bunun ile birlikte ilgili vakfında böyle bir projesi olduğunu ve projeyi koordineli  yürütebilir miyiz? Bu iş için alanınız var mı? diye sordular. Bizde kendi kitap kafe projemizi ilim yayma cemiyetinin projesiyle birlikte şehrimizde bir protokol kapsamında tüm sözleşme hakları ve önceliği Fatsa belediyesine ait olmak üzere tek taraflı fesih ve yetki Fatsa belediyesine ait olmak kaydıyla beraber hayata geçirmek istiyoruz. İlim yayma cemiyeti Türkiye’nin birçok yerinde kitap kafe projeleri ve çeşitli faaliyetleri olan kamu niteliği taşıyan bir sivil toplum örgütü. 
 
Burasıyla ilgili kamuoyunda hibe verildi, şu oldu-bu oldu diye sözler var. Öyle bir şey kesinlikle söz konusu değil, kira karşılığında olacak bir protokol yapacağız. Burada sadece biz meclisten yetkimizi bu protokolü yapma yetkisini aldık. Bizim Kitap Kafe ile ilgili bir projemiz vardı zaten, protokol kapsamında kira karşılığında Fatsa belediyesinin öncülüğünde İlim Yayma Vakfıyla ortak bir proje olarak hayata geçecek.
SORU: BELEDİYEYE YENİ PERSONEL ALIMI YAPILACAK MI?
 
Cevap: Kurumumuzun ciddi bir memur açığı var, bu açığı içişleri bakanlığı aracılığıyla aldığımız sürece sıfırdan personeller geleceği için ve belediyecilikte bir miktar tecrübe gerektirdiği için özellikle farklı alanlarda başarılı olmuş arkadaşlarla açığımızı gidermeye çalışıyoruz. Bu kapsamda bu zamana kadar bir çok geçiş sağlamıştık son dönemlerde de zabıta müdürlüğü noktasında ilçemizde uzun yılardır trafik polisliği noktasında uzun yıllardır görev yapmış arkadaşımızı geçirmeye çalıştık. Şehrimizin en önemli sorunlarından birini trafik olduğunu düşünerek çevre yolu başlayıp devam edeceği süreç içerisinde trafiğin sürekli Karadeniz sahil yolunun sürekli şehrin merkezinden geçmesinden kaynaklı çözüm önerileri, çözüm koordinasyonları yani trafik ve belediye arasındaki koordinasyonunun sağlanması noktasında iş verimliliğinin artacağını düşündüğümüz, mevcut zabıta müdürümüz 30 yılı aşkın süredir ilçemizde, belediyemizde hizmet ediyordu onun da emekliliğinin yaklaşmasıyla birlikte böyle bir arkadaşımızı kurumumuza geçirmek istedik. Arkadaşımızın herhangi bir emeklilik durumu söz konusu değildi çünkü arkadaşımız 45 yaşında içişleri bakanlığının dışarıdaki kurumlara personel geçişi yapmamasından dolayı oradaki görevinden emeklilik dilekçesi vererek ayrılması gerekiyordu bizim belediyemizde de bu şekilde başlaması gerekiyordu yoksa kendi kurumunda  15-20  sene daha çalışmayı düşünen bir arkadaşımızdı. Dolayısıyla belediyemizde çalışacağını düşünerek işe başlattık. 
 
SORU: KAPALI PAZAR YERİNİN ŞU ANKİ DURUMU NEDİR?
 
Cevap: Kapalı Pazar yeri ihalesi yapıldı. 6 milyon 800 bin lira karşılığında. Önümüzdeki hafta yer teslimi yapılacak ve yaz ayına kadar projenin bitmesi planlanıyor.
SORU: KURUM İÇİ ÇALIŞMALARINIZDA BELEDİYEYE HİZMET ALIMI İLE YAPILAN İŞLERDE BELEDİYE KENDİ PERSONELİ VE KENDİ İMKANLARIYLA, ARAÇ GEREÇLERİYLE BAZI İŞLER YAPIYOR, BU YÖNTEMDEN KAYNAKLI BELEDİYE BÜTÇESİNE KATKILAR NELERDİR ?
 
Cevap: Yıllık değerlendirirsek rakam vermek çok doğru olmaz ama özellikle temizlik hizmetini millileştirmemizden dolayı oradan sağladığımız tasarruf ile her ay bir araba alıyoruz ve 60 ayda 60 araba sloganıyla bu ay ile birlikte 19. aracı almanın mutluluğunu yaşıyoruz. Bundan sonraki her ay aldığımız aracı basınımızla paylaşmayı, ilerleyen zamanlarda da iş makinalarını ve kamyonları değiştirmeyi planlıyoruz.
 
SORU: FATSA MEYDANI İLE İLGİLİ GÖRÜŞLERİNİZ NEDİR?
 
Cevap: Bu konudan fazlasıyla memnunuz. Geçirmiş olduğumuz bir buçuk yıllık süre zarfı içerinde özellikle dürüst basın ilkerinden hiç ayrılmayan, şehrin gündemini dedikodulardan uzak tutmasından dolayı bizim sağlamış olduğumuz çalışmalarda büyük bir iş verimi elde ettiğimizi düşünüyoruz.Ve bugün memleketimize  çöp alanının kapatılmasından, pazar yerinin programa alınmasından, yeni  belediye hizmet binamıza geçmemizden, Çınar hastanesinin 1 ay sonra faaliyete geçecek olmasından, OSKİ gibi bir genel müdürlüğün Fatsa’ya taşınmasından, ağır ceza mahkemesinin kurulmasına kadar birçok konuda, enerji konusunda basınımızın  çok desteği olmuştur.
 
SORU: DEV PROJE!  BOLAMAN HAVZASI, ÇALIŞMALAR NE AŞAMADA?
 
Cevap: ‘Bolaman havzası projesi’ Fatsa’nın değil Türkiye’de örnek olacak bir proje. Tüm havzanın ıslahı, sorunların giderileceği, gelecek nesillere bırakılacak örnek yaşam alanları oluşması noktasında Bolaman havzası projesi dünyada örnek gösterilecek projelerden bir tanesi olacak. 
 
Özellikle Fatsa’mızın kaynak noktasında en çok sorun yaşanacaklardan bir tanesi ŞahseneGöletimizin yapılmasıydı. Bu göletin yaklaşık 120 milyon TL civarında bir proje maliyeti vardı. 
Bunu Bolaman havzası projesi kapsamında kaynak üeretme noktasında kaynak sorunu çözülmüş oldu. Özellikle atık sularımızın arıtması, derin deşarjların yapılması noktasında da 60 milyon TL gibi bir kaynak sorunu vardı, bununda bolaman havzası projesi kapsamında sadece iki tane projemizden toplamda 200 milyon TL’nin üzerinde bir kaynak üretmiş olacağız ve 30 yıl vadeli yıllık %2 yasal faiz ile ödeneceği bir kaynak üretilmiş olacak. Bunu da yetkili olan kamu kurumları ödeyecek. Yani karayolları başta olmak üzere DSİ ve OSKİ. Bu proje kapsamında tarım alanında çok ciddi yatırımlar alacağız. Karayolları, DSİ adı altında orman işletmeleri genel müdürlüğü katkılarıyla burada mesire alanları oluşturacağız. Bolaman havzası projesiyle ilgili çok kapsamlı bir tanıtım toplantısı düzenlemeyi düşünüyoruz.  Bolaman havzası ne demek dendiğinde insanların akıllarındaki soruların giderilmesi lazım. 
 
SORU: BÜYÜKŞEHİR’İN BOLAMAN HAVASINDAKİ POZİSYONU NELERDİR?
 
Cevap: Şehrimizin önceliklerini büyükşehir belediye başkanına göreve geldiğimizde söylemiştik. 1 buçuk yıllık sürece baktığımızda önceliklerimizin sağlandığı ve programlandığı bir dönemden geçiyoruz. Özellikle alt yapı çalışmaların da Sevgi Caddesi, Barbaros  Caddesi, Beyazıt Caddesi, Ata Caddesi olarak tabir ettiğimiz caddelerimizdeki alt yapı çalışmaları tamamlanma noktasına geldi ve bunu 1 yıllık süre içerinde bu yatırımları almış olmak şehrimizin sorunlarının dikkate alındığını gösteriyor.
 
Kapalı Pazar yerimizin ihalesinin yapılması, OSKİ Genel Müdürlüğünün Ordu’dan Fatsa’ya taşınması bile büyükşehir belediye başkanımızın Fatsa’ya vermiş olduğu özeni ve önemi gösteriyor. Sadece Fatsa’ya değiş 19 ilçemizin tamamında hummalı çalışmalar var. Özellikle bu yıl yaşanan kuraklık ve pandemiden dolayı OSKİ’nin yapmış olduğu çok ciddi yatırımlar var. 19 ilçemizin tamamında büyükşehirin öncülüğünde çalışmalarımızı koordineli bir şekilde tamamlamaya çalışıyoruz. 
 
1 buçuk yıllık süreçte Dolunay Mahallesi gibi Fatsa’nın nüfusunun en yoğun olduğu mahallelerden bir tanesi ayazlı mahallesi, organize sanayi bölgesi sayın bakanımızın tek bir telefonuyla doğal gazına kavuştu. Büyükşehir Fatsa için en kıymetli yatırımların yapıldığı bir kurumdur.

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde