03 Temmuz 2024

Fındıkta ‘tekel’ tartışması yeniden hortladı!

  • PDF

Altınordu Ziraat Odası Başkanı Atakan Akça, fındıkta tekel olan yabancı firmanın piyasaya 21 lira 25 kuruştan yukarıda fındık almayacağı baskısı oluşturmaya çalıştığını ileri sürerek, “Milli ürünümüz peşkeş çekiliyor. Devletimizin fındıkta tekel olan firmaya müsaade etmemelidir” dedi.

Fındıkta tekel olduğu iddia edilen yabancı bir şirketin bu yıl için fındık alım fiyatlarını 21 lira 25 kuruş olarak belirlediği ileri sürüldü. Şirketin fındıkta çürük oranı yüzde 1 olan üreticilere 25 kuruş da bonus verileceği öğrenildi. Şirketin Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) alım fiyatının altında fiyat açıklamasına tepkiler de gecikmedi. Altınordu Ziraat Odası Başkanı Atakan Akça, tekel şirketin piyasayı baskı altına almaya çalıştığını, buna devletin müsaade etmemesi gerektiğini açıkladı.

 
Fındık fiyatının belirleyicisinin Türkiye olduğuna dikkat çeken Akça, “Fındıkta tekel olan yabancı bir firmanın fiyat belirlemesi, piyasayı yönlendirmesi rekabeti önleyen bir durumdur. Biz bu firmayı Rekabet Kurumu’na şikayet ettik ancak öncelikle devletimizin bu yabancı şirkete hesap sorması gerekir. Yani bu şirket Türkiye Cumhuriyeti’nden üstün mü deki, devletimizin açıkladığı fiyatın üstüne fiyat açıklaması yapıyor. Piyasayı bu şekilde baskı altına almaya çalışmasının hesabı sorulmalıdır. Burası Türkiye Cumhuriyeti Devleti’dir.  Fındık da Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin ürünü olduğuna göre, burada belirleyici olan Türkiye Cumhuriyeti’nin hükümetidir. Başka hiç kimse bu ülkede fındıkla ilgili fiyat belirleyemez” diye konuştu.
 
“BU TEKELLİN YERLİ İŞBİRLİKÇİLERİ VAR”
 
Sektör içerisinde fındığı tekel firmaya peşkeş çeken işbirlikçilerin olduğuna işaret eden Akça, “Ülkemizde bu yabancı şirkete riayet eden işbirlikçiler var. Ben bu kişileri şiddetle kınıyorum. Çünkü bu milli ürünü bir şekilde peşkeş çekiyorlar ya da çekilmesine vesile oluyorlar. Allah bunun hesabını zaten bu kişilere soracak. Özellikle şuna dikkat çekmek istiyorum; TMO levant kalite fındığın fiyatını 22 lira olarak açıklamıştır. Üreticilerimiz fındığını TMO kriterlerine getirdiği an hiçbir problem çekmeden ürününü kuruma verebilme şansına sahiptir. En geç 10 gün içerisinde de parasının hesaplara aktarılacağını açıklamıştır. Yani üreticilerimizin devletine güveneceği bir kurumu var” şeklinde konuştu.
 
“BÜTÜN KOZ ÜRETİCİLERİN ELİNDE”
Üreticilerin süreçte dikkatli davranması gerektiğini vurgulayan Akça, şöyle konuştu: “Bu tür manipülasyonları yapan, bu ülkenin üreticilerinin emeğin, alın terini çalan kişilere üreticilerimizin fırsat vermemesi gerekir. İhtiyacı kadar olan fındığı piyasaya indirsin. Emanete fındık bırakmasın. Gerekirse tüccara fındık satmasın. Fındık alımlarına başlayan ve parasını peşin ödeyen bir TMO var. Üreticilerimiz şartları yerine getirdiğinde ürünlerini TMO’ya teslim etsinler. Hak ettikleri parayı alsınlar.  Bu tekelci firma geçen yıl da aynı oyunları oynamıştı, şimdi de aynı rolüne devam ediyor. Geçen sene üreticilerimiz bu oyunlara gelmedi, fındığını TMO’ya teslim etti ve bu firma veya işbirlikçileri 24 liradan fındık almak zorunda kaldılar. Bu sene de aynı şeyi yapıyorlar. Şu an açıklanan rekoltenin olmadığını bizler görüyoruz. Çıksa da yetmiyor. Bu nedenle şu anda bütün koz üreticilerin elinde. Üretici kendi fındığına sahip çıkarsa, hak ettiği değeri alacaktır.” 

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde