23 Temmuz 2024

SİYANÜR VE AĞIR METALLER GÖMÜTÜNDE BASIN AÇIKLAMALARI

  • PDF
Ordu SMMM Başkanı Bahadır Baş, İstanbullu konuklarının katılımıyla Yukarıbahçeler Köyü’nde basın açıklamalarında bulundular.
Açılış konuşmasını ADD Fatsa Şube Başkanı Nurhilal Gündüz’ün yaptığı konuşmada, Maden işletmecileri çalışma alanlarını beş kez daha büyütmek istediklerini iddia ederek konuşmasını şöyle sürdürdü; ‘bunun için yeniden bir ÇED raporu almak gayretindeler, ancak henüz alamadılar. Aynı zamanda faaliyetlerini 15 yıl daha uzatmak niyetindeler. Tüm bu girişimlerine karşı mücadelemizi sürdüreceğiz. Fatsa-Ünye Platformu ve yeni kurulan Fatsa Doğa ve Çevre Derneğimizle elimizden gelen tüm gayreti göstereceğiz’ dedi.
Daha sonra söz alan Ordu SMMM Başkan;, ‘bu şehirde yaşayan insanlar olarak doğamıza sahip çıkmak istiyoruz, ürünlerimizin çürümesini istemiyoruz’ diyerek sözlerine şöyle devam etti, ‘sularımız zehirlenmesin, bugün Ünye ve Fatsa’da iki yüz bin’den fazla insan yaşıyor, 20-25 yıl sonra bu nüfus 25 bin’lere inebilir. Kaz Dağlarındaki ilginin burada da gösterilmesi gerekir’ şeklinde konuştu.
Ardından sözü İMMO Başkanı Yücel Akdemir alarak, ‘gelişmiş ülkelerde siyanür ile altın aranmasına izin verilmezken neden bizde mümkün oluyor, bu ülkeyi yönetenler bizi sevmiyor mu, gençlerin geleceğini düşünmüyor mu’ diyerek konuşmasına şöyle devam etti; ‘herkes hata yapabilir, ama şu hata değildir, çevreyi kirletmek, çocuklarımıza yaşabileceği bir dünya bırakmamak bu ülkeye ihanettir. Bu çalışmalara izin verenler de yapanlar da ihanet içindeler’ dedi.
Fatsa’da yeni kurulan ‘Fatsa Doğa ve Çevre Derneği’ yönetim kurulu başkanı Zeki Odabaş söz alarak; yer altı ve yerüstü zenginliklerinin insanların hayrına kullanılması taraftarıyım ancak, siyanürle altın ayrıştırılarak bölgemizin geleceğini mahvetmeye olanak sağlanmasını hiçbir vicdana sığacağını düşünemiyorum. Gelecek yıllarda teknoloji daha da ilerleyecek, şimdi siyanürsüz bu işi yapamıyorsak yapma-yalım. Gelecekteki kuşaklara doğamızı temiz bırakıp görevimizi yerine getirmeliyiz. Ayrıca söylemek isterim ki bu ocaktan elde edilen ekonomik katkı yüzde bir buçuk kadar mış, geri kalanı nereye gidiyor bunun cevabını kim verecek…’ şeklinde konuştu.
Yukarıbahçeler Kö-yü’nde farkındalık yapmak için toplanan katılımcılar daha sonra olaysız dağıldılar.
 
Hbr:Yücel YÜKSEL

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde