23 Temmuz 2024

FINDIK ÜRETİCİSİNİN GÖZÜ, KULAĞI FINDIK FİYATINDA

  • PDF

Fındık sezonunun yaklaşmasıyla birlikte üreticinin gözü kulağı fındık fiyatlarında... Geçtiğimiz sezon fındık fiyatlarının geç açıklanmasına tepki gösteren üreticinin yeni sezondan bBu sezon fındık fiyatlarının erken açıklanması gerektiğini vurgulayan fındık üreticileri, bölge siyasetçilerine seslenerek üreticinin yanında olmaları gerektiğinin altını çizdiler. 

Yeni Haber gazetesi olarak fındık tüccarı ve fındık üreticilerine yeni sezondan beklentilerini sorduk. 
İşte aldığımız yanıtlar; 
 
Murat Yalçın; “Fındık Bu yıl 14 liranın altına düşmeyecektir”
Her sezon fındıktan farklı senaryolar yaşanıyor diyen fındık tüccarı Murat YALÇIN: “Fındık rekoltesiyle alakalı her sezon değişiktir. Bu sezon ne olacak derseniz, bu sezon büyük ihtimalle rekolte 700 milyonun üzerinde olacaktır. Fındık yağışların etkisiyle çok güzel gelişti. Yani fındık mahsulü için kaliteli bir sezon olacak. Benim beklentim iyidir. Benim için hem üretici kazansın hem de ticaretini yapan herkes kazansın. Fiyat olarak benim şahsi görüşüm geçen sene 14 lira civarındaydı ve bu sene 14 liranın altına düşmeyeceğine ina-nıyorum. Değeri ne olmalı derseniz bizim gönlümüzden 20 liraların üzeri geçiyor. inşallah olur” dedi. 
Siyasetçilerin fındık mahsulüyle pek alakaları olmuyor,  olsa da ellerinden bir şey gelmiyor  diyen Murat Yalçın; “ Neden gelmiyor ? Bu borsalı mal bir dünya malı. Biz bu ürettiğimiz malın %60 'ını dışarıya ihracata veriyoruz. Yani Avrupa pazarımız önceden %80 idi şimdi %60’lara düştü. Fındık bir milli mahsuldür. Fındığımıza hem üretici olarak, hem ticaretini yapanlar olarak hem de siyasetçiler olarak sahip çıkmalıyız” dedi. 
 
Mehmet Yeşilduman; “Bu yıl gönlümüzden geçen fındık fiyatı 19 lira seviyeleridir” 
Çamaş Sakargeriş Köyünden fındık üreticisi Mehmet Yeşilduman ise; yeni sezonda fındık fiyatından beklentisinin 19 lira seviyelerinde olduğunu söyledi. Üretici Mehmet Yeşilduman açıklamalarını şu ifadelerle sürdürdü; “ Benim bir tonun üzerinde fındığım oluyor. Geçen sezon fındık fiyatları geç açıklandı. Ben fındığımı 12 liradan satmıştım. Bu fiyat benim için oldukça düşük bir fiyattı. Bu sene ise fındık fiyatlarından umutlu değilim. Fiyatların nasıl şekilleneceğini tahmin edemiyorum. Siyasetçilerin yeterince fındığı gündeme getirmediğini ve üreticinin haklarını gerekli mercilerde savunmadıklarını düşü-nüyorum. Karadeniz bölgesi iktidara en fazla destek veren bölge olmasına rağmen biz fındık üreticileri olarak hak ettiğimiz karşılığı bulamıyoruz. Bu yıl gönlümüzden geçen fındık fiyatı 19 lira seviyeleridir fakat umudumuz oldukça azdır” dedi. 
 
 Mahmut Karaduman; “Fındık fiyatlarını heyecanla takip ediyoruz”
Dokuz ton seviyelerinde fındığı olduğunu söyleyen Çamaş Sakargeriş köyünden Mahmut Karaduman ise; bu yıl fiyatların 20 lira olması gerektiğini ifade etti. Fındık  üreticisi Mahmut Karaduman sözlerini şu ifadelerle sürdürdü; “ Bu yıl fındık rekoltesi geçen seneye göre daha iyi. Biliyoruz ki Ordu’nun insanı fındığa bağlı ekonomisini sürdürüyor. İnsanlar fındıktan sonra çocuklarını evlendiriyor, ticaret yapıyor, alım satım yapıyor. Yani ekonomimiz fındığa dayalıdır. Bu sebepten ötürü de fındık fiyatlarını heyecanla takip ediyoruz. Beklentimiz büyük ama karşılık bulur mu bilemiyoruz. Üretici zaten artan fındık bakım maliyetleriyle oldukça zorlanıyor. Sezon sonu da elindeki mahsulünü tüccara götürüp sattığında eline güzel bir para geçsin istiyor. Umarım tüm fındık üreten çiftçiler yeni sezondan beklediği karşılığı bulur” dedi.  
 
Bilal UDÜL; “15 lira altındaki fındık fiyatı üreticiyi mağdur eder”
Fındık tüccarı Bilal Udül ise şu açıklamalarda bulundu; “ Bu sezon fındık fiyatının 15 lira olması gerektiğini düşünüyorum. Bu fiyattan aşağıya düşmemesi gerekiyor. Çünkü 15 lira altındaki fındık fiyatı üreticiyi mağdur eder. Takip ettiğim kadarıyla bu yıl rekolte oldukça yüksek. Karadeniz bölgesi fındık ile kalkınan bir bölgedir. 
Hepimiz yeni sezondan umutluyuz ve umduğumuz karşılığı da görmek istiyoruz” dedi. Haber:
 Özkan ÖZER 
 

eklentisi büyük. 

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde