23 Temmuz 2024

NİMET KOÇ; “UNUTMAYALIM, KADIN İSTERSE HER ŞEY DEĞİŞİR”

  • PDF
Türkiye Yardım Sevenler Derneği Fatsa Şubesi, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle dernek binasında bir panel gerçekleştirdi.
Çocuk ihmal ve istismarı ve toplumda kadın ve cinsiyetçilik konuları işlenen panelin konuşmacılığını Çocuk Gelişimi Uzmanı GÜLAY IŞIK ve Sosyal hizmet Uzmanı ELİF ÖZKURT yaptı.
Panelde bir konuşma gerçekleştiren Fatsa Yardımseverler Derneği Başkanı Nimet Koç; “   Kadın, aile ve toplum arasında bir köprü görevini görür. Kadının toplumlarda yerine getirdiği görevleri itibariyle, sosyal sistemin işleyişine katkısı büyüktür.  Atatürk’ ün bu konuya ilişkin yaklaşımı dikkate değerdir. “Daha esenlikle, daha dürüst olarak yürüteceğimiz yol vardır. Bu yol, Türk kadınını çalışmamıza ortak yapmak, ilmi, ahlaki, sosyal, ekonomik yaşamda erkeğin ortağı, arkadaşı, yardımcısı ve destekleyicisi yapmak yoludur.” 1923 yılında İzmir’ de yaptığı konuşmada “Şuna inanmak lazımdır ki, dünya üzerinde gördüğünüz her şey kadının eseridir”  diyen Atatürk, her toplumun iki cinsten oluştuğunu, cinslerden yalnız birinin yüzyılımızın gerektirdiklerini elde etmesiyle yetinilmesini o toplumu yarı yarıya zayıflattığını vurgulamıştır.
Kadın hakları, kadınların erkeklerle eşit olarak sahip olmuş olduğu sosyoekonomik, siyasi ve yasal hakların tümüne verilen isimdir. Kadınların erkekler ile eşit olarak toplum içinde yerlerini almaları bir uygarlık aşamasıdır.
  Türk toplumunda ailenin, ailenin içinde de kadının yeri ve önemi büyüktür. Türkiye’ de aile çağdaş hukuk anlayışına uygun olarak medeni kanun esaslarına göre kurulmuştur. Türk ailesinin kuruluşunu yeniden düzenleyen Türk Medeni Kanununun kabul edilmesiyle, toplumsal ve ekonomik hayatta kadın erkek eşitliği sağlanmıştır.
 Medeni kanun ile kazanılan haklardan sonra Türk kadınına yönetimde görev alabilmesini sağlayan siyasi haklar 1930’ dan itibaren verilmeye başlanmıştır.
8 MART DÜNYA KADINLAR GÜNÜ                                                                      
Her yıl 8 Mart’ ta kutlanan ve Birleşmiş Milletler Genel kurulu tarafından 16 Aralık 1977 tarihinde  “Kadın Hakları ve Uluslararası Barış Günü”  olarak kararlaştırılmış ve Birleşmiş Milletlere üye ülkelerde “Uluslararası Kadın Günü” olarak kutlanmaya başlanmıştır.
 KADINA YÖNELİK ŞİDDET
           Kadına yönelik şiddet, cinsiyet ayrımcılığına dayalı bir insan hakları ihlalidir.  Kadına yönelik şiddet kadının yaşam  hakkının, güvenliğinin, onurunun, özgürlüğünün ve bedensel bütünlük hakkının sırf kadın olması nedeniyle her türlü ihlalidir ...
Aslında kadın hakları deyimi bile kadın erkek eşitsizliğini ortaya koymaktadır. Çünkü özellikle bu çağda asıl olan erkek veya kadın hakkı değil, insan haklarıdır...!
Türkiye'de kadınlara seçme ve seçilme hakkı ne zaman verildi?
Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde Türkiye Cumhuriyeti'nin kurul-masıyla beraber getirilen devrim ve yeniliklerle beraber kadınlara ilk olarak 1930 yılında belediye seçimlerine katılma, ardından köylerde muhtar olma ve ihtiyar meclislerine seçilme hakkı tanındı. 5 Aralık 1934'te ise Anayasa ve Seçim Kanunu'nda yapılan yasa değişikliği ile beraber kadınlara milletvekili seçme ve seçilme hakları verildi. Cumhuriyetin getirdiği devrimler sayesinde kadının toplumdaki yeri büyük önem kazandı.
Aradan geçen onca yıla rağmen bugün ne yazık ki hala kadına şiddetin nasıl önlenmesi gerektiğini konuşuyoruz...! Son derece büyük değişimlerle beraber kısa sürede kat edilen dev mesafeye rağmen 1934 yılından bu yana kadın hakları ve eşitliği konusunda sağlam bir kültür oluşturamamamız hepimizin suçu değil mi ?
'Kadınlara seçme ve seçilme hakkının verilmesi' ifadesi de belki son derece yanlış bir kullanım. Çünkü bu hak bir lütuf değil, olmamalı da!
Unutmayalım, kadın isterse her şey değişir” dedi. 
 

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde