23 Temmuz 2024

CUMHURBAŞKANI FINDIK 14 LİRA DEDİ… ÜRETİCİ BU HABERE NASIL KARŞILIK VERDİ?

  • PDF
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan TMO (Toprak Mahsulleri Ofisi) ile 1 Kasım'dan itibaren levant kalite fındığın kilosunu 14 liradan, Giresun kalite fındığın kilosunu 14,5 liradan alacağını açıkladı.
Fındığını elinde tutan fındık üreticilerinde sevinç uyandıran bu haber, Eylül ayı içerisinde fındığını düşük fiyatlara satan üreticide ise burukluk yaşattı. 
Üreticiye TMO’nun yarından itibaren 14 liradan fındık almaya başlamasını nasıl değerlendirdiğini sorduk… 
İhtiyaç sahibi üreticilerin fındığını Kasım ayına kadar zaten satmış olduğunu ifade eden birçok üretici, bu kararı geç alınmış olan bir karar olarak adlandırarak tepkisini gösterdi. 
14 lira seviyelerinin fındık için güzel bir rakam olduğunu belirten üreticiler ise, fındığın geleceği için olumlu bir adım oluğunu ifade ettiler. 
Ali Özdemir; Çamaş ilçesinin Sakargeriş mahallesinde yaşıyorum. Adım Ali Özdemir. 2 tona yakın fındığım oluyor. Bir ayı aşkın zaman oldu fındığımı sattım.
 Biz fındığı çok cüzzi bir fiyattan sattık. Cumhurbaşkanımız TMO 14 liradan fındık alacak diyor… Soruyorum, fakirin elinde, kıt kanaat geçinen üreticinin elinde fındık mı kaldı. Esas müjdeyi bizim Cumhurbaşkanımıza vermemiz gerekiyor. Biz 15 lira diyelim, o satsın. Kasım ayında fındık 14 lira denilmesi bizim için geçerli değil. Tüccar sevinsin, paraya ihtiyacı olmayan fındığını bekleten üst tabaka sevinsin. Bize kim neyin müjdesini veriyor. Madem TMO 14 liradan fındık alabiliyordu neden Eylül ayında almadı?
Ahmet Ali Giden; Çamaş ilçesinde yaşıyorum ve 300 kilo fındığım oluyor. Ben sattım. Para etse de etmese de kendim için konuşmuyorum. Bütün fındık üreticisi için konuşuyorum. 
TMO Kasım ayında kimin fındığını alacak? Tüccarın fındığını alacak. Köylünün elinde fındık yok ki… Bu güne kadar fındık üreticisine kim sahip çıktı? AK Parti Ordu Milletvekili Şenel Yediyıldız, fındık ile ilgili beyanlarda bulunmasaydı, hiç konuşmasaydı Eylül ayında fındık daha yüksek fiyatlarda satılacaktı. 12 lira makul fiyat dedi, fiyatlar hep düşe geçti. Müjdeli haber tüccara yani zengine verildi. 
Emre Eser; Bir tona yakın fındığımız oluyor. Eylül ayı içerisinde fındığımızı 12,50 TL den tüccara sattık. 
Sayın Cumhur-başkanımız Recep Tayip Erdoğan’ın TMO kanalıyla 14 liradan fındık alınacağını açıklamasını olumlu bir hamle olarak karşılıyorum. 
Evet belki geç kalınmış bir alım kararı olabilir, fakat en azından önümüzdeki senenin mahsulünü kurtarmış bulunuyoruz. Önümüzdeki fındık sezonunda fındık fiyatının 15, 16 lira seviyelerinden açılacağını düşünüyor ve +2 lira da destekleme parasıyla birlikte fındık fiyatının 17, 18 liralara tekabül edeceğini öngörüyorum. Bu fiyatın da bir çok üreticinin beklentilerini karşılayacağını ve umutlandıracağını düşü-nüyorum. 
Güngör Çeküç; Bir buçuk ay TMO fiyat versin diye bekledi. Ama vermedi ve akabinde de fındığımızı sattık. Şimdi Kasım ayında 14 liradan alım yapılacağı açıklanıyor.
Bu güne kadar vekillerimiz neredeydi? Fındığın Ağustos ayında toplandığını bilmiyorlar mı? Vekillerimiz bu güne kadar gündeme alamadılar mı? Vatandaş bu saatten sonra başşak yapsın çürük fındığı Avrupa’ya satsınlar. Fındığı günlük siyasete alet etmeyin diyenlere söz bitmez. Biz üç yıldır fındık konusunu gündemde tutmaya çalışıyoruz. Fındıkta tekelleşmenin karşısındayız. Üreticiyi zayıflatırlarsa devlet de zayıflar. Güçlü üretici, güçlü Türkiye demektir.
Furkan Selemen; Fındık bugün 14 lira ise bunda iki kişinin parmağı var. 1-Recep Tayyip Erdoğan,  2-Cemal Enginyurt… Emeği geçen herkesten Allah razı olsun. Fındık üreticisi hak ettiği değeri sonunda buldu. Vatandaşlarımızın bir kısmı fındığını ucuza sattı ama bu gelişme fındık üreticileri için yine de güzel bir gelişmedir. Fındığa sahip çıkan hükümetimizden Allah razı olsun.
Sadettin Baş; Fındık Ağustos ayında toplanır, Eylül ayında satılır. Demek ki bundan sonra fındığı Kasım ayında toplayacağız. Bu güzel bir gelişmedir. Fındık üreticisiyle dalga mı geçiliyor?  Ama yazık biraz da fındık tüccarlarımız kazansın. 
 

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde