23 Temmuz 2024

“FINDIK HASADINA BAŞLARKEN”

  • PDF
Milliyetçi Hareket Partisi Fatsa İlçe Başkanı Murat Kaçak yaklaşan fındık hasat dönemine ilişkin bir basın açıklaması yaptı. 
Bölgemiz için önemli bir ürün olan fındığın hasat zamanı geldi çattı. Boşalan köyler bu vesile ile tekrar doldu, hazırlıklar başladı. Bahçelerin tırpanları vuruldu, harmanlar düzenlendi, her ihtimale karşı örtüler elden geçirildi. 
Köylerimizde insan-larımızın buluşmasına, eski komşuluk ilişkilerinin yaşanmasına, harman muhabbetlerine vesile olan fındık mevsiminin, maddi olduğu kadar manevi anlamda da önemi tartışılmaz. Uzak şehirlerde oturanlar fındığı bahane ederek tatilini bu mevsime denk getirmesi ile birlikte bölgemiz nüfus olarak en yoğun dönemini yaşar.
Kalabalıklaşan nüfus ise bazı sorunları da beraberinde getirir. Konu ile ilgili bir basın açıklaması yapan MHP Fatsa İlçe Başkanı Murat Kaçak, fındık mevsimi ile beraber, olası bazı olumsuzluklara dikkat çekerek uyarılarda bulundu. 
Kaçak yaptığı açıklamada fındık vesilesi ile uzaktan yakından gelerek bir araya toplanan ve adeta bir bayram havasında yaşanan bu mevsimde, ağzımızın tadının bozulmaması için vatandaşlarımızı bazı hususlarda dikkatli olmaya çağırdı. MHP Fatsa İlçe Başkanı Murat Kaçak yaptığı açıklamada şu konulara yer verdi.
 
FINDIK İŞÇİSİ OLARAK İL DIŞINDAN GELEN GÖÇERLER
İl dışından bölgemize gelerek, ilgili mercilerimizin gösterdiği yerlere yerleşen fındık işçileri, her sene olduğu gibi yine aramızda olacağı aşikârdır. Valiliğimizin ve kaymakamlıklarımızın gösterdiği yerler haricinde bireysel hareket ederek yerleşen göçerlere karşı dikkat edilmesi gerekmektedir. Bu kişilere müsaade edilmemeli ve vatandaşlarımız da böyle bir durumla karşılaştığında gerekli mercilere bilgi vermelidir.
Terör örgütü PKK’nın Karadeniz’e sızma planlarının olduğu bu günlerde, gelen şahıslar iyi takip edilmeli, kolluk kuvvetlerimizce gerekli incelemeler yapılmalı, herhangi bir şüpheli durum karşısında vatandaşımızda güvenlik güçlerine yardımcı olmalıdır.
 
ÇOCUK İŞÇİ ÇALIŞTILMAMASI
Malumunuz kanunen belli yaşın altındaki çocukların çalıştırılması yasaktır. Bahçe sahiplerinin bu konuya hassasiyet göstermeleri de önem arz etmektedir. Göçer işçilerin çocukları için devletimiz, yerleştirdiği noktalara yaz kursları hizmeti vermekte, bir nevi çalıştırılmalarının önüne geçmektedir. Bahçe sahipleri de kesinlikle çocuk işçi kabul etmemeli ve çalışmasına izin vermemelidir.
FINDIK TOPLAMA İŞLEMİNE ZAMANINDA BAŞLANMASI
Özellikle uzak illerimizde yaşayan vatandaşlarımız, bir an önce fındığını toplayıp gitme telaşesinde olduğundan, henüz olgunlaşmadan fındığını toplamaya kalkışmaktadır. Bu hareket fındığın randımanının düşük olmasına ve toplarken fındık dallarına zarar vereceğinden, gelecek senenin mahsulüne de zarar vermektedir.
Ticaret Bakanlığı Doğu Karadeniz Bölge Müdürlüğünce ilgili kurum ve kuruluşların da katılımı ile Ordu Valiliğinde yapılan toplantı ile fındık toplama tarihleri belirlenmiştir. Bu tarihten önce toplamak kanunen de yasaktır.
Bu vesile ile 2019 fındık sezonunun hasat dönemine girmek üzere olduğumuz bu günlerde, tüm halkımıza, kazasız belasız, bol ve bereketli bir fındık sezonu diliyor, saygı ve sevgilerimiz sunuyorum.

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde