23 Temmuz 2024

FATSA ZİRAAT OD. BAŞKANI KİBAR; “MİLLET KIRAATHANELERİ’NDE FINDIK DA DAĞITILSIN

  • PDF
Fatsa Ziraat Odası Başkanı İbrahim Ethem Kibar, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın cumhur-başkanlığı seçimlerinde vaat ettiği Millet Kıraathaneleri’nde ücretsiz olarak dağıtılacak çay ve keklerin yanı sıra fındığında dağıtılması gerektiğini açıkladı.
Fatsa Ziraat Odası Başkanı İbrahim Ethem Kibar, fındığın iç tüketimde arttırılması için çalışmalar yapılması gerektiğini kaydetti. Bu kapsamda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın vaat ettiği ve önümüzdeki aylarda açılması beklenen Millet Kıraathanelerinde ücretsiz dağıtılacak çay ve keklerin yanı sıra fındığın da dağıtılması gerektiğini kaydetti. Bu şekilde iç tüketimde fındığın 150 bin tona çıkacağını ifade eden Kibar, pazar sorununun da çözüleceğine dikkat çekti.
Fındık bizim için milli bir ürün
Bu yıl iç tüketimde fındığın arzu edilen seviyelere çıkmadığını belirten Kibar, şu ifadelerde bulundu: “Fındığın iç tüketimi özellikle bu yıl ki fiyattan dolayı arzu edilen seviyelere yaklaşmış durumda. Bu yıl iç piyasadaki tüketim 100 bin tonun üzerine çıkmış durumda. Fındık bizim için milli bir ürün. İç piyasadaki tüketimi daha da tetikleyici yani 150 bin tonun üzerine çıkarabilecek hamleler yapabilirsek fındığın biz pazar sorununu çözmüş olacağız. Pazar sorunu çözüldüğü zaman doğal olarak fındık ile alakalı fiyat sorunu da konuşulamaz hale gelecek. Yani bu gün 9 liraları, 8 liraları tartışırken yarın 15 lirayı tartışmaz halini alabiliriz. Malum döviz kurundaki son bir içerisindeki ciddi artış, fındığımızın bu gün bedava denecek bir fiyata ihraç olmasına sebep oldu. Son 10 yılın en büyük ihracat rakamı gerçekleşti bu yıl ve gerçekleşmeye de devam ediyor. Yeni sezondaki fiyatlarda Toprak Mahsulleri’nin belirleyici rol oynamasının yanında, fındığın tüketimine yönelik açıklamalar ve çalışmalar da üreticilerimizi umutla bekletmektedir.  İç piyasadaki tüketimi artıracağından dolayı, fındığın da en büyük sorunlarından birisi pazar sorunu olması nedeni ile iç piyasadaki bu 50 tonluk artışla birlikte fındıktaki fiyatın konuşulmaması anlamına gelir.” 

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde