23 Temmuz 2024

“İNŞAAT SEKTÖRÜNDE PROJELENDİRME ÇOK ÖNEMLİDİR”

  • PDF
Günümüzde hızla büyüyen inşaat sektöründe yeniliklere ve gelişen teknolojiye ayak uydurmak oldukça önemli. Sektörün genç ve başarılı isimlerinden biri olan Demiröz Mühendislik sahibi İnşaat Mühendisi Özkan Demiröz ile inşaat sektörü ve yapı denetim üzerine bir sohbet gerçekleştirdik.
1990 yılı Fatsa doğumlu olan ilk ve orta öğretimini Fatsa ilçesinde tamamladıktan sonra 2009 yılında  lisans eğitimimi tamamlamak  için Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi İnşaat Mühendisliği bölümünde tahsilini tamamlayan Özkan Demiröz, hayalini kurduğu işi yaptığını belirtiyor; “Üniversiteyi bitirdikten sonra 2014 yılı içerisinde aktif çalışma hayatında rol aldım.İlk olarak Ankara merkezli şehir hastaneleri şantiyesinde Saha Mühendisi pozisyonunda  görev aldıktan sonra memlektim Fatsa’da özel bir firmada İnşaat Mühendisi pozisyonunda çalıştıktan sonra firmamız olan Demiröz Mühendisliği kurdum. Firmamız bünyesinde Fatsalı hemşerilerimize bina işlemlerini ruhsatlandırmak adına statik anlamda projelendirmeye devam ediyoruz”. 
Yaptığımız işten biraz bahsetmek gerekirse bir binanın yapım aşamasına kadar pek çok kalem işleri bulunuyor diyen İnş. Müh. Özkan Demiröz; “Bunlardan biri ve aslında en temeli o binanın projeleridir. Bizde bu anlamda yapı sahiplerine yapmak istedikleri binaların projelendirilmesi işlemlerini gerçekleştiriyoruz. Statik projeler günümüzde bilgisayar üzerinden çeşitli lisans programlarıyla çalışıyor. Bir yapıda bulunan taşıyıcı elemanların ve bütün malzemelerin analizi, hesaplanması ve bu sonuçların hazırlanıp düzenlenmesi sonucu statik proje ortaya çıkıyor. Hazırlık aşamasında yönetmelikler doğrultusunda belirli kurallar ve ölçeklendirmelerde çizim yapılır ve tabi ki bulunduğumuz coğrafyaya göre deprem yükleri, yapının bulunduğu yere göre de zemin yapısı statik projeye etki eden faktörler. Bu projelerin içeriklerinde mimari, statik, mekanik, elektirik harita ve yer bilimlerini içeren bircok kalem proje bulunmaktadır.Binayı ruhsatlandırmak için herbirinin olması elzemdir. Bizler işin daha cok matematiksel yönü olan statik tasarımında daha da açık ifadeyle binanın nasıl ayakta kalacağını hesaplayarak yani statik  projesini yaparak yer alıyoruz.Yaptığımız bu projeler ve verdiğimiz hizmetlerin sonucunda vatandaş yada müteahhit yapacak olduğu binanın yapı ruhsatını ilgili belediyelerden temin edebiliyor” dedi. 
   Demiröz açıklamalarını şu ifadelerle sürdürdü; “Yapı Ruhsatı hakkında detaya girmek ve bilgilendirmek yapmak gerekir ise yapı ruhsatı kısaca bir arazi üzerinde inşaat yapabilmek için belediyelerden alınan inşaat iznidir. Belediyeden yapı ruhsatı alabilme içinse birtakım prosedürleri yerine getirmek duru-mundayız.Vatandaş yada müteahittler öncelikle ilgili belediyeler’e başvuru yaparak gerekli evrakları temin etmesi gerekmektedir. Bu evraklardan kısaca bazıları Yapı denetim sözleşmesi,İnşaat sözleş-mesi, Harc makbuzları, son bir yıla ait imar durumu, aplikasyon krokileri, tapu ve şantiye şefliği sözleşmeleri ve pek tabi ki binanızı oluştaracak projeler bütünü. İşte bu noktada bizler bina yapmak isteyen yapı sahiplerine projelerini oluşturmasında ve aşama kaydetmesinde yardımcı olarak  onların projelerini tamamlanmasına ek olarak şantiye şefliği ve enerji kimlik alanında belgelerini almalarınıda sağlıyoruz. Tüm bu işlemlerin sonunda yapı sahipleri gerekli inceleme ve kontrollerin sağlanması durumunda İnşaat Ruhsatı almaya hak sahibi olurlar. Almış oldukları ruhsalatların süresi ise genel geçer anlamada 5 yıldır.Yani bu beş yıl içinde binasını yapmaya yada bitirmiş olmaları gerekmektedir. Bu süre zarfında başlamış oldukları binaların çizilen projelere uygun olması en önemli unsurların başında gelir. Zaten bu uygulamayıda Yapı denetim firmaları ve yine şantiye şefleri kontrol etmek durumundadır. Proejelere yasaya yada imara aykırı bir şekilde inşaatın yürümesi halinde ise yapı sahiplerinin ruhsatlarının iptal olma durumuyla karşılaşabilirler. Bu durumla karşılaşmamak ve mağduır olmamaları için mühendisler mimarlar tarafından çizilen statik mimari projelere kesinlikle uymaları ve harici işlem yapmamaları gerekmektedir” dedi. 
Son olarak İnşaat mühendisliği programını seçmek isteyen genç arkadaşlarıma tavsiyede bulunmak gerekirse bölümüzün  alanı başlı başına çok geniş bir yer kapsıyor diyen İnşaat Mühendisi Özkan Demiröz; “Sadece betonarme yapılarla kısıtlı değil. Bizim seçtiğimiz branş betonarme olsada birçok seçenekleride bulu-nuyor.İnşaat Mühen-disliğini iyi bir şekilde gözlemlemelerini ve analiz etmelerini tavsiye ederim. Bir inşaat mühendisi Hidrolik, Geoteknik, Yapı Malzemeleri, Karayolu, Yapı Statiği vs alt dallardan birini seçerek kendini seçtiği alanda geliştirebilir. İşe başlamak için öncelikle alana ilgi duymak ve sonra bu alanda bilgilenmek, çabalamak, istemek, sabretmek gerekir. Eğer ki hayalleri varsa peşini bırakmamalarını tavsiye ederim. Belli engelleri aştıktan sonra gayretlerinin karşılığını mutlaka alacaklardır” dedi. 
Haber: 
Sümeyra Özcüre
 

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde