23 Temmuz 2024

KARADENİZLİ BALIKÇILAR İSYANDA “EŞİT ŞARTLARDA AVLANAMIYORUZ”

  • PDF
Fatsalı balıkçılar, Gürcistan’da diğer ülke balıkçılarıyla eşit şartlarda avlanamadıklarını vurgulayarak, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına seslendiler. Balık avı ile ilgili gerekli düzenlemeler yapılması gerektiğini dile getiren balıkçılar, “ülkemize getirebileceğimiz balığı neden diğer ülkelere armağan 
etmek zorunda bırakılıyoruz” dediler. Sıcaklıklar, mevsim normallerinin üzerinde olunca deniz suları bölgemizde istenen soğukluğa ulaşamadı. Soğuk suları seven hamsi Ukrayna, Rusya ve Gürcistan gibi ülkelerin yakın sularına doğru göç etmişti. Bunu üzerine Türk balıkçıları da hamsi ve istavritin izini sürdü.
Gürcistan karasularında balık avı izni verilen Türk balıkçı tekneleri balık avına başlamıştı. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve Gürcistan Hükümeti arasında yapılan protokolle balıkçı tekneleri 1 Ocak - 15 Nisan tarihleri arasında Gürcistan karasularında avlanabiliyor, avladıkları su ürünlerini yurda getirebiliyor.
Fatsalı Balıkçılar Karadeniz’de avlanan diğer ülke balıkçıları ile eşit şartlarda avlanamadıklarını dile getirerek isyan ettiler. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına çağrıda bulunan balıkçılar, avlanma ile ilgili yeni düzenlemeler yapılması gerektiğini vurguladılar. 
Fatsa Yalıköy Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı ve Mutlu Balıkçılık sahibi Eftal Mutlu konuyla ilgili gazetemize özel açıklamalarda bulundu.
“TÜRKİYE’DE 9 CM GÜRCİSTANDA 5 CM”
Eftal Mutlu yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi; “Gürcistan karasularında avlanan 18 adet Türk balıkçı teknesi var. Balıkçı arkadaşlarımız burada hamsi avlıyorlar. Türkiye’de 9 cm’nin altında avlanması yasak olan hamsi, orada 5cm olarak avlanıyor. Devletimiz bunu biliyor. Normalde gemileri çekmesi lazım ama çekmiyor. Söylenen “biz onların sularına müdahale edemeyiz” oluyor. Bu Karadeniz’deki tüm balıkçılar için bir dezavantajdır. Hamsi bir yılda üreme olgunluğuna erişiyor. Biz üreme hakkını vermeden hamsi avlamıyoruz. Ama Gürcistan’da bu hamsi avlanıyor. Gürcistan’da avlanan hamsi yada istavrit sadece oraya has bir balık değildir. Yılda bir kere Karadeniz’i turlayan bir balıktır.  Hamsi 1 gram iken bir yıl sonra 10 gram oluyor. Şu ana kadar Gürcistan’da 40 bin tona yakın hamsi yakalandı. Bu 1 yıl sonra 400 bin ton olacaktı. Gürcistan’da hamsi avcılığı devam ettiği sürece hamsi azalacak” dedi.
“İSTAVRİTİ DİĞER ÜLKELERE HEDİYE 
EDİYORUZ”
Aynı adaletsizliğin istavrit (kıraça) balığında da yaşandığını kaydeden Eftal Mutlu, avlayamadığımız balığı resmen diğer ülkelere hediye diyoruz dedi. Mutlu; “Karadeniz’de iki tür istavrit var. Biri karakaş diğeri de kıraça dediğimiz istavrittir. Bizim çoğunlukla bol avladığımız kıraça balığıdır. Tüm ülkelerde avlanma boyu 11 ya da 12 cm’dir. Ancak neye istinaden yapıldığı bilinmemekle birlikte Türkiye’de avlanma boyu 13 cm’dir. Biz bunu yetkili mercilerin tamamına ilettik. Düzeltilebileceğini söylüyorlar ancak bir türlü düzeltilmiyor. İstavrit balığını devlet bize yakalatmıyor, diğer ülkelere hediye ediyoruz” dedi.  
“DEVLET BİZE YARDIM EDECEKKEN NEDEN ELİMİZİ KOLUMUZU BAĞLIYOR?” 
Türk balıkçıları adına Tarım Bakanlığına bir duyurumuz var diyen Mutlu; “Neden bu balığı 13 cm olmasını beklerken diğerlerine hediye ediyoruz? Üstelik bu balık hiç 13 cm boyutlarına ulaşmıyor. Balıklar diğer canlılar gibi ömürlüdür. İstiyoruz ki bu balığı avlama boyu Karadeniz’deki tüm balıkçılar gibi bizde de aynı ölçülerde olsun. Bizler de eşit haklarda avlanalım. Devlet bize destek olacak, yardım edecekken neden elimizi kolumuzu bağlıyor? Biz bu balığı avlamayınca ülke ekonomisine katkı sağlayamıyoruz. Tarım bakanlığı denizlere çıkarak yeterli araştırmayı yapmıyor. Profesörün bir tanesi açıklama yapıyor “gözlemlerime dayanarak” diyor. Ancak denize çıktığı yok. Neyi gözlemlediği belli değil. Denizlerimiz çok kirli ve buda balıkçılığı olumsuz etkiliyor” dedi. 
“TÜRK BALIKÇILARIN SESİNİ DUYSUNLAR, SAHİP ÇIKSINLAR” 
Eftal Mutlu; “Biz tarlada olanız, ekinin nasıl olduğunu biz biliriz. Bu işi en iyi deniz üzerinde avlanan balıkçılar bilir. Tezgahına balıkçıdan balık alıp satan yada üniversite hocaları bilemez. 
Devlet cevapları bizden almalı, sorunları dinlemeli ve çözüme kavuşturmalıdır. Bindiğimiz dalı kesecek kadar aptal değiliz. Ben dört kuşaktır balıkçılık yapıyorum ve ekmeğimi bu işten kazanıyorum. Denizin bitmemesi için elimden geleni yapıyorum. Biz Tarım Bakanlığından yardım bekliyoruz. 
Türk balıkçıların sesini duysunlar, sahip çıksınlar. Diğer ülkelerle eşit koşullarda avlanacağımız alt yapıyı oluştursunlar. Bu zor bir şey değil. Bir kanun hükmünde kararname ile çözülebilir. Bu konuyla ilgili Karadeniz’e komşu olan ülkelerden görüş alınsın, araştırma yapılsın. Kıraça boyu ile ilgili gerekli düzenleme yapılsın” dedi. 
“BİZİM SULARIMIZDA BOL AVLANMA OLMAYACAKTIR” 
İlerleyen günlerde ülkemize sınır Karadeniz sularında hamsiyi görecek miyiz sorusunu yönlendirdiğimiz Mutlu; “Hamsinin ve istavritim göçü Karadeniz’de batıdan doğuya doğrudur. Bizim bölgemizdeki suyun sıcak olmasından dolayı hamsi bizdeki göçünü 50 günde tamamladı ve Gürcistan tarafına gitti. Bizim sularımızda bol avlanma olmayacaktır” açıklamasını yaptı. HABER: 
Sümeyra ÖZCÜRE
 

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde