23 Temmuz 2024

“KENT KONSEYLERİ KURULMALI VE GELİŞTİRİLMELİDİR”

  • PDF

Şenol Eni ve MHP Fatsa Yönetim Kurulu Üyesi ve Fatsa Varan Marketler Zinciri Sahibi Kerem Varan gazetemize nezaket ziyaretinde bulundu. Ziyaret esnasında yapılan istişarelerde, Fatsa’da Kent Konseyi kurulmaması ile ilgili bir sohbet konusu oluştu. Gazetemizi ziyaret eden Şenol Eni ile Kent Konseyi Hakkında Sohbet ettik ve Fatsa’da halen daha kurulmaması hakkında düşüncelerini sorduk.  

Fatsa’da Kent Konseyi kurulması konusunda Gazetemizce ıslarla kamuoyuna sunduğumuz ve önemini belirttiğimiz halde İlçe Yerel yönetimince halen hiçbir olumlu  adım atılmamış olması hakkındaki düşünceleriniz nelerdir? Sorusunu yönlendirdiğimiz Şenol Eni, şu açıklamalarda bulundu;
“ÜZÜLEREK VE ŞAŞIRARAK TAKİP 
EDİYORUM” 
Şenol Eni; “Kent Konseyi yönetmeliği 2005-2006 yıllarında yürürlüğe girmiş ve Ülkemizde bir çok il ve ilçelerde kurulmuş ve aktif şekilde varlığını sürdürüyor olmasına rağmen, yıl 2017 ve konumu itibariyle çok önemli bir merkez ilçe olan Fatsa ‘da halen daha kurulamamış ve kurulması yönünde İlçe Yerel Yönetiminin önemli hiçbir girişimde bulunmuyor olmasını üzülerek ve şaşırarak takip ediyorum. Kent Konseyleri 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 76. maddesinde belirtilen hedefler doğrultusunda, halkın yönetime katılımını sağlayacak mekanizmaları geliştiren, halkın kendi sorunlarına sahip çıkmasını özendiren, yönetişim eksenli katılımcı demokrasiyi esas alan ve sivil toplumu önceleyen oluşumlardır. Bir belediyenin yaptığı bütün planlarda, aldığı bütün kararlarda, gerçekleştirdiği bütün uygulamalarda o kentte yaşayan ya da çalışan insanları, diğer bir deyimle “hemşehrileri” esas alması, yaptığı her şeyin odağına insanı yerleştirmesi gerekir. Bu duruma bazı kaynaklar yönetimde “vatandaş odaklı yaklaşım“, bazıları da “hemşehri odaklı yaklaşım” diyorlar…
“FATSA SIRADAN
 BİR İLÇE DEĞİLDİR” 
Kent konseyinin rutinin dışına çıkıp çok sesliliği oluşturması, her kesimden katılımın sağlanması, şehir hayatına yayılması gerekir diyen Eni açıklamalarını şu ifadelerle sürdürdü; “ Fatsa, BÜTÜN ŞEHİR KANUNU ile sınırları  hızla büyüyen, dolayısıyla problemleri de hızla artan ilçe konumundadır. Fatsa sıradan bir ilçe değildir. Komşu olduğu ilçelerin ve ilçelere bağlı köylerin ekonomi, sağlık ve eğitim açısından her zaman merkez ilçesi konumunda olmuştur. Bu şehrin kıymetini hepimiz bilmeliyiz. Bu şehrin buna ihtiyacı var. Hepimizin bu şehre karşı ödemesi gereken borçları var. Kimisi spor kulüplerinde, kimisi derneklerde, sivil toplum örgütlerinde bulunarak memleketine yararlı işler yapmaya gayret ediyor. Bunun en organize hali ise Kent Konseyi’dir. Ne kadar çok insana etki ediyor, alana giriliyor, istifade ediyorsa kent konseyleri de o kadar başarılı oluyor. Yaşadığımız şehre karşı samimiyetimizi ve gayretimizi artırmak için Kent Konseyi etken olmalıdır. Kent Konseyinde her kesimden insanın olması gerekir”. 
“KENT KONSEYLERİ KURULMALI VE GELİŞTİRİLMELİDİR”
Fatsa’da  yaşayanlar olarak güçlü yönlerimizi ortaya koymaya, şehrimizin kalitesini ve marka değerini arttırmaya çalışmalıyız vurgusunu yapan Şenol Eni, bu bağlamda Kent Konseyinin kurulmasının önemli bir nüans olduğunu ifade etti; “ Bu konuda tabiki herkese görev düşüyor, herkesin bir uzmanlık alanı var. Kent halkının bir bütün olması, herkesin kendi bilgisini, kendi tecrübesini bu kente katması, dolayısıyla sorunları birlikte çözmesi gerekiyor. Kent Konseyi bünyesinde, kadınlarımız, gençlerimiz, çocuklarımız ve engellilerimiz çalışmalıdır.  Kent yaşamına koyduğu katkılar nedeniyle, kent konseylerinin gelişmesi noktasında elimizden gelen gayreti göstermeliyiz. Çünkü Fatsa hepimizin. Fatsa’da  şu anda bizler yaşıyoruz, gelecekte ise çocuklarımız, torunlarımız bizden sonraki nesillerimiz yaşayacak.
Kentini seven insan, hemşerisini seven, böyle bir durumda insan fedakarlık yapar, ortaya üretim koyar. İşte kent konseyleri yaşadığı kent için katkı koymak isteyen insanların seslerini duyurduğu yerlerdir. Kendileri açılarından şehirde geleceğe yönelik yapılması gerekenler konusunda çalışmalar yapılmalıdır. Çünkü Fatsa, bütün şehir kanunuyla sınırları  hızla büyüyen, dolayısıyla problemleri de hızla artan ilçe konumundadır. Bir şehri yönetirken, o şehirde yaşayan tüm Hemşehrilerimizin görüş-lerinden faydalanmamız gerekir” dedi. 
“ŞU SORULARI
 SORMAK İSTİYORUM”
 Israrla kent konseyi kurmak istemeyen yöneticilerimize şu soruları yönlendirmek istiyorum diyen Şenol Eni; “ Fatsa’da oluşturulacak Kent Konseyinde; Esnaf Komisyonu, Çevre, Şehircilik ve Doğal Afetler Komisyonu, Eğitim ve Kültür Komisyonu, Yaşlılar ve Engelliler Komisyonu, Kadınlar Meclisi, Çocuklar Meclisi, Gençlik Meclisi gibi birimler oluştursak bundan kim ne kaybeder? Yoksa, kaybetmekten ziyade kazanmış mı oluruz? İnsanların görüşlerini almamak ve onları yönetime katmamak için nasıl sebebimiz olabilir? Hâl böyle iken 2018 yılı itibariyle Fatsa’da hâlâ bir kent konseyinin olmaması neyle açıklanabilir? Bu şehirde çevre ve şehircilikle ilgili görüşleri olan insanlar yok mu? Engelliler yok mu? Yaşlılar yok mu? Eğitim ve kültür ve spor alanlarında  deneyimli ve uzman ve konusunda söz söyleyecek insanlar yok mu? Fatsa Türkiye’nin hangi ilçesinden daha geride? Fatsa’da kent yaşamında, kent vizyonunun ve hemşehrilik bilincinin geliştirilmesi, kentin hak ve hukukunun korunması, sürdürülebilir kalkınma, çevreye duyarlılık, sosyal yardımlaşma ve dayanışma, saydamlık, hesap sorma ve hesap verme, katılım, yönetişim ve yerinden yönetim ilkelerini hayata geçirilmesi için Kent Konseyin ivedilikle kurulması gerektiğini düşünüyorum” diyerek açıklamalarını sonlandırdı. Haber: Sümeyra Özcüre
 

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde