23 Temmuz 2024

FATSA ESNAFI 2018’DEN UMUTSUZ

  • PDF

Yeni yıla sayılı günler kala Fatsa’da ticari faaliyetlerini sürdüren Fatsa Esnafına 2017 yılını sosyal ve ekonomik açıdan nasıl geçirdiğini ve 2018 yılından beklentilerini sorduk.Çeşitli faktörlerin etkisiyle 2017 yılının ekonomik açıdan zorlu geçtiğini ifade eden esnaflar, “Bölgemiz açısından büyük önem arz eden fındık mahsulünün düşük fiyattan satılmasının olumsuz etkilerini yaşadık. Çoğu esnaf kepenk kapatma aşamasına geldi.” dediler. 

2017 yılı boyunca devam eden yol çalışmalarının da esnafları mağdur ettiğini ifade eden vatandaşlar, 2018 yılında bu mağduriyetin giderilmesini beklediklerini sözlerine eklediler. 
SEYFİ KARAMUSTAFA:” 2017 YILI ESNAF AÇISINDAN GERÇEKTEN ZOR BİR YIL OLDU”
Fatsa’nın tanınmış esnaflarından Seyfi Karamustafa, zor bir yılı geride bıraktıklarını ifade ederek, 2018 yılı için yerel esnafa tavsiyelerde bulundu; “2017 yılı esnaf açısından gerçekten zor bir yıl oldu. Birinci nedeni geçen yıl 15 lira seviyelerinde olan fındık bu yıl yarı yarıya düştü. Geçen yıl 2 ton fındık yapan kişi 30 bin lira almışsa bu sene 15bin lira aldı. Artı masraf daha fazla arttı. Eylül ayında fındığa güvenen üreticimiz borçlarını ödemekte çok zorlandı. Yeni alımlarını da erteledi. İkincisi de Fatsa piyasası için kimsenin hesap edemediği bir gider daha oluştu. Fatsa ilçemizde doğalgaz verilmeye başlanıldı. Her doğalgaz giren eve en az 8 bin lira ekstra gider oluştu. Sadece tüp gaz bağlayanlara ise 3 bin lira ekstra gider oluştu. Buda vatandaşlar neslinde ekonomik daralmaya yol açtı. Fatsa’da yerel esnaf, Fatsalı esnaf %25 civarına düştü. Büyük firmalar kafeler dahil artış gösterdiler. Yerel esnafımıza sahip çıkmalıyız. Çünkü bunlar Fatsa’nın kendi çocuklarıdır. Yoksa kepenk kapatmalar devam edecektir. 2018 yılının da ekonomik açıdan zorlu geçeceğini düşünüyorum. Benim esnaf arkadaşlara tavsiyem biraz daha tasarruf yapsınlar ve öz kaynaklarına dönsünler. Banka kredisinden kaçınsınlar. 2018 yılının hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum.
ADİL ŞENER; “2018 YILINDA NE OLACAK?”
2018 yılı için umutsuz olduklarını ifade eden Fatsa Sürücü Kursu Sahibi Adil Şener; “Fatsalı vatandaşlar olarak 2017 yılını çamur deryası içinde geçirdik. Sokaklarımızda insanlar gezemediler bizler dükkanlarımıza zor girer duruma geldik. Bu nedenle 2017 yılı Fatsa esnafları için oldukça sıkıntılı geçti. Fındık mahsulünün de para etmemesiyle sıkıntılarımız daha da katlandı. İnşanlar esnafa olan üç yüz, beş yüz lira borçlarını ödeyemez duruma geldiler. Biz sürücü kursuyuz. 2017 yılında ehliyet almaya hak kazanan ancak parasal durumu elvermediği için ehliyetini alamayan en az 100 kişi vardır listemde. Bizim bölgemizde herkesin bildiği gibi bir deniz ürünleri birde fındık bölge ekonomisini büyük ölçüde etkiliyor. Deniz mahsulleri de yüzümüzü güldürmedi, fındık ta vatandaşı memnun etmedi. 2018 yılında ne olacak? Bu kaygı içerisinde önümüzü göremiyoruz. Temennimiz iyi yöndedir. Nu şartlarda esnaf 1 lira borç yapmaya korkar hale geldi. Yeni yıldan çok umutlu ve mutlu değiliz. Herkesin yeni yılını en içten dileklerimle kutluyorum. Umarım herkesin beklentileri gerçek olur. İnşallah belediyemizde yeni yılda altyapı ve üst yapı çalışmalarını tamamlar ve esnaf da ticaretiyle meşgul olur. Fatsa 15 yıl önceki cazibe merkezine yeniden dönsün istiyorum. 15 yıl önce ilçeler Fatsa’ya alışverişe akın ederdi. Şimdi Ordu’ya Samsun’a akın ediyorlar. Akşam saatlerinde sokak lambaları bile yanmıyor. Sosyal açıdan tükenme noktasına geldik. Çamur deryasından kaçar olduk. 
ALİ ÇAKMAK;” YENİ YILDA BU MAĞDURİYETİMİZİN GİDERİLMESİNİ BEKLİYORUZ.”
Öncelikle sizlerin aracılığıyla tüm Fatsalı hemşerilerimin yeni yılını kutluyorum. İnşallah yeni yıl sağlık, mutluluk, huzur ve ekonomik refah getirir diyerek sözlerine başlayan Çakmaklar Kuyumcu sahibi Ali Çakmak; “  Bölgemiz ekonomisi daha çok fındık mahsulüne dayalı bir ekonomidir. Fındık fiyatları bu sene 8 lira, 8.5 lira bandındaydı. Buda zaten üreticinin hemen hemen maliyet rakamlarıdır. Bu yüzden 2017 yılı esnafımız ve vatandaşlarımız neslinde ekonomik olarak zorlu geçti. Bölgemizde esnafımızın çoğu ticari açıdan sıkıntılı bir dönem geçirdi. Örneğin bizim sektörümüzde geçmiş yıllarda fantezi ürünler daha çok satılırdı. En fazla kazanç getiren ürünler de bunlardır. Ama bu yıl daha çok bu yıl düğünlerde bilezik tercih edildi. Bunun nedeni ise nakite çevirme isteğidir. Bir diğer olay ise biz takılarımızı alalım düğün sonrasında ödeyelim gibi talepler daha da arttı. Bunun nedeni fındık para etmedi ve evdeki hesap çarşıya uymadı. Ulusal bazlı şirketler de yerel esnafımıza zarar vermeye devam ediyor.  Bu işletmelerde yapılan alışverişteki sıcak para ilçemizde kalmıyor. Diğer yandan esnafımızı zorlayan bir diğer husus kira bedelleri çok ağırdır. Batmadan kepenk kapatan esnaflarımızı bile şanslı görüyorum. Sosyal medyada görüyoruz. Fatsa’nın içinde yağmur yağdığında göletler çamur deryaları oluşuyor. Ben inanın günde otuz, kırk defa iş yerimi süpürmek durumunda kalıyorum. Şehrimizin güzelleşmesi için bunların gerekli olduğunu düşünüyor ve bir nebze katlanmaya çalışıyoruz. Ama bu sürecin neden bu kadar uzun olduğunu anlayamıyoruz? Yurt dışından gelen arkadaşlarımız anlatıyorlar. Bir caddede bir şey yapılırken Cuma akşamı orası kazılmışsa, Cumartesi sabah orada bir şey göremezsin diyorlar. Ama Fatsa’nın durumu nedir? Büyük Şehir Belediyesi ve Fatsa Belediyesi arasında kimin yapacağına ilişkin bir kavram kargaşası var. Bu da süreci yavaşlatıyor.  Fatsa halkı bir mağduriyet yaşıyor ve yeni yılda bu mağduriyetimizin giderilmesini bekliyoruz. En kötü şartlarda seçimlere kadar bu işin tamamlanacağını düşü-nüyoruz. Çünkü ülkemizin gerçeğine göre yatırım planları seçimlere göre hazırlanıyor. Son dakika yapıyorlar ki bak biz yatırım yaptık diyorlar, bizim halkımızda geçmişte yaşadığı sıkıntıları bir anda unutuveriyor.  2018 yılının daha güzel olmasını temenni ediyoruz. İnşallah her şey iyi olur.” Dedi. 
NAMIK GEDİK;” ESNAF BİR BİR KEPENK KAPATIYOR”
Ekonomimiz şu anda çok kötü bir durumda ve esnaflar olarak oldukça tedirginiz diyen Gedik Unlu Mamulleri sahibi Namık Gedik; “ Bunun bir kısmını fındığa bağlıyoruz. Esnaf yılsonunda defter tasdik ücretlerini bile ödeyemeyecek durumdadır. Satışlar her sektörde düşüşe geçti. Zamlar arka arkaya gelinde tüketici de tasarrufa geçti. Giderlerimiz çok yüksek ama gelirlerimiz alt seviyededir. Esnafın büyük bir bölümü kepenk kapatmak üzeredir. Yeni iş yerleri açılıyor ama üç ay beş ay zor dayanıyor. Bir ayın içinde 10 ile 15 esnafın daha kepenk kapatacağını duydum. Bunu tabiki üzüntüyle karşılıyorum. Yerel esnafımıza çok fazla teşvik verilmediğini düşünüyorum. KOSGEB’in esnafı desteklemediğini, Kooperatiflerin, Odaların yeterli derecede çalışmadığını düşünüyorum. Fındık sonrası da vatandaş köye tasarrufa çekildi. Elektrik ve kira derken 2017 yılının sonunda gelmeye başlayan zamlarında etkisiyle esnafın beli bükülmüştür. Bölgenin kalkınması esnaftan geçer. Esnaf kazanmadıktan sonra, esnafın yüzü gülmedikten sonra yol yapılsa, Kültür Sarayı yapılsa spor tesisleri yapılsa neye yarar? Vatandaşta sosyalleşmeye ayıracak para mı kaldı? Yabancı firmalar dört bir yeri sardı. Fatsa’nın parası dışarı akıyor. 2018 yılından bu tabloda çok umutlu değiliz. Gönlümüz iyi olmasından yana ama tablo daha da kötüye gidecek gibi görünüyor. Esnaf bankalara hücum ediyor, ödemelerini kredilerle gönderiyor.  Ay sonunu tüm vatandaşlar sıkıntıda kapatıyor” dedi. 
 
ŞÜKRÜ ŞATIROĞLU; “FINDIK EKONOMİYİ OLUMSUZ ETKİLEDİ”
2018 yılının Fatsa için umut vaat etmesi temennisinde olduğunu ifade eden Temel Reis Balık Evi Sahibi Şükrü Şatıroğlu; “Fındık mahsulünün para etmemesi piyasada bir durgunluk yaşattı. Fındığın olmadığı yada yeterli karşılığı bulamadığı her sene biz bu durgunluğu hissederiz. 2017 yılında da bunu hissettik. Bizim sektörümüzde de balığın bol olmaması olumsuz bir etki yarattı. Fatsa ilçemizde de yerel esnaf ekonomik açıdan zorlu bir yıl geçirdi. Kurumsal firmaların artması da esnafı etkiledi. Çünkü harcanan paralar şehir dışına akıyor. Yeni yıldan umutluyuz. İnsanın olduğu yerde umut muhakkak olur. 2018 yılının iyi geçeceğini umut ediyoruz ama bu sadece bir beklentidir.” Dedi. 
 
HAMZA BAŞ;” ZORLU BİR YILI GERİDE BIRAKTIK”
 
Öncelikle tüm Fatsalı esnaf arkadaşlarımın ve hemşerilerimin yeni yılını kutluyorum diyen Ümit Ticaret sahibi Hmaza Baş; “ 2017 yılı Fatsa esnafı için ekonomik açıdan zorlu bir yıl oldu. Ben hem fındık alım satım hem de gıda sektöründe ticari faaliyetlerimi sürdürüyorum. 20017 yılında fındık mahsulünün para etmemesiyle vatandaşlar harcamalarını kıstı. 
Bu da ilçemizdeki ticareti olumsuz etkiledi. Çoğu küçük esnaf kepenk kapatmak zorunda kaldı. Bu ekonomik koşullara birde zamlar eklenince alışverişteki canlılık daha da kaybolmaya başladı. Zorlu bir yılı geride bıraktık. 2018 yılından çok fazla umutlu olmasak ta temennimiz iyi olması yönünde” dedi. 
Haber: Sümeyra Özcüre 

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde