23 Temmuz 2024

“Bu şehirlerin hesabını kim verecek”

  • PDF
Çevre ve Şehircilik Bakanlığının bütçesinde konuşma yapan CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, “Yirmi yıldır yaşanan ve parsel parsel satılan bu şehirlerin hesabını kim verecek?” diye sordu.
Talan ve yağmanın bilançosunun ağır olduğunu değinen Torun, iktidarın doğanın yandaş şirketler eliyle yağmalanmasına göz yumulduğunu ifade etti.
15 yıldır ağaç dikmekle övünen AKP’nin kişi başına düşen yeşil alan miktarını 5 m2 kareye düşürdüğünü, Türkiye’nin en fazla orman alanına sahip 190 ülke arasında 139.cu, doğayı korumada 180 ülke sıralamasında 177. Olduğunu, erozyonla kaybedilen toprak miktarının 1,2 milyar ton, kaybedilen tarım arazisinin ise 2.8 milyon hektar olduğunun altını çizen Torun, akarsuların HES’lerle hapsedildiğini, yaylaların Yeşil Yolla bitirildiğini, ekosistemin geri dönüşsüz bir tahrip edildiğini belirtti.
İhanetin itirafı!
Belediye Başkanlarının istifa ettirilmesine de değinen CHP Genel Başkan Yardımcısı Torun, “Yirmi yıldır Ankara ve İstanbul’da yaşanan ve parsel parsel satılan bu şehirlerin hesabını kim verecek? Büyük şehirlerimiz artık nefes alamaz hâle gelmiştir. Cumhurbaşkanımız “İstanbul’a ihanet ettik, bizim de hatamız var.” diye itiraf etti. Ertesi gün belediye meclislerinde AKP’li üyeler ellerini imar planı değişikliklerine kaldırıp indirmeye devam ediyor ve hâlâ dikey büyüme devam ediyor. Bunu her alanda, her belediyede görmek mümkün. Yani buradan, acaba Cumhurbaşkanının talimatlarını belediye başkanları mı anlamıyor, yoksa duymazlıktan mı geliyor?” dedi.
Yurt dışı yasağı ayıbı!
Belediye Başkanlarının yurtdışı yasaklarını da hatırlatan Torun, “Belediye başkanlarımızın yurt dışı yasağı olması bu ülkenin bir utancıdır, bir ayıbıdır. Belediye başkanlarımızın sadece İçişleri Bakanının oluruyla yurt dışına çıkması dünyada da itibarımızı zedelemektedir ve seçilmiş insanları halkına karşı itibarsızlaştırmaktadır.”diye konuştu. 
“Fındık konusu artık ele alınmalıdır”
Torun, fındık fiyatlarına ilişkin sezonun tüm üreticiler adına iyi geçmediğini söyledi.  Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) piyasaya girerek fiyatın daha da düşmesini belli ölçüde engellediğini belirten Torun, "Bunu inkâr edemeyiz ama üreticilerimizin birçoğu da TMO'ya fındık veremedi. 
 
Demek ki burada bir eksiklik var. Topyekun bir sıkıntı var. Bunu çözmek lazım." diye konuştu.
Torun, fiyat sorununu çözmek için bazı kararlar alınması gerektiğini ifade ederek, bahçelerin yaşlandığını söyledi. Dönüm başına verimin düştüğünü dile getiren Torun, öncelikle dönüm başına verimi artırmak gerektiğini aktardı. Torun, piyasanın tekelleştiğini ve bu tekelleşmeyi kıracak belli çalışmalar yapılması gerektiğini vurgulayarak, "Fındıkla ilgili en kısa sürede adımlar atılması gerekiyor. 
Bu adımları atmadığımız sürece sorunların da üstesinden gelemeyiz. Her yıl benzer sorunlarla uğraşıp dururuz." değerlendirmesinde bulundu.
Torun, ocak ayında fındıkla ilgili 4-5 gün sürecek çalıştay düzenleneceğini ve tüm paydaşlarla fındık konusunun ele alınacağını sözlerine ekledi.

 

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde